Субота, 18.05.2024, 10:52:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 125 126 127 128 129 ... 276 277 »

«З бабусиної скрині». Музейно-виставковий центр присвятив виставку вишивок Великодню. Розмаїття вишитих робіт представлено у музеї-оселі родини Івана Франка.

На виставці презентовано кращі зразки шитва з фондової збірки музею-оселі Івана Франка, а також Підгорецької громади преставників центральної районної лікарні та Університету третього віку. Усі вони представляють багатство української вишивки, які в минулому побутували в Україні і які побутують зараз, інформують "Вікна" з посиланням на"Незалежність".

... Читати далі »

Переглядів: 342 | Долучив: Dnister | Дата: 06.04.2018

Якщо злочини дорослих викликають обурення, то кримінальні вчинки дітей радше спричиняють шок. Сто років тому в Станиславові дитяча злочинність зовсім не була рідкістю. Причому деякі дорослі мешканці міста не лише не боролися з цим явищем, а ще й заохочували його.

Місцева преса писала, що діти не вчиняли б крадіжок, якби не було тих, хто купував у них вкрадений товар.
З поліційних хронік дізнаємося, що місцевий купець Хаїм Грімінгер, що мав крамницю на вул. Святого Юзефа (тепер. вул. Шашкевича), придбав у 13-річного хлопця пару вкрадених чоловічих туфель, а купець Мандель, ... Читати далі »

Переглядів: 385 | Долучив: Dnister | Дата: 06.04.2018

З нагоди Великодня у краєзнавчому музеї Калущини відкрилася виставка творів сакрального мистецтва ХVII-ХХ століття.

Музейники представили експонати, які збирали впродовж 20-ти років. Це іконний друк, наївне мистецтво або народний примітив. Кілька ікон з фондів потребують реставрації, інформують "Вікна".

Також калушани мають нагоду побачити стародрук ... Читати далі »

Переглядів: 352 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2018

У рамках програми "Івано-Франківськ - місто героїв" планують встановити ще дві анотаційні дошки. Про це йшлося на засіданні виконавчого комітету, передає кореспондент Фіртки.

Першу дошку встановлять Кир Мстиславу Скрипнику, першому Патріарху Київському та всієї України УАПЦ на будинку по вулиці Шевченка,82.  ... Читати далі »

Переглядів: 296 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2018

До 100-річчя ЗУНР в Івано-Франківській обласній раді прикрасили залу засідань президії портретами її видатних діячів.

Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбук голова Івано-Франківської облради Олександр Сич, інформує Фіртка.

Зокрема стіну прикрасили портрети:

... Читати далі »

Переглядів: 322 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2018

Іван Попель - священик, громадський діяч націоналістичного напрямку, засновник культурно-освітніх та економічних товариств на Гуцульщині. Брав активну участь у боротьбі гуцулів за загаль¬не виборче право у виборах до сейму і парламенту.
Народився він 9 травня 1850 року у сім'ї Йосифа Попеля з Медухи та Анастасії (з дому Заклінська) у Галичі на Заріці. 11 травня його охрестив священик Корнелій Левицький (про це повідомляє Метрична книга, аркуш 58). Соціальний статус батьків - селяни. Хрещеними батьками новонародженого а (у книзі – Іоанна. –І.Д.) були Стефан Воєвідка та Анна, дружи¬на Івана Попеля. Cім’я Попелів була багатодітною. Крім Івана у ній зростали сини Теофіл, Маркіл, Ілярій (два перших пізніше були членами народної ради у Галичі) та дочки Амалія (по чолов ... Читати далі »

Переглядів: 466 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2018

В Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І. Франка відбулася презентація книги голови уряду ЗУНР Костя Левицького "Великий зрив".

