П`ятниця, 29.03.2024, 14:56:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Листопад » 14
У музеї під відкритим небом у селі Крилосі, в якому зібрані взірці архітектури та побуту із чотирьох етнографічних районів Прикарпаття, раз на рік оживає тільки старенька кузня. Чому із проекту сорокарічної давності у прикарпатському скансені вдалося реалізувати тільки незначну частину?
Сорок років тому поширена в Радянському Союзі мода на "народність" викликала появу численних музеїв народної архітектури та побуту, які організовувалися ледь не в кожній області. Не оминула ця участь й Івано-Франківщину. Ще в 1968 році було створено перший проект такого музею у Косові. Згодом було заплановано відкрити гігантський музей під відкритим небом біля села Павлівки Тисменицького району. Але лише на початку вісімдесятих років "музей хаток", як називають ще його, з’явився в селі Крилосі Галицького району, на території давнього городищ ... Читати далі »
Переглядів: 591 | Долучив: Dnister | Дата: 14.11.2012

Після того, як "Галицький кореспондент" опублікував неймовірну історію кохання баронеси Ерни Кінсберг та галичанина Петра Манастирського, до редакції зголосилася племінниця австрійської аристократки - 79-річна Наталія Антонович, яка досі живе в Івано-Франківську.
З журналістом "ГК" Наталія Антонович (у дівоцтві - Бачинська) зустрілася у своєму помешканні на третьому поверсі кам’яниці, збудованої навпроти найстарішого в місті парку. З юнацьких, довоєнних років вона пам’ятає той час, коли ці дерева були ще зовсім молодими. У двадцятих роках минулого століття, її мати, Герта Бачинська-Кінсберг, разом з дітьми замешкала у Станиславові, придбавши будинок на німецькій колонії, бо хотіла, щоб усі вони могли здобувати тут гімназійну освіту.
"Нас була чимала ... Читати далі »
Переглядів: 644 | Долучив: Dnister | Дата: 14.11.2012

Хліб - як сонце, кажуть гуцули, які завжди особливо шанували майстрів випічки обрядових хлібів. Коли недавно Микуличин святкував своє 600-ліття, гостей села зустрічали  пишними короваями, випеченими Анною Кріпчук. А на спеціальній виставці обрядового хліба можна було побачити її ж паски, бабки, струцлі, короваї, кокуці, калачі, баранчики...
Цю невисоку, темноволосу, з карими очима, енергійну жінку Господь щедро наділив різноманітними талантами. Ще з дитинства вона вивчила весільні обряди, чудово співає і виконує роль свахи, грає на дримбі, бере участь у театралізованих дійствах на святах і фестивалях, складає коломийки, вишиває, випікає обрядові хліби, є знавцем гуцульських звичаїв. Анна Кіф’як-Кріпчук легко відкриває вікно у магічний світ наших предків, прокладаючи місток з минулого у сьогодення.
Переглядів: 622 | Долучив: Dnister | Дата: 14.11.2012

Івано-Франківщина відзначила 140-річчя від дня народження Богдана Лепкого — людини багатогранного таланту, письменника і поета, художника і мистецтвознавця, публіциста й політика. Народжений на мальовничих землях західного Поділля на хуторі Кривенькому біля села Крогульців тодішнього Чортківського повіту на Тернопіллі в будинку відомого культурно-просвітницького діяча Галичини о. Михайла Глібовицького, Богдан Лепкий дев’ять років поспіль (1930—1939) навідувався до Черча на Рогатинщині, де на місцевому курорті директорував його брат Левко Лепкий. Тут він відпочивав разом із дружиною Олександрою, доньками Софією та Наталією, зустрічався з багатьма українськими галицькими громадсько-політичними діячами, письменниками, журналістами, артистами, музикантами і художниками.
Саме тут, у  Черчі, наприкінці минулого тижня громадс ... Читати далі »
Переглядів: 605 | Долучив: Dnister | Дата: 14.11.2012

В івано-франківському театрі кіно «Люм’єр» за сприяння генерального консула Польщі у Львові Ярослава Дрозда відбувся показ художнього фільму всесвітньо відомого польського режисера Єжи Гоффмана «Варшавська битва 1920», присвячений 94-й річниці незалежності Речі Посполитої.
В основу цього широкоформатного фільму покладено найдраматичнішу подію польсько-радянської війни — оборону Варшави від армій наймолодшого і найталановитішого червоного радянського генерала Михаїла Тухачевського.Завдяки масовому героїзмові всіх без винятку  верств польського суспільства та за дієвої допомоги вояків армії УНР під орудою  полковника Марка Безручка п’ять радянських армій М. Тухачевського, який 15 серпня 1920 року під стінами Варшави дав своїм воїнам наказ: «На захід! Через труп Білопольщі пролягає дорога  до всесвітньої пожежі. ... Читати далі »
Переглядів: 722 | Долучив: Dnister | Дата: 14.11.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024