Середа, 24.04.2024, 22:02:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 236 237 238 239 240 ... 275 276 »
Пропонуємо вашій увазі нове видання серії „Історичні місця України” – книгу Володимира Шпільчака, Зеновія Соколовського та Михайла Головатого „Станиславів – Івано-Франківськ : Місто давнє і сучасне”.
Це - розповідь про найважливіші події та розвиток Івано-Франківська, особливості формування архітектурного середовища міста, його вулиць, будівель. Авторами подається докладний опис господарки міста, побуту його мешканців. Наводяться маловідомі, але не менш цікаві факти про людей, які розбудовували рідне місто. Адже, як зазначено в одному із розділів: „Існує сентенція, що місто - це не стіни й не вежі, місто - це зібрання шляхетних людей. Станиславову - 300 років, Івано-Франківську - незабаром 50. Дбаймо, щоб не обірвалася тяглість часу, щоб зберегти дух старого Станиславова для майбутніх поколінь".
Переглядів: 811 | Долучив: Dnister | Дата: 14.03.2012

Виявлення ще однієї чудотворної ікони в селищі Гвіздець. Дуже відомою на Галичині вважається Ченстоховська ікона Божої Матері.
З церковних передань довідуємося, що вона належить до інших 70 ікон, написаних святим апостолом і євангелістом Лукою. Вона була створена в Єрусалимі, в Сіонській світлиці. В 66-67 роках, під час нападу римських військ під проводом Віспасіана і Тита, християни, тікаючи в містечко Пеллу, брали з собою святині з Божих храмів.
Серед ікон переховували в печерах також цей чудотворний образ, котрий пізніше назвали Ченстоховським. В 326 р., коли цариця Єлена ходила в Єрусалим для поклоніння святим місцям, вона з великими труднощами виявила там хрест Спасителя. Тоді вона й отримала від християн оцю ікону в подарунок.
Переглядів: 1128 | Долучив: Dnister | Дата: 14.03.2012

У приміщенні центральної дитячої бібліотеки відбулася традиційна літературно-мистецька година «Голос до народу з-перед ста тридцяти літ…». Захід був присвячений 130-річчю з Дня народження уродженця Калуша письменника Михайла Козоріса.
Із життєвим шляхом і творчістю нашого земляка присутніх місцевих літераторів, завідувачів бібліотек міста, учнів загальноосвітніх шкіл ознайомили ведучі — провідний бібліотекар Микола Когут та завідувач бібліотекою для юнацтва Олександра Сокульська.
За словами викладача Коледжу культури і мистецтв Наталії Ярославцевої, доля Михайла Козоріса — це доля української літератури: гнаної, репресованої, стріляної, але — не знищеної. Твори цього самобутнього письменника, на жаль, і досі не опубліковані. Однак, Михайло Козоріс був у курсі української літературної думки по ... Читати далі »
Переглядів: 642 | Долучив: Dnister | Дата: 13.03.2012

Науково-практична конференція "Боротьба відділів УПА та збройне підпілля ОУН на Калущині" відбулася у Старому Угринові увосьме. Традиційно — у день загибелі Головнокомандувача УПА генерал-хорунжого Романа Шухевича. До речі, минулого року делегати конференції неабияк уболівали за встановлення пам’ятника Романові Шухевичу у Калуші, і навіть прийняли відповідне звернення до Калуської міської ради. Цьогоріч конференція відбулася без заяв, проте, — за представництва міської і районної влади.
"Родзинкою” цьогорічної конференції була новизна оприлюдненої інформації. Наразі "фронт” робіт науковців із історико-меморіального музею Степана Бандери у Старому Угринові, а також — обласного музею визвольної боротьби ім. С. Бандери — спілкування із очевидцями чи учасниками тих подій, які мешкають на теренах області. Адже район Чорного лісу навіть за радянської влади з ... Читати далі »
Переглядів: 649 | Долучив: Dnister | Дата: 12.03.2012

