Четвер, 25.04.2024, 13:51:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2020 » Листопад » 16

Історія – це дуже серйозна наука, тож історики мають оперувати перевіреними фактами, аналізувати джерела та викладати точну інформацію. Втім, є автори, які пишуть усілякі байки, а інколи й цілеспрямовано брешуть. При чому їхні твори регулярно перевидаються, академіки цитують звідти уривки, більше того – праці тих «казкарів» навіть вивчають у школах.

Щоправда, оті неправдиві автори є першими істориками, тому їм багато прощається, пише Іван Бондарев у Репортері. У світових масштабах «батьком історії» вважають грека Геродота, в Україні це був Нестор Літописець. А хто першим описав минуле Станиславова, тобто Івано-Франківська?

... Читати далі »

Переглядів: 199 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2020

Збудована наприкінці ХІХ — початку ХХ століття імпозантна споруда за своє життя не раз міняла призначення — аж до пожежі.
Запроєктований з розмахом "Сокіл" має багато декорований фасад з двома нішами, в яких, ймовірно, вміщені бюсти Адама Міцкевича та Юліуша Словацького. Якщо чесно, "додивитися", чиї ж там бюсти складно. З певністю тільки можна сказати, що скульптура сокола, який початково "гніздився" на даху, до сьогодні не збереглася, йдеться на Facebook-сторінці Old Kalush.

Будівля запроєктована і збудована наприкінці ХІХ століття як польське товариство "Сокіл". Хоч сокільський рух був панслов'янським, але мав "регіональні особливості". По ... Читати далі »

Переглядів: 181 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2020

У червні 1906 року в Станиславові стався злочин, який, на перший погляд, не мав жодного сенсу. Вночі до фотоательє на вул. Липовій (тепер вул. Шевченка) проникли злодії й викрали близько 60 фотографій, вийнявши задню стінку виставкової шафи, де вони зберігалися – пише “Західний кур’єр“.

Не було взято ні жодних інших цінностей, ні грошей, які зберігалися в сейфі.

Всі губилися в здогадах, кому ж знадобилося викрадати чужі світлини? Висловлювалися найрізноманітніші версії, в тому числі й про те, що в ательє зберігалися знімки, які когось компрометували. Але поліції так і не пощастило ... Читати далі »

Переглядів: 160 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2020

Недавно громада Рожнятова гідно відзначила 120-річчя з часу зведення в селищі деканального храму Різдва Христового УГКЦ. На стіні церкви встановили меморіальну анотаційну дошку парохам Володимирові Яцковському та Василеві Костюку, які своєю душпастирською працею не лише ревно розбудовували храм, а й сприяли заснуванню в селищі товариства «Просвіта». Також побачила світ книжка «Отець Василь Костюк – вірний слуга і просвітитель українського народу».

«Галичина» вже розповідала про діяльність отця Василя Костюка в Рожнятові. Ще дід його – отець Володимир-Рудольф Яцковський – з 1902 по 1934 рік був парохом і деканом у цьому селищі. Саме тоді будували рожнятівський храм... А о. Василь Костю ... Читати далі »

Переглядів: 240 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024