На сторінках видання йдеться про світла і тіні українського державотворення 1918 року на Наддніпрянщині та в Галичині. Зокрема, про діяльність українських депутатів Рейхсрату у Відні і членів УНРади у Львові, спрямовану на практичну реалізацію ідеї державності на західноукраїнських землях, перипетії творення Української держави в жовтні – листопаді 1918 року і Листопадовий зрив, а також про колізії українсь ... Читати далі »

Переглядів: 308 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2018

У давнину кожен гуцул мав свою справу. Ніхто не гнався за наживою, а спокійно вставав зранку і брався до роботи. Їхнє ремесло розпізнавали за звуком – гупання деревини у бондаря чи натягування струн у музиканта. Були і жіночі заняття: вишивка, килимарство, ткацтво.

Село Микуличин тут не виняток. Колись на рівні славнозвісних колисок Гуцульщини – Верховини чи Косова – Микуличин славився своїми ремеслами. Деякі з них були унікальними, притаманними лише тутешньому населенню. Всі люди знали, в котру хату треба навідатися, щоб знайти бажане. Клієнтами були не лише м ... Читати далі »

Переглядів: 340 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2018

Під час протистояння радянської карально-репресивної системи із рухом опору ОУН-УПА українці часто змушені були вести подвійне життя. Офіційно вони були лояльними слугами правлячого режиму (партійними та комсомольськими активістами, вчителями і т.д.), а фактично здійснювали дії на підрив совітської влади. Таку місію виконували, до прикладу, Горбулевич Броніслав Францович, 1929 р.н., уродженець с. Вербівці Городенківського району, житель с. Русів Снятинського району, і Мандрик Михайло Іванович, 1926 р.н, уродженець с. Русів.

Горбулевич і Мандрик навесні 1947 р. були завербовані к ... Читати далі »

Переглядів: 551 | Долучив: Dnister | Дата: 02.04.2018

Унікальний не тільки для Прикарпаття, але й для України майбутній історичний музейний комплекс "Пересильний пункт 1947-1953 рр." стане темою дипломних робіт магістрів Інституту архітектури будівництва і туризму Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Голова Брошнів-Осадської ОТГ Назарій Іванів та перший заступник голови Богдан Мельникзустрілися зі студентами та їхнім викладачем, доцентом кафедри архітектурного проектування Інституту архітектури, будівництва і туризму ІФНТУНГ Ларисою Поліщук, щоб на основі певних напрацювань обговорити і ... Читати далі »

Переглядів: 301 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2018

У Франківську є тисячі будинків. Кожен із них має адресу, втім, це не єдиний спосіб ідентифікації. Деякі будівлі люди ще вирізняють за закладами, що в них містяться.

І лише небагатьом спорудам пощастило отримати власні імена. То де ті будинки, і що означають їхні назви?

Перший «житловий будинок», то насправді цілий комплекс, збудований ще у XVII с ... Читати далі »

Переглядів: 330 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2018

Навесні у Франківську зійшов сніг, місцями асфальт, не встояли й фасади будинків. З відлигою посипалися штукатурка, ліпнина і навіть кавалки балконів. Добре, що обійшлося без жертв. Принаймні людських. Тим часом місто втрачає своє історичне лице.

 

Балкони на голову

Першим 16 лютого здався балкон на розі ... Читати далі »

Переглядів: 311 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2018

Сто років тому в Станиславові було не зовсім спокійно – в місті діяли організовані банди, а міська поліція інколи натрапляла на слід справжніх мафій.
Мафія фальшивомонетників найчастіше підробляла банкноти в 50 корон.

Так, у 1905 р. весь Станиславів був схвильований звісткою про викриття мафії, яка займалася підробкою австрійських банкнот. Головна штаб-квартира цієї мафії була аж у Лондоні. В тому ж році у Львові було заарештовано такого собі Ефрайма Катца, який удавав з себе тернопільського купця. Перед тим Катц три тижні перебував у Станиславові й купив волів в одн ... Читати далі »

Переглядів: 314 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2018

Дізнайтеся про найважливіші події в історії Івано-Франківська/Станиславова, які сталися у 1923-1925 роках.