Бойківщина належить до однієї з найбільш закритих етнічних груп не тільки Прикарпаття, але й усієї України. Чи не найбільше це виявляється у ставленні людей до поховальних обрядів і потойбіччя. Під час роботи над дослідженням поховальних обрядів Бойківщини молодший науковий співробітник історико-краєзнавчого музею Калушанки Інна Унге зіткнулася з проблемою, коли люди просто не хотіли з нею говорити, а іноді навіть відганяли від себе, звинувачуючи у зв’язку з нечистою силою. Можливо, саме через острах на презентацію дослідження, що днями відбулася у музеї, прийшли тільки найбільш сміливі з постійних відвідувачів музею.
Страх перед смертю і всім, що з нею пов’язане, — природній. Проте, у пострадянському суспільстві, де потойбічне життя було табу, люди жили, практично, у невіданні. Через те, що навколо цієї теми панував безпросвітний морок, люди ще більше ... Читати далі »
Переглядів: 820 | Долучив: Dnister | Дата: 12.03.2012

15 березня, в Книгарні «Є»  відбудеться презентація книжки Станіслава Вінценза «На високій полонині».
Роман «На високій полонині», написаний Станіславом Вінцензом у Швейцарії і виданий у Варшаві у 1936 р., став першою книжкою багатотомного полотна про Гуцульщину, де зібрано величезний етнографічний матеріал, показано побут, звичаї, духовну культуру гуцулів.
Він сам писав, що його призначення «відкривати світові барви та історію Гуцульської Верховини». «На високій полонині» порівнюють з «Тінями забутих предків» Михайла Коцюбинського та творами Гната Хоткевича про опришків, називають «Калевалою гуцулів».
Книга в українському перекладі Тараса Прохаська вийшла у видавництві «Лілея-НВ». В ... Читати далі »
Переглядів: 675 | Долучив: Dnister | Дата: 12.03.2012

Учасники проведеної нещодавно для масмедіа презентації Рожнятівського району мали можливість побувати не лише на підприємствах, в освітніх, бібліотечних установах цього краю, а й відвідати громадські музейні заклади, якими славиться Бойківщина. 
Зокрема, представників районних та обласних ЗМІ запросили відвідати відомий за межами Прикарпаття історико-краєзнавчий музей культури та побуту Бойківщини, що в селі Цінева. Тут понад 5 тисяч унікальних експонатів, серед яких – старовинні елементи бойківського побуту, повсякденний та святковий одяг, знаряддя праці, світлини з життя бойків. 
«Найбільше на Бойківщині славилися майстри-будівничі церков, - розповідала журналістам завідуюча музеєм Галина Якимович. - Вони побудували понад 100 храмів, відомості про два з яких занесено до «Енциклопе ... Читати далі »
Переглядів: 551 | Долучив: Dnister | Дата: 11.03.2012

10 березня у Канаді на 87 році життя відійшов на Вічну Ватру останній Президент УНР у екзилі, Голова Проводу Українських Націоналістів Микола Плав’юк.
Народився в селянській родині у с. Русів Снятинського повіту на Станіславщині, що тоді входила до складу Польщі (нині — Івано-Франківська область). Навчався в Русівській публічній загальній та Снятинській середній школах.
До підпільного Пласту в Україні Микола Плав’юк вступив під час ІІ Світової війни, з 1945 року пластував у Німеччині, а згодом у Канаді, належав до куреня Лісові Чорти. Свого часу обіймав посади у керівних органах КПС Канади, а також ГПБ.
Проживаючи в Києві заснував і був головою правління Фундації імені О. Ольжича у Києві, за підтримки якої видано велику кількість ук ... Читати далі »
Переглядів: 475 | Долучив: Dnister | Дата: 11.03.2012

Від гордої та колоритної нації караїмів, яка проживала у Галичі, нині залишилися дві останні представниці. Бабусям за 90, і вони в самоті доживають свого віку.

Є такий музей
У маленькому затишному Галичі не заблудишся, місто дуже компактне. Здається, що тут усе пропахло історією і кожен закапелок, вулиця може розказати багато цікавого. Нас, наприклад, цікавлять караїми. Мешкають вони у княжому місті з ХІІІ століття. Цікаво, а чи знають про них звичайні перехожі?
«Та тут вулиця так називається, он від залізного моста починається, – швиденько проговорює молодий чоловік. – А тут за цим будинком є такий музей – караїмів. Мале-е-е-енький, побачите. Там знають більше».
Звичайно, що там знають усе. Але іноді сумно й дивно, коли люди живуть ... Читати далі »
Переглядів: 689 | Долучив: Dnister | Дата: 11.03.2012

