П`ятниця, 26.04.2024, 14:09:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Липень » 11

Івано-Франківськ різко забудовується, і за зданими квадратами на душу населення займає в Україні то друге, то третє місце. Але дивна річ – на сучасних поштівках з видами міста є зразки австрійської, польської, радянської архітектури, втім, майже немає новобудов.

За 30 років незалежності вийшло понад 200 поштівок, з них сучасних споруд ми нарахували… шість. Та й то з натяжкою, пише Репортер.

У дев’яностих будівництво в місті практично завмерло – СРСР розвалився, а разом із ним вмерли й державні будівельні підприємства. Приватні забудовники л ... Читати далі »

Переглядів: 132 | Долучив: Dnister | Дата: 11.07.2021

«До 1897 року наше село називалося Красний Луг і було присілком Жаб’єго. То не від кольору пішла назва. У нас, коли бачать, що йде по вулиці гарна дівчина, то кажуть: «Йой, яка красна пішла», – пояснює Василь Тупилюк з села Красник, що на Верховинщині.

У 2009 році він побудував на своєму обійс­ті хату – точно таку саму, яка була в його діда та прадіда. І зробив там музей, про який мріяв ще у 1987 році. А почалося все з бартки, пише Репортер.

Лік біля церкви

... Читати далі »

Переглядів: 142 | Долучив: Dnister | Дата: 11.07.2021

Пропонуємо рецепти здоров'я й довголіття для української родини від міністра здоров'я ЗУНР Івана Куровця.

Його невтомний труд на народній ниві — це організація філій «Просвіти» в Калуші та Підгірках. Також  він вніс достойну лепту у будівництво Народного дому, Церкви Архистратига Михаїла та Калуської лічниці. З ініціативи та за співучасті Івана Куровця було засновано «Хлопський банк». Раніше відстала в Галичині Калущина за Куровця вкрилася густою мережею економічних та освітніх українських установ і стала одним із найкращих з огляду на національну свідомість регіонів. У кожному селі він мав своїх довірених осіб, для яких слово їхнього провідника було законом. У Підгірках це була родина ... Читати далі »

Переглядів: 127 | Долучив: Dnister | Дата: 11.07.2021

Москалі повернулися в Боднарів несподівано 25 липня 1944 року з боку Галича. Мадярський гарнізон не тримав оборону, а втік, підпаливши дідову стодолу разом зі складеними в ній зброєю та боєприпасами. Батькові з двоюрідним братом-однолітком ще вдалось винести з палаючої стодоли мадярський ручний кулемет.

Основні сили радянських військ далі на Вістову і Калуш, але й у селі залишилось багато війська, яке пиячило, горланило і довго не вкладалося спати. Також привезли кіноустановку й крутили пропагандистське кіно. Не провівши розвідки довколишніх сіл і не виставивши сторожі, горе-вояки забулись у хмільному сні. Навряд чи є в цьому вина солдатів, але вина командира безсумнівна. Адже в СРСР командирами ставили не найрозумніших, а лише відібрани ... Читати далі »

Переглядів: 135 | Долучив: Dnister | Дата: 11.07.2021

Родина Цимбалюків з Уторопів, що на Франківщині, пише книгу про свій родовід. Почав над нею працювати Віктор Цимбалюк. Саме на чужині він активно зацікавився своїм родоводом, пише Суспільне Карпати.

Чоловік понад 10 років живе в Італії. І коли минулоріч почалася пандемія COVID-19, під час карантину врешті знайшовся час, щоби більше дізнатися про своїх предків, та почав писати книгу. Віктор Цимбалюк розповів, як вдалося відшукати родину.

Майже італійський дядечко і сім’я на Франківщині

... Читати далі »

Переглядів: 127 | Долучив: Dnister | Дата: 11.07.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024