Четвер, 25.04.2024, 17:57:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Листопад » 02

1 листопада 1918 року владу в Станиславові (теперішньому Івано-Франківську) перебрала повітова Українська Національна Рада під проводом адвоката Лева Бачинського, а через два місяці до міста переїхав уряд ЗУНР – Державний секретаріат. Він розташувався у будинку дирекції залізниць на вул. Ґрюнвальдській, 11. До його складу тоді входили: голова уряду і тимчасовий секретар (міністр) фінансів, торгівлі та промисловості Сидір Голубович, секретарі: внутрішніх справ Іван Макух; освіти Аґенор Артимович; шляхів, пошти та телеграфів Іван Мирон; публічних робіт, гірництва та суспільної опіки Мар’ян Козаневич; військових справ Дмитро Вітовський; судівництва Осип Бурачинський; рільництва та лісництва Михайло Мартинець; секретар без теки та тимчасовий управитель секретаріату заграничних справ Льонґин Цегельський. ... Читати далі »

Переглядів: 326 | Долучив: Dnister | Дата: 02.11.2018

Не секрет, що більшість пам’яток архітектури в Івано-Франківську перебувають у занедбаному і навіть аварійному стані. Побутує думка, що впродовж багатьох років до такого стану їх доводили свідомо. Коли від часу і недбальства пам’ятки починають руйнуватися, на їхньому місці під виглядом реконструкції чи ревалоризації згодом з’являються фактично новобудови. Свого часу так вийшло з пам’яткою на вул. Вірменській, 1, зараз щось подібне відбувається з пам’яткою на вул. Січових стрільців, 18, а на місці одноповерхової садиби Гриневичів на вул. Василіянок виростає чергова багатоповерхівка. А торік поблизу міського озера знесли пам’ятку архітектури, у будівлі якої майже до останнього діяв відомий ресторан-бар «Садко».

... Читати далі »

Переглядів: 315 | Долучив: Dnister | Дата: 02.11.2018

В середині ХІХ ст. до солдатів австрійської армії застосовували фізичні покарання, нерідко отримували «на горіхи» і місцеві вояки, причому інколи за цілком дрібні провини. Проте абсолютним «чемпіоном з покарань» місцевого розливу преса оголосила Миколая Крамарського родом з Кут, який служив у 20 роті коломийського полку піхоти.

Про нього писала не лише місцева преса, а й львівська. До рук газетярів потрапив документ, у якому фіксувалися всі «виховні процедури», які пройшов цей солдат. Перший раз він «відзначився» вже через кілька тижнів після початку служби і 30 червня 1851 р. «заробив» 2400 ... Читати далі »

Переглядів: 323 | Долучив: Dnister | Дата: 02.11.2018

Століття Листопадового зриву – дата серйозна. Тим більш для нашого міста, яке майже півроку було столицею Західно-Української Народної Республіки. Сьогодні підемо на невеличку екскурсію місцями, які тісно пов’язані з історією ЗУНР.

 

Як ми стали столицею

Для початку кілька дат, які допоможуть зорієнтуватись у тих далеких подіях.

... Читати далі »

Переглядів: 291 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2018










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024