П`ятниця, 26.04.2024, 12:37:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Листопад » 23

Сьогодні у Софії Київській відбулася презентація факсимільного видання Галицького Євангелія 1144 року. Спільний проект Церкви, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Українського Католицького Університету – це кропітка праця багатьох людей і інституцій.

В урочистій презентації взяли участь Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, генеральний директор Національного заповідника “Софія Київська” Неллі Куковальська, ректор Прикарпатського університету, професор Ігор Цепенда, перший заступник голови Наглядової ради Прикарпатського університету, керівник проекту “Галицьке Євангеліє 1144 року” Іго ... Читати далі »

Переглядів: 302 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2018

В нашу епоху технічного прогресу навіть мала дитина вміє користуватися смартфоном. Тож сучасний іванофранківець навряд чи зможе уявити, що якихось сто років тому значна кількість галичан не вміла навіть читати. Ба більше, в тодішній пресі висловлювалися сумніви, а чи потрібно взагалі навчатися грамоті? Не надто привабливою була ситуація з грамотністю і в нашому місті. На щастя, в тодішньому Станиславові було достатньо свідомих людей, які оголосили неписьменності війну.

 

Сумна статистика
У грудні 1888 р. газета «Кур’єр Львівський» опублікувала дані про осіб у різних країна ... Читати далі »

Переглядів: 321 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2018

8 лютого 1907 р. закінчилася невдачею спроба пограбувати філію Австро-Угорського банку та кантор банкіра Корнблюха в Станиславові, яку затіяли четверо заїжджих «ведмежатників».

Завдяки енергійним діям поліції, трьох із них відразу затримали, серед них такого собі Едмунда Вашневського. Але на цьому його пригоди в Станиславові не завершилися, адже він не давав нудьгувати дозорцям під час свого попереднього ув’язнення в тюрмі на Тринітарській площі. В камері поряд із ним сидів відомий місцевий викрадач курей Федір Кучера й не менш «знаменитий» кишеньковий злодій Генрик Штрер. У квітні 1907 р. вони підговорили інших в’ ... Читати далі »

Переглядів: 329 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2018

27 листопада в Івано-Франківській Академії Івана Золотоустого відбудуться урочистості з нагоди вшанування пам’яті Владики Софрона Мудрого «Епоха в історії Церкви» до 95-ліття від Дня народження Владики Софрона Мудрого.

Початок в 11:00 за адресою: місто Івано-Франківськ, вулиця Василіянок, 64. Своїми спогадами про великого українця поділяться міський голова Івано- Франківська (1994-1998) Богдан Борович, митрополит Володимир Війтишин, голова Івано-Франківського облвиконкому Степан Волковецький, доктор, митрофорний протоієрей Олег Каськів, референт Владики Софрона Мудрого, протоієрей Юрій Козловський, академік Віталій Кононенко, ректор ... Читати далі »

Переглядів: 304 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2018










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024