Четвер, 18.04.2024, 16:39:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 238 239 240 241 242 ... 275 276 »
Заступник голови ОДА Руслан Гусак вважає, що слід знести один із найстаріших будинків у центрі Івано-Франківська. Мова йде про пам'ятку архітектури місцевого значення (1827 рік), у якій позаминулого тижня обвалились стеля двох поверхів.
На сьогоднішній прес-конференції журналісти підняли питання історичного будинку, який нещодавно наробив чимало шуму, інформує Правда.if.ua. На запитання, що слід робити з цим приміщенням, заступник голови ОДА Руслан Гусак заявив: «Знести, однозначно знести, адже на відновлення піде втричі більше коштів.  На цьому місці слід звести нову будівлю, зберігши архітектурну форму, як це було зроблено з будинками навколо Ратуші».
Нагадаємо, у суботу, 11 лютого сталася аварія в будинку у центрі міста, по вул. Січових Стрільців, 18. З невідомих поки що причин обвали ... Читати далі »
Переглядів: 561 | Долучив: Dnister | Дата: 20.02.2012

Завтра в Івано-Франківську відкриється фотовиставка «Відрядження в один кінець: Колима / ГУЛАГ / Аляска». На фотографіях можна буде побачити, як виглядають сьогодні сталінські концтабори. Це виставка трьох фотохудожників — харків'янина Володимира Оглобліна, жителя Черкас Володимира Манькути та жителя російського Магадана Андрія Ларіонова, які побували там, де ще збереглися сліди колишніх таборів ГУЛАГу.
Назва «Відрядження в один кінець» не випадкова: саме так називали відправку політв'язнів на роботу на Колиму, звідки не було вороття. У деяких «відрядження» ув'язнені, навіть найміцніші, витримували не більше 3-5 місяців.
Виставка відкриється у вівторок 21 лютого о 15 годині в Івано-Франківському краєзнавчому музеї (ІІ поверх).
Переглядів: 609 | Долучив: Dnister | Дата: 20.02.2012

Остаточні проекти відновлення обсерваторії на горі Піп Іван представили архітектори Прикарпаття та Республіки Польща. Цей об’єкт називають культовим, як з точки зору туристичної, так і наукової. Зараз фахівці обох сторін активно працюють над завершенням проектно-кошторисної документації щодо відновлення астрономічної обсерваторії. На обсервацію величної споруди потрібно 1,5 мільйона гривень. Як інформує телеканал 24, ці кошти представники Прикарпатського та Варшавського університетів планують отримати завдяки спільному гранту.
На разі, говорить виконуючий обов'язки ректора Прикарпатського університету Стефаника Ігор Цепенда потрібно детально обговорити саму процедуру консервації.
На контролі і не менш актуальне питання створення міжнародного молодіжного центру. Цього року, каже Ігор Цепенда, ... Читати далі »
Переглядів: 572 | Долучив: Dnister | Дата: 20.02.2012

17 лютого 2012 року з нагоди відзначення 120-ї річниці від дня народження Патріарха УГКЦ Йосипа Сліпого в Івано-Франківську відбулось урочисте відкриття та освячення меморіальної дошки, встановленої на фасаді будинку Незалежності, 179 Б, що поруч вулиці Йосипа Сліпого за участю представників обласної і міської влади, а також громадськості міста.
Відкривали пам’ятну дошку Йосипу Сліпому Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин, голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, секретар міської ради Руслан Марцінків та заступник міського голови Михайло Верес.
Преосвященний Владика Володимир у співслужінні з отцями УГКЦ освятив меморіальну дошку. У вітальному слові він зазначив, що Патріарх Йосиф заклав основи патріаршого устрою, до якого прямує УГКЦ і є для нас до ... Читати далі »
Переглядів: 689 | Долучив: Dnister | Дата: 19.02.2012

Розпорядженням Івано-Франківської обласної державної адміністрації та Івано-Франківської обласної ради №27-к/56-р грамотою за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток музейної справи та з нагоди 60-річчя від дня народження нагороджено завідувача філії Івано-Франківського краєзнавчого музею Володимира Смирнова.