Книга під такою назвою побачила світ у видавництві „Нова Зоря”. Монографія п. Наталії Концур-Карабінович присвячена важливій проблемі стосунків між Українською Греко-Католицькою Церквою і радянським комуністичним режимом після включення західноукраїнських земель до складу Радянського Союзу.
З нових позицій висвітлено початки переходу УГКЦ на підпільне становище. Детально розглянуто антиунійну політику радянського тоталітарного режиму та процес ліквідації Української Греко-Католицької Церкви відповідними органами влади на західноукраїнських землях упродовж 40-х років XX ст. Розкрито місце і роль Львівського собору 1946 року як головного організаційного заходу, за допомогою якого комуністична влада прагнула знищити Греко-католицьку церкву і насадити взамін церковно-духовну монополію Російської православної церкви. В монографії показано сутність світогляд ... Читати далі »
Переглядів: 533 | Долучив: Dnister | Дата: 09.03.2012

Для узгодження вигляду пам’ятника Борцям за волю України у Надвірній 1 березня відбулося засідання конкурсної комісії.
Вона у складі – головного архітектора Надвірнянського району Михайла Янчука, радника голови районної ради Василя Андрейчука, архітектора і в.о начальника КП «Архітектурно-планувальне бюро» районної ради Тараса Іваніщака і Михайла Климка, художника, члена Національної спілки художників України Яреми Оленюка, секретаря міськради Тараса Пекарського, міського архітектора Тараса Угринчука, провідного інженера КВПО НГВУ «Надвірнафтогаз» архітектора Богдана Фаб`яка, заступника головного архітектора області Ігоря Шевчука, представника громадськості Ярослава Яцури. Взяв участь у її роботі і співголова організаційного комітету, голова районної ради Василь Попович. Під час роботи детально оглянули й обговорили проектні пропозиції.
... Читати далі »
Переглядів: 545 | Долучив: Dnister | Дата: 09.03.2012

В Івано-Франківську презентували двотомне видання документів  КДБ про Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого, автором якого є відомий український історик, професор Володимир Сергійчук, який протягом двох років вивчав та збирав усі матеріали.
«Тут зібрані документи, які пов’язані з його арештами та засудженням, тобто матеріали, які засвідчують його незламність в боротьбі за українську ідея, національну церкву і вірність Україні. Ми відібрали ті факти, які є найбільш промовистими. І абсолютна більшість, особливо протоколи допитів та стенограми судових засідань, друкуються вперше. Сьогодні, коли в суспільстві така нестабільна ситуація, людям потрібен маяк на який іти. Я хочу, щоб в Україні та усьому світі знали на кого рівнятися», - розповідає Володимир Сергійчук.
Дана книга вийшла за сприяння народних депутатів України від фракції «БЮТ-Батьківщина» Дмитра Шлем ... Читати далі »
Переглядів: 485 | Долучив: Dnister | Дата: 09.03.2012

Під такою назвою в Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського відкрилася виставка творчого доробку відомої гуцульської письменниці, філософа та художниці Параски Плитки-Горицвіт (1927–1998) з Криворівні, що на Верховинщині.
На виставці представлено образи, малюнки, портрети, авторські книжки, витинанки, глиняні фігурки, самобутньої народної мисткині Параски Плитки (мистецький псевдонім – Горицвіт), якій 1 березня виповнилося б 85 років від дня народження. Вклонитися таланту геніальної гуцулки, відчути життєдайну енергетику її робіт, що випромінюють щирість, глибину та простоту душі авторки, прийшли не тільки коломияни, а й численні шанувальники творчості з Криворівні, Верховини та Києва… 
Доля Параски Плитки-Горицвіт – одна з багатьох трагічних ст ... Читати далі »
Переглядів: 907 | Долучив: Dnister | Дата: 07.03.2012

