П`ятниця, 26.04.2024, 08:12:13

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Листопад » 04

У детективних романах причиною злочину нерідко стає заповіт якогось померлого багатія. На жаль, у цих сюжетах багато життєвої правди, адже спадки і заповіти часто стають причиною конфліктів, шахрайств та інших злочинів. Такі випадки зафіксовані і в хроніках нашого міста.
В 1896 р. у станиславівському карному суді (справа) розглядався процес про підроблений заповіт.

В 1903 році у цілій Галичині дуже популярним способом шахрайства були фальшиві повідомлення про спадок. Багатьом особам надходили листи з Америки про те, що помер їхній багатий родич, який залишив їм мільйонні статки. Зазвичай у листах мова йшла про особу, яка справді недавно померла ... Читати далі »

Переглядів: 292 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2018

1 листопада в меморіальному музеї «Калуська в’язниця» відбулася презентація наукових матеріалів, присвячених 100-річчю утворення ЗУНРу.

Громадський активіст Роман Данів представив присутнім доповідь на тему: «Українське відродження від мети до реальності». В ній велику увагу приділив молодіжним патріотичним організаціям «Молода Україна», «Січ», «Пласт», «Сокіл», які піднімали національну свідомість та популяризували українську самостійність у часи ЗУНР, інформують«Вікна».

... Читати далі »

Переглядів: 297 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2018

Історія торгівельної школи в Калуші ще не була об’єктом спеціального наукового дослідження. Вивчення цієї трагічної сторінки в історії міста Калуш залишається проблемним з огляду на недоступність німецьких матеріалів про розстріл учнів торгівельки на початку листопада 1943 року.

Правдоподібно, що ці документи гестапо знищило під час відступу німецьких військ або ж їх завчасно відправило до Німеччини, а звідти — до США. У випадку поспішного відступу німців документи станиславівського гестапо могли потрапити до рук НКВС і зараз зберігаються в архівних спецфондах у Москві.

... Читати далі »

Переглядів: 383 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2018

Калущина, як і уся українська Галичина, у великому напруженні чекала кінця війни 1918 року. У Калуші діяв Повітовий Народний Комітет. У його склад входили відомі громадяни з Калуша і найближчих околиць, які на перший поклик кожної хвилини могли прибути на нараду.

Калуський Комітет очолював адвокат доктор Микола Желехівський. До складу Комітету входили калушани: молодий катехит отець Павло Джулинський, начальник Повітової Торговельної Спілки Осип Ткачук, міщанин, працівник копаленьСемен Захней, суддя Юліян Білинський, міщанин Добрянський, учитель Дометій Попович, а з найближчих сіл — парох зі села Хотінь отець Микола Янович, управитель школи зі ... Читати далі »

Переглядів: 408 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2018

Дізнайтеся про найважливіші події в історії Івано-Франківська/Станіслава/Станиславова, які трапилися у 1981-1985 роках.

1981 На Галицькій, 67 завершили десятиповерховий адмінкорпус тресту «Оргхім», архітектори – Іван Гринів і Володимир Кочмар.

1982 На вулиці Комарова (Шашкевича) здали в експлуатацію будинок, в якому запрацювало кафе «Молочне», архітектор – Ярослав Дяків.

... Читати далі »

Переглядів: 300 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2018










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024