Переглядів: 585 | Долучив: Dnister | Дата: 19.02.2012

Житловий будинок, 1827 р.
Поблизу громадського центру міста, в межах колишнього Лисецького передмістя, на червоній лінії забудови. Збудований для купця С. Регенштрайфа. Найдавніший поверховий будинок за межами середмістя.
Будинок цегляний, двоповерховий, у плані Г-подібний. Фасад вирішений у рисах класицизму. По осі головного фасаду – неглибокий ризаліт у три вікна будинку з металевим балконом на всю його ширину, на литих кронштейнах і монограмою першого власника «SR» на решітці. Наріжні частини фасаду і краї ризаліту підкреслені композитними пілястрами на високих п’єдесталах. Міжповерховий пояс і фриз із рослинним орнаментом, карниз – із дентикулами. Вікна прямокутні, на першому поверсі із замковими каменями у вигляді лев’ячих голів, на другому поверсі – з рельєфним обрамленням. У верхній ча ... Читати далі »
Переглядів: 741 | Долучив: Dnister | Дата: 18.02.2012

В ніч морозну, в ніч лютневу,
Коли солодко світ дрімав,
В кутку камери у в’язниці
Без скарги – в’язень молодий конав.
Оксана Луцан

Історія українського жіноцтва знає безліч прикладів, коли жінки нарівні з чоловіками ставали до лав захисників рідної землі і, проявляючи  героїзм й мужність, були невмирущими взірцями для прийдешніх поколінь. У сузір’ї славних імен жінок-борців за відновлення Української Самостійної Соборної України почесне місце належить Ользі Басараб з родини Левицьких. ЇЇ ім’я стало відоме широкому загалу в один день і в ... Читати далі »
Переглядів: 646 | Долучив: Dnister | Дата: 18.02.2012

Героїчне минуле нашого народу уже неодноразово приводило нас до переліку імен тих, які  поклали своє життя на жертовник нашої незалежності, які своєю відданістю та незламністю послужили прикладом  тисячам українців, що  прагнули  бачити свою державу незалежною.
Григорій  Перегіняк. Серед односельців його ще часто називали Гриць, «Борсук».  Народився Гриць 7 лютого 1910 року в Старому Угринові що на Калущині. Уже з раннього дитинства Гриць змушений був працювати, адже після смерті батька він залишився один із мамою. Мама все своє життя була сільською служницею. Щоб утримувати сина, вона важко працювала і малий Гриць часто наймався до заможних односельців. Пізнаючи всі перепитії життя, юнак навчається ковальського ремесла у місцевого майстра і згодом стає незалежним ковалем. В селі усі його знали як порядного і совісного рем ... Читати далі »
Переглядів: 870 | Долучив: Dnister | Дата: 18.02.2012

Присвячується 60-річчю загибелі воїнів УПА – поета-воїна Марка Боєслава (Михайло Дяченко), його секретарки і помічниці Марти Свідрук та її брата, особистого охоронця Марка Боєслава, Мирона Свідрука і всіх, котрі поклали своє молоде життя на вівтар Волі України
«Я не співаю, лиш кричу, кричу:
Вкраїну розп`яли! Рятуйте, діти!
О, Боже, Боже в небесах почуй!
Кинь грім! Хай світ горить!
Хай воля світить!..»
Марко ... Читати далі »
Переглядів: 792 | Долучив: Dnister | Дата: 18.02.2012

Уже п’ять місяців триває протистояння між активістами громадських організацій міста і агрофірмою «Прут», яка будує житловий будинок у сквері навпроти музею Гуцульщини на вул. Театральній, 38. 
Переконані, що цього можна було легко уникнути, якби нинішня влада і бізнес (що, до речі, тотожне) в нашому місті були відкриті перед громадськістю, зважали на суспільну думку, керувались у своїх діях християнською мораллю і бережливо ставились до землі і природи, якою Господь Бог наділив нас усіх, без винятку, проживаючих на цій території, а не лише «обраних». На жаль, мораль «сильних світу цього» в теперішні часи – це відсутність будь-якої моралі. 
В гонитві за максимумом доходів і мінімумом витрат бізнес і влада підрізують сучок, на якому не тільки громада, а й вони тепер сидять.  ... Читати далі »
Переглядів: 654 | Долучив: Dnister | Дата: 18.02.2012

