Четвер, 18.04.2024, 21:28:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2020 » Листопад » 30

Архітектуру Івано-Франківська можна класифікувати по-різному. Найпростіше – за віком. Тобто, будинки старі й нові. До останніх належать радянські «шедеври» та швидкобуди сучасності. У свою чергу, старовинні кам’яниці поділяють за різними критеріями. Наприклад, за добою, коли вони були споруджені.

Впевнений, вам не раз доводилось чути, що хтось живе у «польському» будинку, а хтось у «австрійському», пише Репортер.

Також міську забудову розрізняють за архітектурними стилями: бароко, класицизм, історизм, сецесія, ар-деко, конструктивізм. Але є ще одн ... Читати далі »

Переглядів: 161 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2020

Днями в палаці Потоцьких в обласному центрі відбулася презентація книжки Петра Гаврилишина і Романа Чорненького «Станиславів: віднайдені історії», яка охоплює період від середини ХVIII до кінця ХХ ст. у постатях і аналізі подій. У науково-популярному виданні автори представили п’ять розділів: «У складі Австрійської імперії та Австро-Угорщини», «Вир Української революції», «Міжвоєнний період – затишшя перед бурею», «Війна, що найбільше змінила Stanislawow і не тільки» та «Радянський період».

Петро Гаврилишин – кандидат історичних наук, директор наукової бібліотеки та викладач кафедри міжнародних відносин ПНУ ім. В. Стефаника. Автор численни ... Читати далі »

Переглядів: 155 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2020

110 років тому, коли в місті у межиріччі Бистриць ще не було жодних маршруток з їхніми хамовитими водіями, Станиславовом (тепер – Івано-Франківськ) їздили фіакри. Їх було досить багато, вони люто конкурували між собою, боролися за вигідні місця для посадок пасажирів з місцевою владою, плювали на встановлені тарифи – одним словом, поводилися приблизно так, як таксисти в буремних дев’яностих.

І, ніби ковток чистої води, пізньої осені 1910 року в Станиславові трапився випадок, який став причиною для зворушливого листа в редакцію тогочасної місцевої газети Kurjer Stanislawowski. Це була історія про чесного візника, який правив однокінним фіакром №3, що мав стоянку біля залізничного вокзалу. Посадивши у сани пасажирку, яка п ... Читати далі »

Переглядів: 164 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2020

Кілька років тому в розмові з науковим співробітником Національного заповідника «Давній Галич» Андрієм Чемеринським зійшлися на думці, що дуже мало є відомостей про священників м. Галича із ХІХ століття. Саме тому я зі свого боку старався ці відомості зібрати. А пан Андрій теж продовжував пошуки і наслідком його роботи став стенд, встановлений на фасаді церкви Різдва Христового, який розповідає про історію церкви і священників, котрі у ній правили. Проте ця інформація є дуже короткою, бо вміщує тільки список душ пастирів міста. Саме тому, як мені видається, настав час його відомості розширити.

Перший священник, про якого маємо згадки із ХІХ століття, є Корнелій Левицький. Він народився  у 1787 р. в с. Ланчин на Надвірнян ... Читати далі »

Переглядів: 248 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024