Івано-Франківська міська рада вирішила виставити зруйновану у результаті обвалу двохповерхову будівлю у центрі міста на вулиці Січових Стрільців на інвестиційний конкурс.
Відповідне рішення міськрада прийняла сьогодні, передає кореспондент УНН.
Депутати доручили управлінню економічного та інтеграційного розвитку оголосити інвестиційний конкурс на проведення ремонтно-відновлювальних робіт для збереження пам’ятки архітектури місцевого значення, а також затвердили акт комісії з обстеження житлових будинків, відповідно до якого будівлю на вул.Січових Стрільців, 18 визнали аварійною. Її балансова вартість – понад 423 тис. грн.
Управління житлово-комунального господарства пропонувало міськраді списати цей будинок із балансу ЖЕО№9, однак ц ... Читати далі »
Переглядів: 525 | Долучив: Dnister | Дата: 07.03.2012

Народився 6 березня 1892 року в Солотвині, повіт Богородчани. Його батько Симеон був суддею, мати Каролина походила з сім'ї німецьких купців Бунцлів.
Народну школу Іван Олександр Чмола закінчив у Бережанах, а гімназію - в Перемишлі. Там він ввійшов у активне громадське життя. В гімназії видає підпільний учнівський журнал українською мовою.
Закінчивши гімназію, поступає на філософський факультет Львівського університету. В часі вакацій пройшов з товаришами всі Карпати.
З початком першої світової війни стає четарем у Легіоні Українських Січових Стрільців. Воювати довелося недовго, бо в 1915 році попав у російський полон і до кінця війни пробув у таборі полонених у Саратові. В 1917 році повертається до Києва і ста ... Читати далі »
Переглядів: 508 | Долучив: Dnister | Дата: 07.03.2012

7 березня об 11 годині в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбудеться презентація 2-х томного видання професора Київського національного університету ім. Т. Шевченка, академіка АН вищої школи України Володимира Сергійчука про Патріарха Йосифа Сліпого, 120 років від дня народження якого ми відзначили в лютому цього року.
Будемо раді зустрічі з Вами!
Переглядів: 498 | Долучив: Dnister | Дата: 06.03.2012

Шевченкіана і Прикарпаття — основна тема виставки "Світова слава Кобзаря", яка розгорнута в історико-меморіальному музеї Олекси Довбуша з нагоди 198-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка.
Її експонати розповідають про життя, поетичну та художню творчість геніального сина України. Більшість експонатів зібрані істориком, професором Володимиром Грабовецьким. Це і факсимільні видання першого "Кобзаря" 1840 року та відомої "захалявної книжечки" поета, написаної на засланні, і видання, надруковані на Прикарпатті, зокрема книги Володимира Грабовецького "Скульптурна Шевченкіана на Прикарпатті", "З любов’ю до Кобзаря" та Петра Арсенича "Шевченко на Прикарпатті". Представлена і нова монографія Володимира Грабовецького про 100-річчя встановлення першого скульптурного монумента Кобзаря у Винниках.
Переглядів: 539 | Долучив: Dnister | Дата: 06.03.2012

5 березня в с. Княгиничі, відбулося вшанування пам’яті Головнокомандувача УПА, Героя України Романа Шухевича.
У 1946-47 рр. у селі Княгиничі діяв підпільний штаб командира УПА Романа Шухевича. Зараз у цій раніше конспіративній хаті ентузіастами засновано музей Романа Шухевича.
Урочистості розпочалися поминальною панахидою біля пам’ятника легендарному командирові, на подвір’ї місцевої школи, яку відслужив парох села отець Павло Кадлуб. В почесній варті  під державними прапорами та бойовими знаменами ОУН-УПА ветерани національно-визвольної боротьби разом зі школярами. В урочистостях взяли участь керівники районної влади, представники громадсько-політичних організацій району, гості з м. Львова, м. Івано-Франківська, м. Бурштина.
Переглядів: 644 | Долучив: Dnister | Дата: 06.03.2012

Молодість і краса – поняття, майже синоніми, а ще сила, воля, віра, жертовна любов до Батьківщин та ближнього, романтика подорожей, постійний рух вперед, пошуки пригод та прагнення до удосконалення – такі вічні загальнолюдські ідеали знайшли теоретичне обґрунтування й живе практичне втілення в українській скаутській організації «Пласт», якій 2 грудня 2011 року минуло 100 літ. 
Мабуть, нині ви вже нікого не здивуєте своєю обізнаністю цієї теми, а ще два десятиліття тому молодше покоління українців окрім піонерів нічого не знало про пластунів, їхню діяльність, закони, стиль, традиції, у якому немає вікових градацій, а сам «Пласт» став явищем понад часовим. 
Саме слово «скаут» у перекладі з англійської означає «розвідник», «шукач пригод», хоча зміст ідеї набагато глибший, в синтезі філ ... Читати далі »
Переглядів: 709 | Долучив: Dnister | Дата: 06.03.2012

