Четвер, 28.03.2024, 14:00:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2020 » Листопад » 16 » Легенди Станиславова. Перший літописець
20:39:26
Легенди Станиславова. Перший літописець

Історія – це дуже серйозна наука, тож історики мають оперувати перевіреними фактами, аналізувати джерела та викладати точну інформацію. Втім, є автори, які пишуть усілякі байки, а інколи й цілеспрямовано брешуть. При чому їхні твори регулярно перевидаються, академіки цитують звідти уривки, більше того – праці тих «казкарів» навіть вивчають у школах.

Щоправда, оті неправдиві автори є першими істориками, тому їм багато прощається, пише Іван Бондарев у Репортері. У світових масштабах «батьком історії» вважають грека Геродота, в Україні це був Нестор Літописець. А хто першим описав минуле Станиславова, тобто Івано-Франківська?

Тут багато неясного. Донедавна вважалось, що першим міським літописцем був якийсь М. Грибович, автор рукопису «Історія окружного міста Станиславова в Галіції в 1847 р». Ким він був, де працював, чого раптом взявся за краєзнавчу розвідку, ми не знаємо. Дослідникам навіть невідомо ім’я пана Грибовича, є лише припущення, що він був Мар’яном.

Рукопис зберігався в архіві магістрату і нині безнадійно втрачений. На щастя, польський історик Юзеф Зєлінський у міжвоєнний період надрукував фрагмент, зберігши документ для нащадків.

Втім, і Грибович був не першим. У 1887 році професор Станиславівської гімназії Алоїз Шарловський надрукував брошуру «Історичний нарис міста Станиславова». При її написанні він використовував різні джерела, які ретельно зазначав у примітках. Серед них є згадка про рукопис «Historisch-oekonomishe Beschreibung der Herrschaft Stanislawow» від 26 жовтня 1801 року. Українсь­кою назва документа перекладається як «Історико-економічний опис маєтності Станиславів».

У червні того ж року через борги власника Прота Потоцького місто перейшло до державного релігійного фонду. Відтак, хтось з австрійських чиновників склав доповідну записку, де виклав статистичні дані та стислу історію Станиславова. Такий собі аудит.

Шарловський зазначає, що це не мальов­ничій опис, а сухі дані урядового джерела. Але це перша праця про наше місто. Знати б ще, хто її написав, і де вона зараз.

 Іван Бондарев


Переглядів: 190 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024