П`ятниця, 29.03.2024, 15:01:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2020 » Листопад » 22

В «Історії міст і сіл УРСР. Івано-Франківська область» є такі рядки: «У вересневі дні 1939 року сонце свободи зійшло над Прикарпаттям. Західноукраїнські землі були визволені Червоною армією… Уперше в своїй історії трудящі Прикарпаття стали господарями свого краю. За допомогою народів-братів нашої країни, під керівництвом Комуністичної партії на Прикарпатті розпочалося будівництво нового життя…».

Як саме будувалось оте «нове життя», довідаємося зі спогадів ректора станиславівської семінарії Авксентія Бойчука, пише Репортер.

... Читати далі »

Переглядів: 167 | Долучив: Dnister | Дата: 22.11.2020

Станиславів початку ХХ століття жив подвійним життям. З одного боку, в місті всіляко пропагували цнотливість і моральну чистоту – пише “Західний кур’єр“.

В особливо побожних родинах під час посту навіть завішували дзеркала, щоб члени сім’ї думали не про власну зовнішність, а про душу. З іншого боку, в певних районах Стани­славова процвітала секс-індустрія й пов’язані з нею злочини. Траплялися й випадки, коли жертвами чужої розбещеності ставали діти. У жовтні 1913 року в Станиславові впіймали справжнього сексуального маніяка.

Про нього повідомила газета «Кур&r ... Читати далі »

Переглядів: 165 | Долучив: Dnister | Дата: 22.11.2020

Кажуть, що гра – це репетиція життя, тому ігри були популярними у всі часи. Сто років тому мешканці Станиславова вміли урізноманітнити своє дозвілля, хоч нічого не знали про комп’ютерні «стрілялки» і «стратегії». На початку ХХ століття в місті був багатий асортимент іграшок, однак вони здебільшого завозилися з-за кордону. Захисники місцевого виробництва всіляко намагалися змінити цю ситуацію, ну а малеча щиро раділа забавкам.

Нашестя німецьких забавок
На початку ХХ століття ціла Галичина була заповнена іграшками, які привозили з Німеччини. Тоді під Штутгартом працювала фабрика Маргарити Штайф, яка вважалася одним з найбільших виробників іграшок у Європі. Фабрика займала величезне приміщення, в як ... Читати далі »

Переглядів: 169 | Долучив: Dnister | Дата: 22.11.2020

Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й.Кобринського реалізує проєкт «Музейна бібліотека – відкритий простір».

Втілення цієї ініціативи стало можливим завдяки Програмі підтримки ініціатив місцевих карпатських громад та за фінансової підтримки Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької обласних рад, пише Фіртка.

Де у Коломиї розташують та якою буде музейна бібліотека вже нового покоління – дивіться в сюжеті НТК:

 

 

 

 

... Читати далі »

Переглядів: 156 | Долучив: Dnister | Дата: 22.11.2020

Деякі жарти йдуть у небуття разом з епохою, в якій народилися. Сучасникам смішно, а їхні нащадки геть не можуть второпати приколу. Наприклад, у сімдесятих у Франківську сміялися з оголошення на слупі: «Продається гуцулка! Не стара. М’яка частина у доброму стані». Легенди

Хто жив у ті часи, розуміє, що то не про горянку середніх років із добре збереженою дупою. Йдеться про меблевий гарнітур, який випускав франківський меблевий комбінат. Фото «Гуцулки» містили майже всі радянські путівники того часу. На відміну від багатьох інших меблів, вона мала державний знак якості, який не так прос­то було отримати, пише Репортер.

... Читати далі »

Переглядів: 159 | Долучив: Dnister | Дата: 22.11.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024