1923 У березні на зборах українського «Сокола» вирішили подарувати школі імені Маркіяна Шашкевича, для спорудження власного будинку, частину своєї ділянки у дворі. У травні за планами архітектора Станіслава Бернарда почали будову. У 1924 школа, яку розширили до семикласної, прийняла нових учнів (вулиця Грушевського, другий корпус ЗШ № 7).

... Читати далі »

Переглядів: 308 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2018

Ця картина зберігається у запасниках обласного краєзнавчого музею. Вона написана у міжвоєнний період, і в правому нижньому куті збереглися залишки польського напису.

На жаль, розібрати його не вдалось. Хоча й так зрозуміло, що це батальна сцена Першої світової. На близькість міста Станиславова вказує стрункий силует ратуші та куполи катедри на задньому плані.

... Читати далі »

Переглядів: 336 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2018

Ось уже більше року в Крилоській школі діє гурток «Нащадки княжої слави» від Івано-Франківського обласного центру туризму і краєзнавства.

У керівника гуртка І. М. Коваля стало традицією проводити заняття з гуртківцями на базі Музею історії Галича.

Нещодавно керівник Бурштинської філії Зіновій Любінець ініціював проведення відкритого заняття на тем ... Читати далі »

Переглядів: 329 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2018

Сто років тому, як і сьогодні, галицькі підприємці нарікали на високі податки й неймовірно заплутану систему їх сплати. Хоч платили тодішні галичани до державної казни значно менше, ніж у наші дні. Але тоді мало не щодня можна було чекати податкових «сюрпризів», адже не лише держава, а й кожна провінція і навіть місто мали право вводити свої податки. Тож не дивно, що мешканці Станиславова реагували на зелені мундири податкових працівників, «як собаки на гицля».

Найбільше держава заробляла на продажі спирту
В Австрії, крім податків, які ухвалював цен ... Читати далі »

Переглядів: 324 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2018

За Австрії в Галичині діяла цісарсько-королівська жандармерія, основною функцією якої була охорона державної безпеки та громадського порядку. Жандарми підпорядковувалися староству і протидіяли небажаним зібранням і мітингам, запобігали можливій революції, розслідували державні злочини.

Проте в населення ці стражі порядку не користувалися особливою популярністю, інколи на них навіть здійснювали напади. В березні 1897 р. станиславівська преса повідомила про напад на жандарма Юзефа Муля, який ішов дорогою до Маріямполя. Він побачив двох селян – Варвару Величко і Стефана Саран ... Читати далі »

Переглядів: 355 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2018

В сучасному Івано-Франківську висловлюються різні думки щодо дитячих балів та конкурсів краси. Сто років тому в Галичині вони теж були популярними, але багато хто ставився до таких розваг скептично.

«Ці забави зазвичай поєднуються з костюмованою ходою, з конкурсами туалетів, – писала тодішня преса.– Мабуть, не потребує пояснення, що така дресура легковажності в дитячих душах не належить до найкращих методів виховання. У нас такі бали все більше входять у моду. Діти отримують формальні запрошення, наряджаються як королевичі й королівни і витанцьовують вальси та ... Читати далі »

Переглядів: 360 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2018

В сучасній українській пресі нерідко з’являються повідомлення про арешти високих посадовців, яких зловили на хабарі. Але насправді такі винуватці рідко несуть заслужене покарання.

На жаль, за Австрії чиновники-хабарники теж були не рідкістю й багатьом із них вдавалося вийти сухими з води. В жовтні 1901 р. львівський суд розглядав справу станиславівського судді Юзефа Праґловського, якого звинувачували в зловживанні службовим становищем. Він заводив карні справи проти станиславівських підприємців – інколи обґрунтовано, а часом і на «притягнутих за вуха» під ... Читати далі »

Переглядів: 358 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2018

У 1883 р. в Станиславові збудували нову в’язницю «Діброва» (тепер вул. Чорновола, 119а). До складання проекту будівлі мали відношення аж два спеціалісти – віденський архітектор Франц Маурус і станиславівський інженер Юзеф Браунзайс. Але безпосередньо керував будівельними роботами інший архітектор – Донат Ціфферер (1845—1909), який спеціально для цього прибув з Відня.

