Четвер, 25.04.2024, 12:11:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2020 » Листопад » 16 » Сокіл, який "гніздився" на даху концертного залу в Калуші, не зберігся
16:13:58
Сокіл, який "гніздився" на даху концертного залу в Калуші, не зберігся

Збудована наприкінці ХІХ — початку ХХ століття імпозантна споруда за своє життя не раз міняла призначення — аж до пожежі.
Запроєктований з розмахом "Сокіл" має багато декорований фасад з двома нішами, в яких, ймовірно, вміщені бюсти Адама Міцкевича та Юліуша Словацького. Якщо чесно, "додивитися", чиї ж там бюсти складно. З певністю тільки можна сказати, що скульптура сокола, який початково "гніздився" на даху, до сьогодні не збереглася, йдеться на Facebook-сторінці Old Kalush.

Будівля запроєктована і збудована наприкінці ХІХ століття як польське товариство "Сокіл". Хоч сокільський рух був панслов'янським, але мав "регіональні особливості". Польський "Сокіл" у Калуші гуртував польську громаду і потиху готував її до участі у майбутньому державному житті ще від часів Австо-Угорщини, а потім став "гніздом духа" ну і тому подібних пишних речей.

Ймовірно, в 1909 році тут розпочався перегляд фільмів. Можливо, це було й легендарне кіно "Марисєнька"? Калуському "Соколу" вдалося пережити Першу світову війну з відносно невеликими втратами, про що свідчать світлини тих часів. Мабуть, з відновленням міжвоєнної Польщі будинок і товариство мали процвітати.

Після 1939 року — велика біла пляма. Як і де літали польські "соколи" за часів першої радянської та німецької окупацій, відомостей немає. У післявоєнні роки тут ніби теж якийсь час був кінотеатр: згадувались назви "Колос" та імені Тараса Шевченка. Але відомості непевні.

З 60-х років ХХ стоків чутки говорять про управління кінофікації, з 1977 року до пожежі — концертний зал училища культури, потім — руїна, і спорадичні проби якось зберегти споруду з залученням сил "Лукору", пізніше — "Карпатнафтохіму". Тепер — знову великі і небезпідставні сподівання вдихнути в будівлю життя вже із залученням коштів ЄС. Що ж, успіхів!


Переглядів: 181 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024