Творчі джерела – невичерпні. Ця проста істина ще раз підтвердилася у вівторок в Коломийському національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського. Там відкрилася виставка творів відомої не лише на українських теренах, але й далеко за межами країни мисткині Ганни Вінтоняк. Крім чудової колекції народного одягу, жінка репрезентувала книгу, в якій проілюстровано чималу частину її творчого доробку. Це – творчий звіт та підсумок п’ятдесятилітньої важкої праці. До створення експозиції долучилися найрідніші люди пані Ганни – її чоловік Дмитро, донька Галина та внук Ростислав. Вони представили публіці власні твори: килими, картини, вітражі. Святкувала мисткиня в широкому колі гостей, які прийшли її привітати.
Народилась Ганна Вінтоняк 10 лютого 1941 року у селі Космачі Косівського району. Закінчила Івано-Франківське медичне училищ ... Читати далі »
Переглядів: 443 | Долучив: Dnister | Дата: 18.02.2012

Один з найдавніших корпусів усім своїм зовнішнім виглядом наче вказує на поважний вік та особливий архітектурний смак його коломийських будівничих. Це давнє приміщення гебрайської школи зведено ще 1896 року за фундацією барона Моріса де Ґірша – відомого європейського мецената, фінансиста, філантропа. Яка доля спіткала усіх тих, хто навчав тут і сам навчався в період нацистської окупації, ми достовірно не знаємо, але після закінчення війни серед місцевих учнів-іудеїв не зосталося жодного.

Як Сталін допоміг школі і як йому віддячили
21 вересня 1944-го змінився статус школи і вона стала середньою російською політехнічною №12, на чолі з директором Володимиром Калиновським. Головою батьківського активу обрали представницького воєнко ... Читати далі »
Переглядів: 796 | Долучив: Dnister | Дата: 18.02.2012

В Івано-Франківському видавництві «СІМИК» побачило світ історико-краєзнавче видання  Романа Процака «Колії нашого краю». Це не рекламний проспект і не техніко-інженерне дослідження, а радше путівник коліями Прикарпаття.
У наші дні пасажир або ж просто подорожуючий хоче зручностей, злагодженої роботи залізниці, безвідмовності рухомого складу та колійових артерій. Зрештою, культури обслуговування та сервісу.
Досягти цього можна розвиваючи вже існуючу транспортну мережу, реанімувавши та здійснивши реконструкцію колії, спорудженої ще за "бабці Австрії”. Зрештою, з того часу наша залізниця, крім розширення полотна з європейського на російський зразок і зміни поколінь рухомого складу, жодних змін не відчула.
Переглядів: 609 | Долучив: Dnister | Дата: 18.02.2012

Інколи ми навіть не задумуємось над тим, що прізвища людей, які час від часу з’являються на шпальтах газет, у наукових виданнях так чи інакше пов’язані з нашим краєм, нашою історією. Зрештою, свого часу ці люди жили поряд з нами. Свого часу, виявляється,  їх визнала світова спільнота. А що знаємо про них ми?
20 лютого 1923 в селі Залуква у караїмської сім’ї слюсаря Захарія Абрагамовича, який мав ще й невеличке господарство, народився син Зигмунт. Мати, Девора Морткович, походила з Луцьких караїмів. Зигмунт був найстаршим у сім’ї, де виховувалося четверо дітей. 
У п’ятирічному віці він вступив до першого класу польської школи в Галичі. Одинадцятирічним залишився без батька, а через рік, у 1935 році, вступив до Станіславської гімназії, де вчився до 1939 року. Та за рекомендацією лікар ... Читати далі »
Переглядів: 741 | Долучив: Dnister | Дата: 18.02.2012

В Івано-Франківському музеї визвольної боротьби ім.С.Бандери  відкрито виставку присвячену 120-літньому ювілею Патріарха Йосифа (Сліпого) за основу експозиції послужили особисті речі  та філателістичні стенди надані Єпархіальним музеєм, що у Трускавці.
Відкриття виставки розпочалося панахидою приуроченою 120-річниці  з дня народження Патріарха Йосифа (Сліпого),  яку відслужив протосинкел Івано-Франківської Архиєпархії митр. прот. д-р Олег Каськів у співслужінні архиєпархіальних священиків.
Опісля о. Олег звернувся з привітальним словом до присутніх, а також передав благословення від Архиєпископа і Митрополита Володимира (Війтишина) та подякував правлячому Архиєреєві Самбірсько-Дрогобицької Єпархії Ярославу (Прирізу), що благословив надати речі Патріарха Йосифа (Сліпого) з ... Читати далі »
Переглядів: 498 | Долучив: Dnister | Дата: 18.02.2012