Австрійська преса називає його відомим будівничим, який був відповідальним за зведення більш ніж 250 важливих споруд. Серед них – численні будинки у Відні, палаци аристократ ... Читати далі »

Переглядів: 359 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2018

Ця теза, звісно, не відкриття, але, щоби довести це наочно для теперішнього покоління українців, треба багато що зробити. Йдеться про відновлення пам’яток сакральної культури древнього Галича. Про це говорили найвідоміші в Україні авторитети в галузі реставрації та ревіталізації під час засідання «круглого столу» на тему «Проблеми дослідження та збереження Успенського собору давнього Галича», яке відбулося у Львівській політехніці.

Нагадаємо, що Галицький Успенський собор – головний храм княжого Галича та другий за розміром храм Київської Русі ... Читати далі »

Переглядів: 285 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2018

3 квітня о 16:00 в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці відбудеться презентація нову книжку Костя Левицького "Великий Зрив"

У першому виданні історико-мемуарної серії «Звитяжці» вміщено раритетну працю «Великий зрив» (1931), яку написав уродженець Тисмениці, випусник Станиславівської гімназії, визначний український громадсько-політичний і державний діяч, адвокат і публіцист, у 1918–1919 рр. голова уряду ЗУНР Кость Левицький (1859–1941).

... Читати далі »

Переглядів: 301 | Долучив: Dnister | Дата: 29.03.2018

Хтось в небо летить,

А хтось залишається!..

Хтось далі біжить,

А хтось зупиняється!..

... Читати далі »

Переглядів: 351 | Долучив: Dnister | Дата: 29.03.2018

27 березня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація виставки-інсталяції, присвяченої 175-річчю від дня народження першого станиславівського єпископа Юліана Пелеша.

Виставку презентували прикарпатські науковці: кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Олег Єгрешій та кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії Церкви Івано-Франківського Богословського університету ім. св. І. Золотоустого Руслан Делятинський.
За допомогою підготовлених вче ... Читати далі »

Переглядів: 323 | Долучив: Dnister | Дата: 28.03.2018

До створення музею дзвонів у Калуші долучився Руслан Власенко із Рівного, який подарував знайдені дзвіночки часів Київської Русі.

Про це повідомив ініціатор створення музею дзвонів, головний спеціаліст відділу з питань інвестицій та міжнародної інтеграції управління економічного розвитку міста Калуської міської ради Віктор Павлів, інформують "Вікна".

... Читати далі »

Переглядів: 345 | Долучив: Dnister | Дата: 28.03.2018

Для тих, хто цікавиться історією визвольного руху на Прикарпатті періоду воєнних років постать майора Юрка, який потрапив до українських повстанців із загону Сидора Ковпака, має бути відомою. Укладачі перевидання спогадів Петра Мельника «В огні повстання» Степан Лесів та Ярослав Коретчук подали про нього таку біографічну довідку: «Юрко (інші дані не встановлені) (? - 24.03.1944). Учасник рейду в Карпати у складі Сумського партизанського з’єднання під командою С.Ковпака. Командир штабної роти у званні майора. Наприкінці вересня 1943 р. потрапив у полон до ВОП командира Андрусяка Василя – Різуна. Згодом військовий старшина цього військового відділу. Помер від рани, отриманої в перестрілці з німецькими солдатами в с. Бабин Зарічний Калуського району Івано-Франківської обл ... Читати далі »

Переглядів: 441 | Долучив: Dnister | Дата: 28.03.2018

Стільки балачок у Франківську про реставрацію. Але так і невідомо, що воно таке. Практично ніхто не в стані відповідально визнати, що вона відсутня. Її немає навіть у відчайдушних кроках "активістів" і щирих прихильників старовини.