05.03.2012 о 20.33 год. на ОДС УМНС в області надійшло повідомлення про те, що по вул. Новгородській відбувся обвал стіни колишньої солодовні Івано-Франківського пивзаводу. 
Внаслідок обвалу було зруйновано перегородки між першим та другим поверхом. На місці події травмовано та загиблих немає.
Переглядів: 636 | Долучив: Dnister | Дата: 06.03.2012

Новий творчий доробок представить у Коломийському національному музеї Гуцульщини і Покуття письменник з Чернівців Мирослав Лазарук.
Поетична збірка Мирослава Лазарука «Цісарська дорога», що вийшла у світ минулого року, - це своєрідна спроба осягнути історичні реалії, що відмежували українців від Європи. Книжка також розкриває складну сторінку визвольних змагань, а також містить інтимну лірику. 
За згадану збірку автора удостоєно Літературної премії ім. Павла Тичини, яку впродовж майже чотирьох десятиліть присуджує Національна спілка письменників України за високохудожні поетичні твори та гостре відчуття проблем сучасності. 
Презентація відбудеться 7 березня о 16-ій годині. 

Переглядів: 800 | Долучив: Dnister | Дата: 05.03.2012

Проект
Затверджено Президією Правління 
Національної спілки краєзнавців України 
29 лютого 2012 р., протокол №1

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок прийому в члени
Національної спілки краєзнавців України

1. Членство в Національній спілці краєзнавців України може бути лише індивідуальним і фіксованим.
2. Членом Спілки мож ... Читати далі »
Переглядів: 658 | Долучив: Dnister | Дата: 05.03.2012

Голова фракції «УДАР-Громадський форум» Юрій Соловей сьогодні скликав прес-конференцію з метою пояснити, чому він не здав гроші на ремонт брами палацу Потоцьких. За його словами, на момент збору коштів депутати не були поінформовані, що брама перебуває у власності Олега Бахматюка.
Сам Юрій Соловей знав, що палац належить Бахматюку, однак про браму навіть не здогадувався. Він стверджує: навіть уявити собі не міг, що секретар міськради може вийти з такою ініціативою як збір коштів на ремонт чужої власності. Тим більше, що жодних правових підстав для цього немає.
«Нічого іншого як оголосити прізвища депутатів, що не здали кошти, секретар міськради не міг придумати», - обурений Соловей. Сам він вже декілька разів дзвонив Руслану Марцінківу, аби повідомити, що гроші передасть на браму лише тоді, к ... Читати далі »
Переглядів: 710 | Долучив: Dnister | Дата: 05.03.2012

Коли Ви вмирали Вам сурми не грали,
ніхто не заплакав за Вами... 

Науково-практична конференція
"Боротьба відділів УПА  та збройного підпілля ОУН на Калущині"
Нові дослідження архівів та спогади учасників визвольних змагань. Присвячена 62 річниці  загибелі командира УПА, Провідника ОУН в Україні, Героя України – Романа Шухевича.
Відбудеться 5 березня 2012 року в конференційному залі Історико-меморіального  музею С. Бандери, с. Старий Угринів.

Оргкомітет: 
Переглядів: 564 | Долучив: Dnister | Дата: 05.03.2012

2 березня 2012 року у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрито експозицію творчих робіт об’єднання, яка з огляду на пору року була названа «Міжсезоння». Відкриття виставки уже традиційно згуртувало на заході усіх шанувальників прекрасного, до яких долучилися товариші митців по пензлю та керівництво їхньої альма – матері. 
Подібно, як весною сходить сніг і очі милують перші весняні квіти, - так і перша весняна виставка, яка відкрилася у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич», продемонструвала всім присутнім велику творчу енергію авторів представлених на ній робіт. Вперше виставка привідкрила творчу скарбницю одразу кількох потужних митців. Всі вони несхожі – народжені в різний час, у різних місцевостях, працюють у відмінних напрямках – ікономалярстві на склі, живописі, графіці, декоративно-прикладному ... Читати далі »
Переглядів: 711 | Долучив: Dnister | Дата: 04.03.2012

Проведення Міжнародних наукових конференцій

1. Польсько-українська конференція «Україна - поєднання народів, релігій і культур», 28 -29 лютого 2012 р.
2. «Християнські міжконфесійні взаємини: загальноєвропейський та український досвід», 11 - 12 травня 2012 р.
3. «Караїми Галича», 16 - 17 вересня 2012 р.
4. «Слово о полку Ігоревім» та його доба», 3 листопада 2012 р.