Сьогодні, як і сто років тому, пасаж Гартенбергів є окрасою Івано-Франківська. Він доволі популярний серед небідних мешканців і гостей. До речі, міг би бути ще популярнішим, якби його охорона відповідала європейськості інтер’єра, але зараз не про те…
Навесні минулого року пасаж оновили, зник страшненький синій дах, і під прозорими склопакетами з’явилися ферми перекриття. Саме вони й привернули увагу дослідників історії міста.
Нині серед краєзнавців «гуляє» версія, що ці ферми виготовила фірма знаменитого інженера Гюстава Ейфеля. Мало того, кажуть, що і сам творець Ейфелевої вежі у 1904 році навідувався до Станиславова, аби проконтролювати хід робіт.
На фермах і досі збереглися товарні клейма, але розібрати, яку саме фірму вони презе ... Читати далі »
Переглядів: 673 | Долучив: Dnister | Дата: 18.02.2012

У 1887 році скромний учитель місцевої гімназії Алоїз Шарловський написав книгу з історії Станиславова. Пройшло багато часу, але його творіння з цікавістю читають і тепер. Мало того, книга «Станиславів і Станиславівський повіт з погляду історичного та географічно-статистичного» вважається однією із кращих, якщо не найкращою, праць з минулого нашого міста. Натомість, доля її автора мало цікавила дослідників. А виявляється, цей краєзнавець не лише книжки писав.

Від партизана до професора
Алоїз Шарловський народився 2 грудня 1845 року в литовському містечку Звіргждине, що біля Ковно (тепер – Каунас). Тата його звали Ігнацієм, він був польським шляхтичем і поетом-аматором, мати Анна походила з родини Гінетів. У молодості нашого геро ... Читати далі »
Переглядів: 781 | Долучив: Dnister | Дата: 17.02.2012

Більшу частину свого життя Мирослав Габорак присвятив доволі цікавому й незвичному захопленню. Сам жартує, що всі люди займаються чимось корисним, а він – ономастикою, наукою про імена та назви. Проте й це надзвичайно потрібне, адже завдяки його дослідженням ми відкриваємо у нашій історії все нові й нові факти – просто з назви селищ, прізвищ чи імен. А найголовніше – не забуваємо про своє коріння.

Історія зникає з назвами
Коли у Прикарпатському університеті Мирослав Габорак починає читати лекції зі вступу до ономастики у філологів, істориків чи географів, то на перших парах у нього сидять лише кілька студентів. На другій-третій парах аудиторія заповнюється вщент.
Переглядів: 679 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012

Недавно реставратори музею Прадо в Іспанії виявили найбільш ранню копію картини Леонардо да Вінчі «Мона Ліза», яку написав один з його учнів у той же час і в тому ж місці, що й майстер знаменитий оригінал. Сенсаційне відкриття вже підтвердили фахівці Лувра. Тепер наприкінці березня незвичайна копія вирушить до Парижа на виставку, присвячену творчості Леонардо да Вінчі.
Свої мистецькі сенсації має і Музей мистецтв Прикарпаття.  Скажімо, кілька творів Іоана-Георга Пінзеля з його фондів восени поїдуть до того ж Лувра. Про мистецькі відкриття і проблеми нашого музею, у фондах котрого налічується до 13 тисяч творів, розмовляємо із заступником директора з обліку і зберігання музейних цінностей Віктором Доскалюком.
- Вікторе, не так давно у вас експонувалися роботи,  подаровані музеєві. ... Читати далі »
Переглядів: 694 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012