Активність зосередилася на ділянках, найцікавіших самим активістам. Ось "активний" мер вподобав підсвітку, хідники і скверики. Хтось – пам'ятники. Хтось – двері. Хтось – хрести і ритуал, хтось ще щось... Зрештою, воно все потроху потрібне. Однак ніхто не завдає собі клопоту зі справжнім значенням терміну " ... Читати далі »

Переглядів: 464 | Долучив: Dnister | Дата: 26.03.2018

У рамках соціального проект зі збереження культурної спадщини міста благодійного фонду Олександра Шевченка «Новий Івано-Франківськ» відновлено старовинні двері. Оновлений вхід цього разу отримала кам’яниця на вулиці Василіянок, 5. Столітні двері, розповідають реставратори, були у жалюгідному стані.

Художник Роман Бончук каже: «Ці двері були переламані по діагоналі, ми їх зшивали, ... Читати далі »

Переглядів: 314 | Долучив: Dnister | Дата: 26.03.2018

23 березня 2018 р. відомому українському історику і громадському діячеві Юліану Целевичу, уродженцю с. Павлівка (Павелче) Тисменицького району виповнилося 175 років. З метою відзначення ювілею та збереження історичної пам’яті про нашого знаного земляка кафедра історії України спільно з кафедрою історіографії і джерелознавства Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника 22 березня провели регіональну наукову конференцію. У ній взяли участь 23 науковці із західного регіону України – Івано-Франківська, Тернополя, Дрогобича, с. Павлівки та ін. Засідання конференції відбувалося в аудиторії 618 Гуманітарного корпусу. На початку учасників конференції привітали декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника ... Читати далі »

Переглядів: 381 | Долучив: Dnister | Дата: 26.03.2018

На поштівках початку ХХ ст. наше місто має затишний та ідеально чистий вигляд. Шкода руйнувати цей романтичний образ, але насправді Станиславів був досить брудним.
Так, у 1902 р. містян хвилювала прикра проблема – фіакри, що проїжджали по вул. Липовій (нині вул. Шевченка), здіймали такі величезні хмари куряви, що це заважало вирушати на недільну прогулянку до міського парку. Пропонувалися різні варіанти вирішення цієї ситуації – заборонити фіакрам їздити вулицею Липовою у неділю, регулярно скроплювати дорогу водою. Цікаво, що ніхто так і не запропонував хоч трохи прибрати вулицю. Мешканці вул. Ґолуховського (тепер вул. Чорновола) в спеку не могли відчинити ... Читати далі »

Переглядів: 288 | Долучив: Dnister | Дата: 25.03.2018

22 березня, вже традиційно перед Великоднем, в Івано-Франківському краєзнавчому музеї у рамках проекту “Врятуймо скарби разом” відкрилась виставка реставрованих сакральних творів ХVI-XX століття.

У відкритті взяв участь Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин та митр. прот. Юрій Новицький. Цьогорічним центральним експонатом стала Зарваницька чудотворна святиня – риза ікони "Розп'яття" XVIII століття, пишуть "Вікна" з посиланням на сайт Івано-Франківської архієпархії УГКЦ.

... Читати далі »

Переглядів: 281 | Долучив: Dnister | Дата: 25.03.2018

Дізнайтеся про найважливіші події в історії Івано-Франківська/Станиславова, які сталися у 1921-1923 роках.

1921 Станиславів став воєводським (обласним) центром. Територія міста становить 2295 гектарів, кількість населення — 44,7 тисяч осіб, житловий фонд — 4475 будинків, 158 домовласників володіють не менш як двома будинками.

1921 У лютому-березні ... Читати далі »

Переглядів: 332 | Долучив: Dnister | Дата: 25.03.2018

Вже незабаром на туристичних об'єктах Івано-Франківщини з'являться ще 10 нових інформаційних стендів.
Про це в соцмережі повідомив начальник відділу туризму Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій ОДА Віталій Передерко.

"Цьогоріч плануємо встановити 10 туристично-інформаційних стендів біля популярних туристичних атракцій Івано-Франківщини. І на кінець року досягнемо цифри 50", – йдеться у повідомленні.

... Читати далі »

Переглядів: 322 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2018










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024