Інші заходи

Переглядів: 501 | Долучив: Dnister | Дата: 03.03.2012

У світі є немало брам, воріт і, можливо навіть, порталів. Немало брам і воріт зустрічається й у світовій міфології. Що цікаво – всі ці міфологічні брами завжди хтось стереже.
У грецькій міфології захмарну браму Олімпу стережуть три богині пір року, доньки Зевса й Феміди. У шумерів сторожем воріт верховного бога Ана є божество на ім’я Думузі. У південних слов’ян воротами опікувався Божич, у китайців браму, через яку на світанку приходить Сонце стереже звір з дивовижним ім’ям Кайміншоу. До охоронців небесної брами відноситься й святий архангел Михаїл.
Як бачите – брами завжди мають охоронців. А хто охороняє браму палацу Потоцьких в Івано-Франківську. По обидва боки брами ми можемо побачити начебто скульптурні зображення лицарів. Та при більш прискіпливому розгляді приходить розуміння, що ніякі ... Читати далі »
Переглядів: 688 | Долучив: Dnister | Дата: 03.03.2012

Історія з завалом будинку на вулиці Січових Стрільців, 18 у Івано-Франківську нині продовжується на паперах. Прокуратура порушила кримінальну справу, слідство триває, міська влада шукає гроші на проект і відновлювальні роботи.
Нагадаємо, 11 лютого в центрі Івано-Франківська у двоповерховій споруді майже двохсотрічної давності сталося раптове руйнування міжповерхових перекриттів. На першому поверсі був розташований магазин «Watsons», на другому – КП «Муніципальна інспекція з благоустрою». Люди не постраждали, а от споруда… Вже скоро чиновники почали говорити про те, що історичну пам’ятку тепер слід остаточно завалити. Кілька днів після обвалу міська влада невпинно радилася: обговорювали заходи, які слід зробити, шукали причини обвалу та намагалися з’ясувати, чия в тому вина.
Переглядів: 548 | Долучив: Dnister | Дата: 03.03.2012

Більшість наших краян уже добре усвідомила, що від сплати податків залежить наповнення бюджету, а, отже, і поліпшення життя. Але від наповнення бюджету залежать й інші сторони нашого життя, на які в повсякденному житті звертаємо менше уваги. До них належить і збереження культурної спадщини Надвірнянщини.
На сьогодні на території району знаходяться пам`ятки різних часів та епох – від часів кам`яної доби і до сьогодення. Велику зацікавленість викликають пам`ятки архітектури, особливо церкви. Понад 30 – уже внесено до Державного реєстру пам`яток, із них 10 – як пам`ятки Національного значення. За останні роки виявлено і взято на облік ще близько 20 пам`яток історії та архітектури. На 15 – виготовлено відповідну технічну документацію для внесення їх до Реєстру пам`яток.
Завдяки прийнятій сесією р ... Читати далі »
Переглядів: 564 | Долучив: Dnister | Дата: 02.03.2012

День Злуки та Свободи став для нижньоберезівських учасників Української Національної Скаутської Організації «Пласт» знаковим. 22 січня вони провели акцію, приурочену вшануванню пам’яті славного односельця, легендарного керівника СП ОУН, таємничого генерала контррозвідки ОУН(б) Миколи Арсенича. У підпіллі його знали під псевдами «Арсен», «Березовський», «Дем’ян», «Григір», «Максим», «Михайло».
Його тіло 65 літ лежить далеко від рідної хати… А знайомство зі світом починалося з клекоту лелеки в кострубатому гнізді, голосного кукання зозулі в Няджині, з рипу коліс і ритмічного хилітання воза. А ще – з мелодійної маминої пісні, яку не встигла доспівати своєму синові – любому Николці, що через десятки років стане Героєм України.
За сімома замками було сховано правду про людину-легенду. І лише з вих ... Читати далі »
Переглядів: 512 | Долучив: Dnister | Дата: 02.03.2012