Учора пройшло чергове засідання організаційного комітету зі збору коштів на спорудження памятника Шухевичу. Серед питань, що обговорювалися, основним стало визначення точної дати його відкриття.
Так, офіційно представити громаді міста бронзового Шухевича організатори акції вирішили 30 червня, в 105-ту річницю з дня його народження. Також, аби не маніпулювати ім’ям Героя, було прийнято рішення – не використовувати жодну політичну символіку, а обмежитися синьо-жовтими та червоно-чорними прапорами.
Аби вкластися у визначений термін, організаційний комітет звернеться за допомогою у виділенні коштів до місьої ради. Посприяти у вирішенні цього питання пообіцяв міський голова Ігор Насалик, який вперше відвідав засідання оргкомітету. Додамо, що напередодні було оголошено про пошук виконавця земляних, ... Читати далі »
Переглядів: 488 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012

...1960 року, перебуваючи у другому ув’язненні (вперше я був ув’язнений 1947 року) в мордовських таборах, я зустрівся з нашим Блаженнішим Патріархом Йосифом Сліпим. Про те, що має прибути Блаженніший Йосиф, ми знали заздалегідь. Вістка ця блискавкою облетіла увесь табір, і всі з нетерпінням чекали прибуття великого в’язня. Така пильна увага мешканців табору до постаті нашого Владики не була випадковою. Річ у тім, що всі ув’язнені були віруючими людьми, хоч і належали до різних релігійних конфесій: каральні органи створили для нас окремий табір.
Митрополит Йосиф прибув до нас одного серпневого дня, якраз перед вечором. Ми, близько 50-ти греко-католицьких священиків, вийшли йому назустріч. У нашому оточенні з мішком-наплечником Блаженніший переступив поріг табору.
З перших хвилин він справив ве ... Читати далі »
Переглядів: 643 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012

Брак коштів на капітальний ремонт. Така причина того, що у центрі Івано-Франківська на голови людей валяться будинки. Руйнація більшості споруд, зведених за часів Австро-Угорської імперії, неминуча.
Три пані зайшли причепуритися до магазину косметики, та замість цього на них обвалилася стеля. Свідки кажуть: жінки дивом вижили.
Іронія в тім, що на другому поверсі, який упав, міститься міське управління з упорядкування. Наглядачів за ним одразу переселили. Зруйнований будинок - історична спадщина. Звели його ще за Австро-Угорщини.
Михайло Головатий, краєзнавець: "Будинок цінний, він найдавніший не тільки на цій вулиці, а і у середмісті. Споруджений у 1827 році ... Читати далі »
Переглядів: 575 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012

Знамениті дерев'яні скульптури Йогана-Георга Пінзеля, які, на жаль, мало цікавлять відвідувачів івано-франківського музею, цього року будуть представлені на виставці у Луврі.
У музеї було холодно і безлюдно. Окрім охоронця, двох музейних працівниць та репортера "ГК", у Музеї мистецтв Прикарпаття, як віднедавна називається Івано-Франківський обласний художній музей, того п'ятничного ранку були тільки експонати.
Раніше, кажуть тутешні працівниці, відвідування музею було трохи кращим завдяки школярам, яких сюди приводили, а тепер через похолодання навіть шкільні екскурсії припинилися.
На жаль, як розповіли журналістові, досить рідко до музею заглядають туристи. Серед іноземців у колишньому римо-католицькому колегіальному костелі найчас ... Читати далі »
Переглядів: 750 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012

Вони називають мистецький напрям, у якому працюють, «осучаснена старовина». Давні форми, матеріали і технології плюс сучасні технічні можливості художників, які працюють із керамікою. Антон і Богдан Микитюки роблять «живу» теракоту.

«Коник» і компанія
Глиняний посуд Микитюків - наче з давніх листівок і фотографій. Городенківські майстри відтворюють не тільки старовинний вигляд і декор керамічного кухонного начиння. Передовсім - його сутність. «Все, що ми робимо, - це покутська кераміка, - розповідає Богдан Микитюк. - Глиняний посуд, виготовлений за давніми технологіями гончарів Покуття. Свого часу ми їздили краєм, збирали зразки, розпитували старожилів. За допомогою батька Михайла Микитюка і відомого на Городенківщині етнографа ... Читати далі »
Переглядів: 680 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012

