П`ятниця, 19.04.2024, 06:21:28

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2020 » Листопад » 30 » Віднайдений Станиславів. Науковці Петро Гаврилишин і Роман Чорненький оповіли читачам 30 давніх історій Івано-Франківська
12:44:30
Віднайдений Станиславів. Науковці Петро Гаврилишин і Роман Чорненький оповіли читачам 30 давніх історій Івано-Франківська

Днями в палаці Потоцьких в обласному центрі відбулася презентація книжки Петра Гаврилишина і Романа Чорненького «Станиславів: віднайдені історії», яка охоплює період від середини ХVIII до кінця ХХ ст. у постатях і аналізі подій. У науково-популярному виданні автори представили п’ять розділів: «У складі Австрійської імперії та Австро-Угорщини», «Вир Української революції», «Міжвоєнний період – затишшя перед бурею», «Війна, що найбільше змінила Stanislawow і не тільки» та «Радянський період».

Петро Гаврилишин – кандидат історичних наук, директор наукової бібліотеки та викладач кафедри міжнародних відносин ПНУ ім. В. Стефаника. Автор численних наукових і науково-популярних статей, монографії «Українська трудова імміграція в Італії 1991– 2011 рр.».

Роман Чорненький – кандидат історичних наук, науковий співробітник філії Національного військово-історичного музею України – музею «Герої Дніпра». Автор наукових краєзнавчих статей та співавтор сценаріїв документальних фільмів «Дорога, Правда і Життя...» та «Франкове Прикарпаття». Обидва – випускники історичного факультету Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, члени Національної спілки краєзнавців України.

Петро Гаврилишин у коментарі «Галичині» зазначив:

– Так склалося, що я, маючи базову історичну освіту, займався соціологією, політологією, зокрема сучасними міжнародними відносинами тощо. Але завжди прагнув вивчати історію класичну. Хотілося працювати з архівами, давніми джерелами тощо. А ще мені завжди подобалася журналістика, тому що на мене мав великий вплив мій стрийко Володимир Гаврилишин, юрист із Монастириськ на Тернопіллі, який активно дописував до часописів «Вісті Придністров’я» і «Свобода» і був у Коропці директором історико-краєзнавчого музею. Тож якось і в мене виникла ідея разом з моїм однокурсником Романом Чорненьким, у якого вже був нагромаджений потужний архівний матеріал, писати науково-популярні статті до газет із місцевої історії. Коли я побачив те краєзнавче багатство, то ще більше загорівся. А ще і як директор бібліотеки маю доступ до численних джерел і архівних фондів.

– Петре, але, на мій погляд, одна справа – писати, а друга – дивувати Івано-Франківськ своїми краєзнавчими дослідженнями…

– Справді, є деякі теми, яких уже торкалися науковці у своїх студіях. Але треба розуміти, що кожне дослідження має свій рівень і глибину аналізу. Ми намагалися подавати збалансовану і, наскільки можливо, об’єктивну точку зору на ті чи інші краєзнавчі теми, розглядати місцеву історію в контексті світової. Адже в книжці переплелися українська, польська, єврейська історії, є унікальні і ніким досі не досліджені розповіді про перебування видатних постатей у нашому місті: Юзефа Пілсудського, Івана Франка, Нестора Махна, Симона Петлюри. Наше видання має ґрунтовну і науково паспортизовану джерельну базу, конкретизовані й описані архіви, а вірогідність фактичних помилок мінімізована. Хоч видання і науково-популярне, але ми з Р. Чорненьким відповідаємо за достовірність викладених у ньому фактів.

...На мій погляд, дуже важливо, що автори книжки не обтяжують читачів науковим стилем і монографічною манерою викладу, про глибокі наукові дослідження оповідають популярно, цікаво і водночас по-науковому відповідально. Книжка «Станиславів: віднайдені історії» вийшла друком першою у серії «Цікава історія», а незабаром побачить світ і наступне краєзнавче видання цієї серії, присвячене розповідям про військові поховання в Івано-Франківську.

Історичні станиславівські оповіді Петра Гаврилишина і Романа Чорненького подібні до діамантів: тільки кілька майстерно доданих граней і чітка кристалічна решітка самородного алмазу ловить усе доступне світло, спрямовуючи його просто у кришталик ока. І мають ту природу, що й вітаміни. Не знати, як їхня дрібка покращує якість життя. А вже для чого та якість – їх не обходить. (Тарас Прохасько, письменник).

Ігор ЛАЗОРИШИН


Переглядів: 156 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024