П`ятниця, 26.04.2024, 23:58:50

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 30 » «Корифеї українського мистецтва» відкриті для знайомства з галичанами
22:48:17
«Корифеї українського мистецтва» відкриті для знайомства з галичанами
26 жовтня 2012 р. в Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрито виставку картин під назвою «Корифеї українського мистецтва». Дана виставка експонується завдяки співпраці Національного заповідника «Давній Галич» з Музеєм мистецтв Прикарпаття (м. Івано-Франківськ) та Дирекцією художніх виставок України (м. Київ). На відкритті виставки були присутні представники громадськості, митці, учні загальноосвітніх закладів м. Галича.
Відкрив виставку заступник генерального директора НЗ «Давній Галич» Семен Побуцький. Він привітав присутніх на відкритті чергової осінньої виставки і висловив подяку навчальним закладам міста Галича – школам та гімназії, учні яких прагнучи побачити прекрасне, стали учасниками відкриття заходу. Також, він розповів про специфіку даної виставки – зокрема, про те, що якщо досі у Картинній галереї переважно відбувалося знайомство з творчими роботами митців Прикарпаття, то дана виставка є згуртуванням майстрів пензля всеукраїнського масштабу. «…З огляду на бажання ознайомити галичан та гостей міста з творами відомих українських художників, які зберігаються у Києві, в найближчий час буде підготовано листа до Дирекції художніх виставок України з проханням включити Національний заповідник «Давній Галич» до переліку тих виставкових площ, де в 2013 році можуть відбуватися покази…» - сказав Семен Побуцький.

Присутній на відкритті виставки священник церкви Різдва Христового у м. Галичі о. Володимир Кузюк наголосив на тому, що церква підтримує мистецтво і благословляє його. За його словами: «…На подібних заходах кожен для себе відкриває таланти – ті, які отримані людиною від Всевишнього. Кожен художник є своєрідним євангелистом Лукою, який окрім проповідей, мав дар викладати побачене на полотно, і який є правдоподібно, автором перших ікон…».

Співорганізатор виставки, директор Музею мистецтв Прикарпаття (м. Івано-Франківськ) Михайло Дейнега розповів про попередні спільні проекти двох закладів – музею та заповідника, зокрема, про відкриття виставки до 85-річчя відомого художника, уродженця Крилоса професора Михайла Фіголя. Також, директор провідного мистецького закладу Прикарпаття коротко охарактеризував виставку «Корифеї українського мистецтва»: «Ця виставка презентує українську школу малярства. Багатьох з авторів творів уже з нами немає, але в представлених перед нами полотнах, вони продовжують жити. Виставка цікава тим, що вона є фактично історією українського живопису. З погляду історичного, ті твори, що ми зараз споглядаємо, є цінними зразками художнього мистецтва, його напрямками у минулому - ХХ столітті. Завдяки цим полотнам можемо простежити зародження і продовження мистецтва художників України. Молоде покоління тут може побачити, як все змінювалося з бігом часу – кольори, техніка, оформлення».

Донька учня художника Михайла Фіголя, голова Української асоціації валеологів м. Івано-Франківська Марія Пахолок відзначила унікальність виставкових творів. На її переконання, серед присутніх в залі є той, хто в майбутньому примножуватиме мистецьку славу Галича. У своєму виступі п. Марія заторкнула проблематику питання створення мистецького ліцею / коледжу у Галичі і закликала назвати іменем відомого художника Михайла Фіголя одну з вулиць у Галичі.

Підсумувала враження від відкриття виставки науковий секретар НЗ «Давній Галич» Наталія Качковська, яка є художником за покликанням. На її думку, відкрита виставка є однією з найкращих, які експонувалися у Заповіднику. Дано характеристику окремих творів, які найбільше сподобалися виступаючій. Науковий секретар побажала присутній молоді стати талантами землі Галицької.

І кілька слів для тих, хто бажатиме відвідати виставку «Корифеї українського мистецтва». Виходячи з енциклопедичного тлумачення, «корифеями» у Давній Греції називали провідного актора у хорі древньогрецького театру. Він промовляв від імені хору, йому належав вступний речитатив в урочистих виступах. Корифей здійснював контакт між акторами і хором. З часом слово «корифей» набуло переносного значення провідної особи, світила в будь-якій галузі. 
Художники, твори яких представлені у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» є справжніми корифеями мистецтва. Серед них - Микола Глущенко, Олександр Лопухов, Василь Непийпиво, Валентина Цвєткова, Сергій Шишко, Тетяна Яблонська та ін. 

Статистично це виглядає наступним чином – 48 полотен, які належать пензлю 33-х відомих художників. З них - 17 народних художників України і колишнього СССР; 14 заслужених художників України і заслужених діячів; 10 лауреатів Шевченківської премії; 6 академіків. Більшість авторів уже відійшли у вічність.
За школами живопису, автори належать до київської та закарпатської. За сюжетом домінують пейзажі (карпатські, київські, кримські, одеські) та натюрморти, проте є й кілька тематичних робіт. За часовою хронологією, експоновані твори датуються 70 - 80 роками ХХ століття. Творчість художників полотна, яких увійшли до експозиції виставки «Корифеї українського мистецтва», є цінним надбанням історії української культури.
Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 862 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024