До 350-річчя з часу заснування наше місто отримає неоціненний дарунок – відреконструйований бастіон Станиславівської фортеці, який дивом зберігся до наших днів, попри всі лихоліття, байдужість до нього за часів радянської влади і намагання його забудувати елітними житловими будинками під час недавнього «будівельного буму». На щастя, цього не сталося. Знайшлися небайдужі люди та приватний інвестор, які взялися втілювати проект реконструкції бастіону, масштабність і важливість якого для міста, його культурної, мистецької та туристичної привабливості можна буде оцінити згодом. 
Позаду п’ять років копіткої роботи, два з яких пішли на погодження і досягнення засобів втілення мети. Попереду – відкриття першої черги відреконструйованого бастіону, робота над наповненням експозиції його галерей, впорядкуванням верхньої частини бастіону, накриттям залишків ... Читати далі »
Переглядів: 701 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012

У четвер, 16 лютого, у палаці культури "Юність" і у п"ятницю, 17 лютого, у Палаці культури "Мінерал", в рамках «Загальної мобілізації» зі збору коштів на пам’ятник Роману Шухевичу, відбудеться показ художнього фільму "Нескорений".
Сюжет: 1950 рік. З кінцем Другої світової війни ведеться нерівна на теренах Західної України боротьба на два фронти: спочатку проти німецьких окупантів, а потім — проти більшовицької навали. У Карпатах продовжують збройну боротьбу знесилені, знекровлені, — але нескорені духом — збройні частини та невеликі боївки Української повстанської армії, здавна могутньої, добре організованої та вишколеної армії.
На чолі армії — видатний Командир, легендарний генерал-хорунжий Роман Шухевич, знаний серед воїнів УПА як Тарас Чупринка. Саме долю цього командира покладено в гострос ... Читати далі »
Переглядів: 553 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012

6. Упорядкувати меморіальну дошку на будинку «Руської бесіди»
24 березня 2002 р. на будинку №24 на вул. Січових стрільців була поспішно відкрита художньо-меморіальна дошка з барельєфом Т. Окуневському, текст якої мало відповідає історичній достовірності. Бо напис у верхній частині «140 років «Руській бесіді» стосується м. Львова, де ця українська громадська організація була створена у 1861 р., коли Т. Окуневському було всього 3 роки! Таким чином, необхідно нарешті через 10 років цю меморіальну дошку замінити або доповнити її нижче таким текстом:
«У цьому будинку працювала філія українського галицького товариства «Руська бесіда», заснованого в м. Станіславові у 1884 році за ініціативою Є. Желехівського, Т. Окуневського та М. Бучинського».
Переглядів: 656 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012

У видавництві «Грані-Т» з’явилася нова книжка із серії «Путівник» під назвою «155 польських замків і резиденцій в Україні».
Автор – відомий краєзнавець, спостережливий хронікер мальовничих вітчизняних шляхів Дмитро Антонюк.
Путівник сформовано за специфічним змістовим, часовим і регіональним принципом. Сюди залучено опис тих замків, палаців і подібних об’єктів, власниками яких були представники польської шляхти, а збудовано їх до другої половини XVIII століття (тобто закінчуючи бароковим періодом).
У книжці — пам’ятки восьми областей: Вінницької, Житомирської, Хмельницької, Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської, Волинської та Рівненської. В інших регіонах, на переконання автора, польських замків і резиденцій такого віку не ... Читати далі »
Переглядів: 502 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012

Івано-Франківський музей визвольної боротьби імені С.Бандери запрошує всіх зацікавлених прийняти участь у відкритті виставки під назвою "Молитва за Україну" - присвяченої до 120-ої річниці від дня народження Патріарха УГКЦ Йосипа Сліпого.
Відкриття виставки 16 лютого 2012 року о 14.00 год. в приміщенні музею за адресою: вул. генерала М.Тарнавського, 22.
Переглядів: 474 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012