Цілий тиждень в Івано-Франківську проходив мистецький фестиваль, присвячений темі Трипілля. Тут було все — і розмаїта художня виставка, й експозиція автентичних трипільських артефактів з фондів багатьох музеїв України, і вражаючі голограми майстра Олександра Мірошнікова, і виставка-продаж тематичної літератури,  і присутність авторитетних науковців, котрі про Трипілля знають майже все. Серед них — знаний український археолог Михайло Відейко. У виставкових залах Івано-Франківського краєзнавчого музею  поруч із ним можна було побачити спраглих знань студентів мистецьких спеціальностей і не тільки. Приєдналися до розмови і ми...
- Пане Михайле, чи можна сказати, що сьогодні знову є мода на Трипілля? В тому сенсі, що бачимо тут дуже багато високомистецьких творів з трипільськими знаками, взірці трипільського одягу в сучасному виконанні, а ще б ... Читати далі »
Переглядів: 898 | Долучив: Dnister | Дата: 02.03.2012

Події, які відбуваються у світі, засвідчують те, що всі процеси є взаємопов’язаними. Яскравим прикладом цього є держави, які в останньому періоді зіткнулися з економічною кризою. Вона в свою чергу призводить до скорочення різноманітних видатків, зокрема, державного фінансування культури. Особливо це в одразу відчувають музейні заклади, які мають періодичні проблеми з оплатою охорони своїх експозицій та фондів, комунальних видатків. Щоб знайти вихід з скрутної ситуації, музеї повинні в першу чергу покладатися на своїх стратегічних приятелів – відвідувачів.
Саме з метою навчання музейних фахівців налагодженню довготривалих відносин з своїми відвідувачами, 1 березня 2012 року представники Національного заповідника «Давній Галич» (єдині з музейних закладів Прикарпаття) прийняли участь у семінарі з музейного менеджменту під назвою «Розширення кола відвідува ... Читати далі »
Переглядів: 504 | Долучив: Dnister | Дата: 02.03.2012

Впродовж кількох останніх століть – від середніх віків і до сучасності, в силу різноманітних історичних процесів (воєн, переселень, глобалізаційних процесів) терени нашої держави, а зокрема Прикарпаття, були середовищем в якому спільно проживали, творили, а в певні моменти і боролися, різні народи Європи. В багатьох населених пунктах поруч співіснували громади українців, поляків, німців, євреїв, вірмен та інших національностей. З плином часу питанням дня для подальшого життя в єдиному географічному просторі став пошук взаємопорозуміння і налагодження співпраці для сучасного і майбутнього. Активно в цій ділянці працюють колишні уродженці Східної Галичини, які зараз проживають за її межами та монаші згромадження. Прикладом такої праці є цікава конференція, яка вже традиційно відбулася в Більшівцях.
28 - 29 лютого 2012 року в місцевому Молодіжному центрі ... Читати далі »
Переглядів: 650 | Долучив: Dnister | Дата: 02.03.2012

Знову я маю щастя писати про досі таємничу долю людини з племені нескорених і найсильніших духом. Ім’я всесвітньовідомого українського археолога Івана Борковського (1897-1976) десятиліттями замовчувалося офіційною радянською наукою. Тільки аж в 1989 році мигцем про «виходця з Ямниці» у своєму історичному романі «Галицька брама» сказав письменник Степан Пушик. Майже через двадцять років йому на зміну прийшли ще дві людини, які хотіли розповісти науковому світу про одного з найвизначніших учених України. Один з них городенківський краєзнавець Ярослав Левкун самотужки лупав граніт забуття про генія, якому аплодували конференцзали всієї Європи. Одночасно в Празі професор інституту археології Чеської Академії Наук Яна Марікова почала розплутувати вузол, де ж знаходиться той «Чортовець біля Городенки», в якому народився І. Борковський. У пошуковій дорозі їм обом трапилася моя книга "Ярослав Пастернак – дослідник старо ... Читати далі »
Переглядів: 845 | Долучив: Dnister | Дата: 02.03.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024