Середа, 24.04.2024, 11:42:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Листопад » 22 » Презентація книги про дослідника «Галицької Трої»
19:52:38
Презентація книги про дослідника «Галицької Трої»

Свого часу Генріх Шліман відкрив Трою і таким чином довів її існування. Так само і давній Галич мусів дочекатися свого «Шлімана», щоб точно встановити місце його розташування. Адже слід Галича, як і Трої, свого часу загубився у віках. Багато істориків і археологів шукали історичний центр цього міста, але безрезультатно. І тільки у другій половині тридцятих років ХХ століття галицький археолог Ярослав Пастернак науково довів, що дитинець княжого Галича знаходився у Крилосі. Він розкопав фундамент літописного Успенського собору, а ще віднайшов поховання його фундатора Ярослава Осмомисла. Тоді казали, що «Ярослав відкрив Ярослава».

До свого великого відкриття археолог ішов усе життя. Вагоме значення у цьому процесі відіграли розкопки Празького граду. І якщо на місці розкопок княжий град Пржемиславичів був відновлений, то у Крилосі, де є усі можливості для відбудови «середньовічного міста», нікому і в голову не приходить це зробити. Можливо тому, що у нас немає державної політики у підтримці такої ідеї і немає волі до цього у великодержавних політиків. Інакше було у чехів, де за підтримки президента Т. Масарика почалася відбудова Граду. Адже, на його думку, «реставрація пам’ятників архітектури була важливою складовою частиною культурної політики ЧСР, питанням престижу держави». Але мова у статті не про це.

21 листопада, на велике релігійне свято Архистратига Михаїла, у конференц-залі Національного заповідника «Давній Галич» відбулася презентація книги про великого археолога. Вона має назву «Ярослав Пастернак – дослідник «Галицької Трої». Це спільна монографія, авторами якої є Ігор Коваль, Ганна Жолоб та Андрій Стасюк. Вийшла книга в Івано-Франківському видавництві «Лілея-НВ», у бібліотеці журналу «Галич». Має видання 288 сторінок, є багатоілюстрованим. Тут мусимо зауважити, що, по-перше, у книзі є чимало світлин, котрі публікуються вперше, а, по-друге, багато є таких, які зроблені самим Ярославом Пастернаком.

На презентації книги виступали генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Володимир Костишин, парох Крилоса о.Ярослав Жолоб, заступник генерального директора заповідника з наукової роботи Семен Побуцький. Усі вони відзначили важливість виходу у світ цього видання, а о. Ярослав, який був духовним наставником книги, подякував спонсорам, які вихід нового видання підтримали матеріально. Це народний депутат Володимир Шкварилюк та підприємці Дмитро Горчак та Олег Прунько.

Після привітань слово мали автори монографії. Про життєвий шлях Я. Пастернака розповіла Ганна Жолоб, а публікації про розкопки у Крилосі у 1934 - 1938 рр. проаналізував Андрій Статюк. Кілька разів виступаючі підкреслювали, що велику допомогу в розкопках надавав Я.Пастернаку Митрополит УГКЦ Андрей Шептицький. Також за його сприяння останки князя Ярослава Осмомисла були заховані у крипті собору Святого Юра і віднайдені аж у 1991 році. На жаль, за станом здоров’я не зміг прибути на презентацію відомий краєзнавець і науковець Ігор Коваль, але і йому виступаючі висловлювали велику вдячність, бо він одним із перших почав досліджувати науковий спадок Ярослава Пастернака.

На завершення презентації приємною несподіванко для усіх присутніх було те, що кожен міг отримати примірник нового видання та й ще із підписами авторів. Це, направду, приємний подарунок на велике релігійне свято.

Іван ДРАБЧУК


Переглядів: 406 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024