У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського в Коломиї відбулася зустріч з Вірою та Юрієм Наконечними з Філадельфії.
Ще напередодні Різдвяних свят бібліотека цього музею поповнилася 36 рідкісними книжками на історичну тематику,   серед яких «Нова історія України» І. Крип’якевича та М. Дольницького (Детройт, 1954 р.), «Україна і Росія» К. Кононенка (Мюнхен, 1965 р.), «Археологія України» Ярослава Пастернака (Торонто, 1961 р.), які надіслав Юрій Наконечний. Цими днями він разом із дружиною перебував в Україні і на запрошення генерального директора установи Ярослави Ткачук побував і в Коломийському музеї та зустрівся з його працівниками і з представниками коломийської інтелігенції.
Подружжя Наконечних — діти українців, яких доля закинула за океан у час ... Читати далі »
Переглядів: 559 | Долучив: Dnister | Дата: 15.02.2012

На початку 80-х років минулого століття, збираючи потрібні матеріали для своєї книги «Скелі Довбуша», я помітив, що російські історики писали у своїх працях назву «Древняя Русь», а українські — «Київська Русь». Себто кожна сторона «тягнула ковдру» на свій бік.
Відомо, що з давніх-давен Росія намагається підім’яти під свій вплив Україну. На урочистостях у Новгороді екс-президент сусідньої держави Боріс Єльцин «привласнив» для Росії князя Ярослава Мудрого (978 -1054 рр.), а потім у жовтні 1995 р. в «Аргументах и фактах» «блиснув» своєю ерудицією: «...нельзя обвинять Россию в какой-то отсталости. Ведь все-таки Анна Ярославовна, дочь Ярослава Мудрого, жена французского короля Генриха I, была грамотной. Среди женщин во Франции это было редкостью. И она управляла Францией за своего малолетнего сына Филиппа I».
Переглядів: 881 | Долучив: Dnister | Дата: 15.02.2012

День Івано-Франківська святкують у травні, проте підготовка до цього свята триває уже зараз. Оригінальну програму планують показати і учасники ГО „Івано-Франківський молодіжний військово-історичний клуб „Чортополох”. Уже кілька місяців тут вивчають середньовічні танці та готують видовищну вогняну феєрію.
„Власне показові виступи не можуть складатися тільки з боїв, тому ми запровадили в клубі історичні танці і фаєр-шоу, тобто роботу з вогнем. Організували фаєр-групу і мешканці міста уже мали можливість побачити кілька виступів її учасників”, – розповідає Голова Ради клубу „Чортополох” Андрій Федоров.
Вогняне мистецтво опановують 5 дівчат і один хлопець. Ці молоді люди зараз готують нові оригінальні номери, які і можна буде побачити на День міста.
Переглядів: 619 | Долучив: Dnister | Дата: 15.02.2012

Під такою назвою мистецькою акцією у Коломийському Національному музеї Гуцульщини і Покуття відзначили 105-у річницю від дня народження визначного митця.
Святослав Гординський є одним із найяскравіших представників української діаспори. Митець народився в Коломиї, але в ранньому віці разом із родиною переїхав до Львова. Там закінчив гімназію і навчався в мистецькій школі Олекси Новаківського. Згодом С. Гординський продовжив навчання у Парижі, де познайомився з модерними течіями в образотворчому мистецтві. Опісля С. Гординський повертається до Львова, де плідно працює як художник, поет, публіцист. Роки війни та повоєнний час остаточно залишають митця в еміграції, спершу в Кракові, Мюнхені, а з 1947 року  – у США. Однак до кінця життя він зрісся з Україною та її народним мистецтвом. Про це свідчить багатогранна творчість митця. 
... Читати далі »
Переглядів: 711 | Долучив: Dnister | Дата: 14.02.2012

У селі Торговиця Городенківського району відбулися урочистості з нагоди 141-х роковин від дня народження визначного українського письменника Леся Мартовича. Учасники торжества святочною колоною з квітами і вінками, представниками духовенства, районної влади, громадськості села прийшли до пам’ятника Лесю Мартовичу де відбувся урочистий мітинг, панахида. Гості мали можливість оглянути музей, хату-садибу письменника.
В актовій залі місцевої середньої школи відбувся урочистий вечір та великий святковий концерт учасників художньої самодіяльності школи та сільського будинку культури. Перед присутніми виступили: заступник голови райдержадміністрації Степан Михайлюк, сільський голова Іван Новосельський, священик села Іван Макулович. У святі взяв участь директор обласного краєзнавчого музею Ярослав Штиркало.
Переглядів: 592 | Долучив: Dnister | Дата: 13.02.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024