Субота, 20.04.2024, 18:16:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Листопад » 17

Z продовжує публікацію циклу відеооглядів визначних пам'яток Галичини, знятих з висоти. Здебільшого це замки, палаци, фортифікаційні та сакральні споруди, які руйнуються просто на очах, і наше покоління може виявитися останнім, яке ще має шанс побачити їх на власні очі. А тим часом руїни ці навіть у такому стані вражають своєю красою, величчю, вишуканістю архітектурних деталей. Особливо, коли дивишся на них згори, мов птах...

Маленьке село Шевченкове біля Галича, де річка Лімниця впадає у Дністер, має унікальну святиню, одну з найвідоміших пам'яток культурної спадщини України – храм Святого Пантелеймона. Зведення храму датують 1194 роком. Його засновником назива ... Читати далі »

Переглядів: 300 | Долучив: Dnister | Дата: 17.11.2018

Пам’яті народного оборонця Гриця Медведя, який пройшов пішки 861 км з Вікторова до Відня, несучи цісарю чолобитну з проханням звільнити селян від панських утисків

З ініціативи громадських активістів Марії Глум та Богдана Босовича з осередку «Просвіти» в с. Вікторові Галицького району, який очолює Галина Дорота, вирішили в селі зробити написи – таблички на хрестах, які символізують скасування панщини. Наприкінці жовтня й освятили ті пам’ятні знаки. А завдяки дослідженням нашого славного земляка – поета, письменника, лауреата Шевченківської премії Степана Пушика можемо дізнатися про історію хрестів, встановлених біля ... Читати далі »

Переглядів: 352 | Долучив: Dnister | Дата: 17.11.2018

У неділю, 17 листопада 1913 року, мешканці Станіславова (тепер – Івано-Франківськ) стали свідками надзвичайної оказії – на схилах Вовчинецьких гір біля міста несподівано приземлилася повітряна куля, з якої вийшли двоє аеронавтів.

Повітроплавці виявилися іноземцями і не відразу знайшли спільну мову із місцевими мешканцями. На тлі недавніх шпигунських скандалів, які зворохобили Галичину незадовго до початку Першої світової війни, до прибульців спершу поставилися насторожено, повідомляв про цей сенсаційний випадок краківський тижневик «Новини Ілюстровані», інформують "Вікна".

... Читати далі »

Переглядів: 316 | Долучив: Dnister | Дата: 17.11.2018

Дізнайтеся про найважливіші події в історії Івано-Франківська/Станіслава/Станиславова, які трапилися у 1988-1989 роках.

1988 27 серпня товариство «Рух» провело на вулиці Франка, біля пам’ятника Каменяреві, відкритий вечір пам’яті поета, пише «Репортер».

1988 19 листопада в Івано-Франківську відбулося музично-етнографічне свято коломийки за участю мистецьких колективів Прикарпаття та інших областей України.

... Читати далі »

Переглядів: 345 | Долучив: Dnister | Дата: 17.11.2018

16 листопада в обласній державній адміністрації відбулося засідання робочої групи з реалізації Всеукраїнського науково-просвітницького, історико-краєзнавчого проекту Українського інституту національної пам’яті «Місця пам’яті Української революції 1917-1921 років».

Голова робочої групи – начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації, кандидат історичних наук Володимир Федорак ознайомив присутніх з основною метою та завданнями проекту. За його словами, необхідна активізація дослідницької, популяризаторської та меморіальної роботи для відновлення і збереження національної пам’яті про події Української революції, її учасників в усіх населених пунктах України та об ... Читати далі »

Переглядів: 323 | Долучив: Dnister | Дата: 17.11.2018

Нагадаємо, що 2016 року міська влада Рогатина «переселила» комунальні служби міста, щоб в історичному приміщенні відкрити регіональний історико-краєзнавчий музей «Опілля», інформують "Вікна".

Комунальники намагалися не втручатися в архітектуру старовинної будівлі — пам’ятки місцевого значення другої половини ХVІІІ століття, щоб максимально зберегти її стиль і неповторність.

Відкриття оновленого музею відбудеться 19 листопада ... Читати далі »

Переглядів: 329 | Долучив: Dnister | Дата: 17.11.2018

У Рожнятівській центральній районній бібліотеці відбулася презентація книг «Калущина в національно-визвольній боротьбі» і «Збірник матеріалів науково-практичних конференцій», упорядником яких є завідувач Історико-меморіального музею Степана Бандери Степан Лесів.

Історичний шлях героїчної боротьби, який проходили наші предки, залишився б непізнаним і невідомим, якби не величезна пошукова праця істориків і краєзнавців. Досліджуючи маловідомі сторінки національно-визвольної боротьби і життя вояків УПА, відкриваючи справжні імена повстанських командирів, яких навіть їх побратими знали лише за псевдами, об’єктивно висвітлюючи ... Читати далі »

Переглядів: 261 | Долучив: Dnister | Дата: 17.11.2018










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024