Субота, 20.04.2024, 18:27:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2020 » Листопад » 29

26 листопада 2020 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація ґрунтовної праці відомого дослідника нашого краю, доктора історичних наук, лавреата премії ім. академіка Івана Крип'якевича, невтомного трудівника на краєзнавчій ниві Петра Сіреджука.

Презентована праця «Галицька Гуцульщина доби Західно-Української Народної Республіки» досліджує питання державного і військового будівництва на теренах Галицької Гуцульщини доби ЗУНР та участь гуцулів у польсько-українській війні 1918-1919 рр.

Модератором дійства виступив відомий українс ... Читати далі »

Переглядів: 167 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2020

Так раніше називали людей, які сплавляли ліс по Черемошу на спеціальних плотах – дарабах. Робота була небезпечною, можна сказати, для відчайдухів. Аби стати керманичем, хлопці десь три роки вчилися біля старших, а ті ще добре приглядалися, чи можна довірити тобі кермо.

Ліс по ріці сплавляли і дід, і батько 83-річного Дмитра Могорука. Тож, він – керманич у третьому поколінні та, каже, останній на Прикарпатті, пише Репортер.

Сили буває замало

Сел ... Читати далі »

Переглядів: 136 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2020

Безробіття було серйозною проблемою міжвоєнної Польщі. Лише станом на 1932 рік у країні було офіційно зареєстровано більш ніж 515 тисяч безробітних – пише “Західний кур’єр“.
«Безробіття залишається однією з найважчих суспільних хвороб у нашій країні, – писала преса. – Незважаючи на всі дослідження, ми так і не знаємо справжніх масштабів цієї біди та реального рівня життя безробітних. Ми лише в загальному знаємо, що їхня кількість набагато більша, ніж подає офіційна статистика.

Припускаємо, що ці люди живуть у великих злиднях, які негативно впливають на їхній фізичний та моральний стан і мають фатальний вплив на наступні покоління, які мусять виховуватися в середовищі людей, які живуть за ме ... Читати далі »

Переглядів: 154 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2020

Попередня віртуальна мандрівка біля пам’ятника Шевченку була дуже зручною. Звідси важко не помітити чималі церковні бані.

Сумнівів немає: ми бачимо деканальну церкву Архистратига Михаїла. Facebook-сторінка Old Kalush рекомендація для охочих подивитися: спробуйте потрапити на подвір'я церкви вулицею Ковжуна та невеличким провулком через фіртку з боку резиденції, а не парадним входом з майдану Шептицького. На кілька хвилин вдасться зануритись в атмосферу початку ХХ століття, інформують "Вікна".

Кожна церква — це дуже детальна візитівка громади. У цьому сенсі Калушу потал ... Читати далі »

Переглядів: 203 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2020

Багато іванофранківців сприймають своїх домашніх улюбленців як повноправних членів сім’ї. На жаль, трапляються й такі, що вважають тварину лише забавкою чи модним аксесуаром. Сто років тому деякі домашні тваринки теж були показником добробуту і високого статусу, адже коштували дорого. Взагалі домашній улюбленець був недешевим задоволенням, адже за деяких тварин доводилося ще й сплачувати податок – пише “Західний кур’єр“.

Хвостата мода
Газета «Кур’єр львівський» у 1888 році розмістила цікавий матеріал про моду на домашніх тварин у другій половину ХІХ століття: «Ми всі знаємо, що з моди можуть виходити не лише сукні, меблі та капелюшки, а й навіть книги чи певні знаменитості. На ж ... Читати далі »

Переглядів: 145 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2020

Ользі Шиян з села Гошів Долинського району у грудні виповниться 80 років. Вона як зараз пам'ятає той день, коли її батька Павла вивели з хати, не давши повечеряти, та розстріляли.

То був вечір 27 травня 1947 року. Родина сіла вечеряти, серед них і маленька Ольга, аж ось у вікно постукали. На вулиці стояв капітан військ МДБ-КДБ Мирон Зборик "Орленко", який і вивів голову сім'ї за двері. Того дня чоловік так і не повернувся, а вже 28 травня рідних чекала жахлива звістка — батька вбили. З 1994 року Ольга Шиян всіма можливими способами намагалась дізнатись правду, адже по селу ходили чутки, що її батько, станичний харчовий, видав криївку. За це його і стратили, інформують "Вікна" з посиланням на са ... Читати далі »

Переглядів: 144 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024