Четвер, 25.04.2024, 14:21:43

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2020 » Листопад » 11

Хоча герой нашої сьогоднішньої публікації не був уродженцем Крилоса, але саме це село дало йому дорогу у безсмертя. Навіть незважаючи на те, що з плином часу його ім’я трохи призабулося, хто б не писав про довоєнний чи післявоєнний період історії цього села  у ХХ столітті, той, безперечно, натрапить на його ім’я. Адже у той час саме Олекса Кривий був задіяний у всіх важливих заходах, які відбувалися у Крилосі та околиці.

Він народився 30 березня 1920 року в с. Вербівці Коломийського повіту у сім’ї колишнього січового стрільця Федора Кривого.  Його мати – Єфросинія (Фрузя) Крива, в іншому джерелі – Евфемія. Через деякий час сім’я переїхала до с. Крилоса. Тут Олекса закінчив місцеву школу, а оп ... Читати далі »

Переглядів: 147 | Долучив: Dnister | Дата: 11.11.2020

Франківськ виріс і з цим важко не погодитись. При чому, виріс у прямому сенсі – рідко яка новобудова має менше дев’яти поверхів. Усі вони обладнані ліфтами, які суттєво покращують життя мешканцям. Станиславові

Цікаво, а коли цей «вид транспорту» вперше з’явився у нашому місті, пише Репортер.

Історія ліфтів почалася задовго до заснування Станиславова. Механізми для підйому та опускання людей існували ще у Давньому Римі. У Колізеї налічувалось 12 ліфтів, які піднімали гладіаторів з підвалу на арену, де відбувались бої. Рухалися вони завдяки канатам, ... Читати далі »

Переглядів: 196 | Долучив: Dnister | Дата: 11.11.2020

На початку ХХ століття у місті Станиславові (тепер Івано-Франківськ) з’явився розкішний за тогочасними мірками торгово-розважальний центр, який у вигляді популярного тоді пасажу (критого проходу між будинками) спорудили брати Ігнацій та Давид Гартенберги, нафтові магнати з Дрогобича.

У кам’яницях, які були навколо пасажу, розмістилися десятки орендаторів, які займалися торгівлею, тримали кав’ярні та, як свідчать оголошення у тогочасній пресі, навіть надавали медичні послуги. Вдале місце розташування посеред багатолюдних вулиць середмістя, величезні площі та імпозантний вигляд гарно декорованого пасажу приваблювали сюди покупців, які часом приходили просто, щоб оглянути виставки перських килимів чи американського взуття ... Читати далі »

Переглядів: 144 | Долучив: Dnister | Дата: 11.11.2020

Сьогодні в обласному центрі урочисто відкрили погруддя Митрополита Андрея Шептицького, створене відомим київським скульптором Данилом Книшуком. У заході, що відбувся на площі перед Івано-Франківським краєзнавчим музеєм, взяли участь представники управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації, духовенство, журналісти та поціновувачі мистецтва пластики.

За словами автора скульптури, погруддя видатного громадського діяча та духовного лідера є частиною монументу Митрополита Андрея Шептицького, який розроблявся для Івано-Франківська. Над скульптурним образом монументу Данило Книшук розпочав роботу ще в 2012 році. Планується, що монумент буде заввишки 3 метри, виготовлений із сірого граніту. Наразі ж створення гіпсового п ... Читати далі »

Переглядів: 149 | Долучив: Dnister | Дата: 11.11.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024