Четвер, 28.03.2024, 14:47:35

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2020 » Листопад » 04

4 листопада 1861 року з Відня до Львова прибув перший пасажирський потяг, який називався "Ярослав". Цей день вважається початком історії залізниць в Україні. З 1868-го починається активна розбудова мережі залізниць.

1860-і рр. були знаковими для Галичини і зокрема для Коломиї. Австро-угорська імперія, незважаючи на війни і кризу, робила поступ в усіх царинах життя. На відміну від імперій східного типу, цісарська дбала не лише про столицю й найбільші міста, але й про провінцію. Тому в Галичині в цей період почався промисловий бум. Можна перерахувати наші коломийські здобутки 1860-х, але найбільшим з них стало відкриття залізничного сполучення. Для цього створили Товариство Львівсько-Чернівецької залізниці. Всіма роботами керув ... Читати далі »

Переглядів: 151 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2020

Темні сторінки історії ХХ століття, які не можна забувати.

На Прикарпатті вшанували пам'ять поляків, розстріляних гестапівцями у Чорному лісі.

У 1941 році у цьому місці гітлерівці знищили 7 сотень людей - представників польської інтелігенції.

Меморіальний комплекс на місці масових розстрілів почали облаштовувати ще у 90-х роках.

 

... Читати далі »

Переглядів: 143 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2020

Ще одне прикарпатське село – Крихівці Івано-Франківської міської ради – тепер має свою написану й видану історію. Книжку ґрунтовно підготовлено з погляду джерельної бази, наукового підходу до вивчення й осмислення суспільних явищ, подій і фактів минувшини населеного пункту. Матеріал цього фундаментального дослідження викладено доступно для широкого загалу читачів.

Авторами й упорядниками книжки-літопису «Крехівці/Крихівці: коріння, що воскрешає, оживляє, творить» є подружжя істориків – джерелознавець, член Національної спілки краєзнавців України Любов Соловка та доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри всесвітньої історії Прикарпатського національного університету ім. В. Стефан ... Читати далі »

Переглядів: 159 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2020

Коломийській громаді представили оновлений Музей писанкового розпису, що відзначив цього року, як ми повідомляли в матеріалі «Найбільшій у світі писанці – 20» у «Галичині» за 24 вересня, свій 20-літній ювілей. Презентації передували ремонтно-реставраційні роботи музейного приміщення, спорудженого, нагадаємо, у вигляді розписаного яйця, які тривали впродовж останніх півтора місяця і які було здійснено за кошти самих доброчинців, за що висловлюємо їм усім щиру вдячність. Адже відповідно до проєктно-кошторисної документації, на цю справу потрібно було майже 7 мільйонів гривень.

Ще два місяці тому з ініціативи Богдана Станіславського і завдяки спільним зусиллям всіх небайдужих було ухвалено відновити насамперед ... Читати далі »

Переглядів: 145 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2020

Він вражав мешканців міста неймовірною колекцією артефактів часів визвольних змагань, був активним учасником патріотичних заходів, мав державну роботу, але несподівано його було звинувачено у шпигунстві на користь Росії.

Теперішніх мешканців Івано-Франківська, які пам’ятають початок війни на Донбасі та одного місцевого діяча і псевдопатріота, який називав російську агресію “громадянською війною”, такий поворот у біографії громадського активіста уже, напевно, не здивує. Але тоді, 110 років тому, це було ще доволі незвичним.

На початку минулого століття у польській громаді Станиславова (т ... Читати далі »

Переглядів: 144 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024