Вівторок, 23.04.2024, 18:06:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Листопад » 22

Свого часу Генріх Шліман відкрив Трою і таким чином довів її існування. Так само і давній Галич мусів дочекатися свого «Шлімана», щоб точно встановити місце його розташування. Адже слід Галича, як і Трої, свого часу загубився у віках. Багато істориків і археологів шукали історичний центр цього міста, але безрезультатно. І тільки у другій половині тридцятих років ХХ століття галицький археолог Ярослав Пастернак науково довів, що дитинець княжого Галича знаходився у Крилосі. Він розкопав фундамент літописного Успенського собору, а ще віднайшов поховання його фундатора Ярослава Осмомисла. Тоді казали, що «Ярослав відкрив Ярослава».

... Читати далі »

Переглядів: 405 | Долучив: Dnister | Дата: 22.11.2018

17 листопада ц.р. громадськість Прикарпаття відзначила 75-ту річницю розстрілу українських патріотів під єврейською синагогою у місті Станиславові. Серед розстріляних того дня був один мешканець Галича, якого звали Дмитро Лепкий. Він не був уродженцем цього міста, але у діяльності Організації Українських Націоналістів відігравав у Галичі одну з провідних ролей.

Дмитро Лепкий народився 7 листопада 1914 року у с. Синевидсько Верхнє (колись писали Вижнє. – І.Д.) Сколівського району Львівської області. Його батько Юстин був звичайним сільським господарем, або, як тоді казали, рільником. Після закінчення сільської школи поступив у Рогатинську гімназ ... Читати далі »

Переглядів: 325 | Долучив: Dnister | Дата: 22.11.2018

22 листопада 2018 р. м. Галич відвідав науковий редактор видання Академії наук України «Атлас історичних міст. Том 2. Галич», д – р історичних наук, професор Мирон Капраль (Львів).

Керівник академічного видання присвяченого Галичу, зустрівся з членами авторського колективу з числа галичан, які є співавторами даної праці. Це наукові співпрацівники відділу охорони культурної спадщини та відділу археології: Володимир Козелківський, Ігор Криховецький, Тарас Ткачук, Андрій Чемеринський. Науковці ознайомилися з кінцевим варіантом макету спеціалізованого видання, картографічним матеріалом та гравюрами, які є складовими праці; обговорили ди ... Читати далі »

Переглядів: 298 | Долучив: Dnister | Дата: 22.11.2018










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024