П`ятниця, 26.04.2024, 06:38:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2020 » Листопад » 16 » На чатах вічного світла. У Рожнятові увічнили перших будівничих деканального храму
15:10:10
На чатах вічного світла. У Рожнятові увічнили перших будівничих деканального храму

Недавно громада Рожнятова гідно відзначила 120-річчя з часу зведення в селищі деканального храму Різдва Христового УГКЦ. На стіні церкви встановили меморіальну анотаційну дошку парохам Володимирові Яцковському та Василеві Костюку, які своєю душпастирською працею не лише ревно розбудовували храм, а й сприяли заснуванню в селищі товариства «Просвіта». Також побачила світ книжка «Отець Василь Костюк – вірний слуга і просвітитель українського народу».

«Галичина» вже розповідала про діяльність отця Василя Костюка в Рожнятові. Ще дід його – отець Володимир-Рудольф Яцковський – з 1902 по 1934 рік був парохом і деканом у цьому селищі. Саме тоді будували рожнятівський храм... А о. Василь Костюк (роки служіння 1934–1945) з їмостю Євгенією були ініціаторами заснування «Просвіти» в селищі, бібліотеки, чоловічого хору, духового оркестру тощо… Отець Василь боровся за Греко-католицьку церкву і доклав багато праці до розвитку парафії у Рожнятові. З 1955 року підпільно відправляв богослужіння у Львові. Помер 1982-го і похований на Янівському цвинтарі. А могила Володимира-Рудольфа Яцковського – у Рожнятові.

Під час відкриття й освячення меморіальної анотаційної дошки отцям Володимиру-Рудольфу Яцковському та Василеві Костюку в Рожнятові.

На переконання декана Рожнятівського УГКЦ і чинного пароха храму о. Василя Пастуха, який разом з деканом Брошнів-Осадським УГКЦ отцем Володимиром Майкою благословили дійство пам’яті, «головна заслуга у втіленні задуму про формат перебігу відзначення 120-річчя церкви Різдва Христового і вшанування її перших будівничих належить колишній директорці Рожнятівської ЦРБC Марії Рибчак та всім її працівникам на чолі із теперішньою чільницею цього закладу Галиною Курташ».

Галина ФРЕЇШИН, завідувачка відділу Рожнятівської ЦРБ і укладачка книжки «Отець Василь Костюк – вірний слуга Божий і просвітитель українського народу»:

– Усе почалося 2019 року – з відвідин групою представників рожнятівської інтелігенції на чолі з тодішньою директоркою бібліотеки Марією Рибчак подружжя світлої пам’яті Ігоря (син о. Василя, відійшов у засвіти торік) та Ганни Костюків у Львові. Вони зателефонували і виявили бажання подарувати нашій бібліотеці книжки після того, як прочитали відповідну інформацію на нашому сайті. Пан Ігор, який народився у Рожнятові, мав письмові спогади про свого батька. Все нам передали. Але матеріалів для книжки бракувало. Якось Ганна Костюк зателефонувала і повідомила, що в Калуші живе Марія Чіх-Костюк – донька отця Василя. Ми зустрічалися з донькою о. Василя, пані Марія поділилася своїми спогадами про батька і світлинами з домашнього архіву. Вона розповіла, що Бог і Україна були найголовнішими в житті її батька – випускника Рогатинської гімназії і добровольця УГА. У книжці є багато документальних світлин світлої пам’яті Ярослава Коваля – особистого фотографа митрополита Андрея Шептицького, які нам люб’язно надав Володимир Кондур. До речі, саме завдяки його фотоархіву ми довідалися, що о. Василь Костюк був добре знайомий з митрополитом і навіть співслужив з ним 1935 року в с. Підлютому в часі відзначення 70-річчя від дня уродин владики у літній резиденції.

– Хто допомагав бібліотеці у цій добрій справі?

– Наш задум благословив і підтримав отець-декан Василь Пастух. Очолила роботу з підготовки заходу директорка бібліотеки Галина Курташ, належно підтримали втілення в життя ідеї тодішній голова селища Василь Мацевко та депутати селищної ради, заступник голови Рожнятівської РДА Богдан Яковина та начальник відділу культури РДА Володимир Борович та ін. А головно – рожнятівська громада, благодійники Любомир Трегер і Тарас Парадовський.

...На меморіальній анотаційній дошці, яку встановили й освятили на фасаді храму, виписано і таке: «У цьому храмі служили Богу і людям о. Володимир-Рудольф Яцковський – парох Рожнятова (з 1 листопада 1902 до 24 січня 1934 року), священник, патріот, вірний слуга Божий, опікун читальні «Просвіта» у Рожнятові, переслідуваний за підтримку УГА, і о. Василь Костюк – парох і декан Рожнятівський (з 1934 по 1945 рр.), ревний захисник національних прав парохіян, патріот, просвітянин, доброчинець, сповідник вірності Греко-католицькій церкві». А «маленька книжечка» про отця Василя Костюка, як її скромно назвала Галина Фреїшин, на наш погляд, є великим кроком у царині духовного краєзнавства, яку не перший рік активно провадить колектив бібліотеки.

Ігор ЛАЗОРИШИН


Переглядів: 241 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024