Субота, 27.04.2024, 08:13:00

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 15
В обласному художньому музеї експонують десяток творів сакрального мистецтва 17-18-го століть. Саме 7 старовинних ікон та 3 скульптури потребують нагальної реставрації. Керівництво музею уже проводило декілька благодійних акцій. Щоправда, для особливо занедбаних робіт, зібрані кошти – лише крапля в морі.
«У нас є понад півтори тисячі робіт в занедбаному стані, але нагального відновлення потребує 10 експонатів. Якщо ми не віддамо їх на реставрацію  сьогодні, то вже за рік це буде звичайна, нікому не потрібна дошка», - нарікає директор художнього музею Михайло Дейнега.
Найбільш старовинна робота музею датується ще 1737 роком. Скульптура Святого Йона розсипається на очах. В жалюгідному стані й ікона «Христос Пантократор». Понівечений образ, з виколеними очим ... Читати далі »
Переглядів: 538 | Долучив: limnytcja | Дата: 15.10.2012

У суботу 13 жовтня в районній бібліотеці відбулася презентація публіцистично- документальної книги-дослідження  відомого краєзнавця, громадського активіста, історика - Івана Васильовича Кметюка під назвою «Зродились ми великої години…». В книзі на основі архівних матеріалів та спогадів безпосередніх учасників боротьби, а саме Ганни Попович «Рожа», Павліни Бойчук «Ореля», Михайла Зеленчука «Деркач», Олексія Янка «Білас», Василя Стефурака «Кармелюк» та інших висвітлена історія створення та боротьба ОУН-УПА на теренах краю в 40-50-их роках.
Книга ілюстрована фотографіями, які надав партизанський фотограф Дмитро Шовгенюк з с. Чорний Потік, також є світлини, які відображають сьогодення: всенародне вшанування і пам’ять про борців за волю України. Як повідомив сам автор Іван Кметюк: «Я п’ять років крихтами збирав безцінну інформацію та матеріали. Деякі ар ... Читати далі »
Переглядів: 583 | Долучив: limnytcja | Дата: 15.10.2012

11 жовтня в залі засідань Долинської районної ради відбулась конференція: «УПА – феномен вітчизняної та світової історії ХХ століття».
Протоієрей, парох УГКЦ Серця Ісуса і Серця Марії м. Долина о.Вітольд Левицький привітав присутніх із святом Покрови Пресвятої Богородиці та річницею створення Української Повстанської Армії і поблагословив присутніх.
Виступаючі, серед яких - почесний голова ВУТ «Просвіта» ім.Т.Г.Шевченка Степан Янковський, вчителі історії загальноосвітніх шкіл району висвітлили питання щодо ролі Української Повстанської Армії в розвитку української держави, вояків УПА - уродженців Долинщини, діяльності польової жандармерії та служби безпеки ОУН, військових акцій спецвійськ НКВС.
Зі сльозами на очах згадував сумні поді ... Читати далі »
Переглядів: 498 | Долучив: limnytcja | Дата: 15.10.2012

У Івано-Франківську з’явився новий пам’ятник борцям за волю України. Монумент освятили та презентували у мікрорайоні Пасічна. У сорокових роках з-поміж місцевих мешканців до у лавах УПА загинули майже пів сотні пасічнянців. Тож громада вирішила належно увіковічнити їхній вклад у незалежність України.
Кошти на архітектурну споруду виділили обранці з депутатського фонду міської ради. Співфінансування організували і пасічнянці. В підсумку на огляд громади наразі представили лише першу частину пам’ятника. Він має нетрадиційне виконання – у бронзі вилиті людські тіла, але без ніг та голів.
Завершити усі роботи зі спорудження пам’ятника влада пообіцяла впродовж тижня. До речі навколо споруди комунальники висадили калиновий сквер.
Переглядів: 574 | Долучив: limnytcja | Дата: 15.10.2012

Наш співрозмовник — письменник і громадський діяч з Коломиї Михайло Андрусяк — автор книжок про боротьбу українців за свою державність у середині ХХ ст. Серед них — трилогія про УПА «Брати грому» (2001), «Брати вогню» (2004), «Брати просторів» (2007), відзначена у 2010 році Національною премією України ім. Тараса Шевченка, та документально-художня повість «Останні з когорти «залізних» (2012), в якій він розкриває таємниці чекістської операції «Перехват», здійсненої радянськими спецслужбами проти  українського підпілля у 1951—1953 роках на Прикарпатті.
Напередодні 70-річчя з часу створення УПА розмовляємо з Михайлом Андрусяком про чи не найколоритнішу та найконтраверсійнішу постать у Проводі ОУН Василя Кука, який після загибелі Романа Шухевича в 1950 році очолив усі українські підпільні структури (ОУН, УПА, УГВР), був заарештований органами радянськ ... Читати далі »
Переглядів: 682 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2012

Мирослав Симчич на підпільне псевдо «Кривоніс» дотепер проживає в рідному Вижньому Березові на Косівщині, одному із сіл старої української шляхти, заснованому ще визначними воїнами короля Данила Галицького. У шкільні роки п. Мирослав дуже хотів бути козаком і готувався до цього в численних сутичках з польськими ровесниками. В одній з таких бійок він завдав ушкодження синові війта, через що на певний час його було виключено зі школи. В 1941 році вступив до молодіжної організації ОУН. Під час навчання в Коломийському архітектурному технікумі восени 1943 року був направлений у перший курінь УНС (Українська Народна Самооборона) в Космачі. Як тільки почали формувати Українську Повстанську Армію, Мирослав Симчич вступив до спеціальної старшинської школи. Після того розпочалася його велика боротьба за Україну.
«День, якого очікував з нетерпінням, настав. Я — в ... Читати далі »
Переглядів: 670 | Долучив: limnytcja | Дата: 15.10.2012

Днями у клубовецькому лісі під час відновлювальних та опоряджувальних робіт на місці освяченої 2000 року повстанської криївки в урочищі «Провал», що метрів за 700 від села Клубівців на Тисмениччині, робітники відкопали сенсаційну знахідку — укріплену кругляками стіну ще одного з приміщень лісового сховку восьми вояків керівного проводу ОУН—УПА, які склали на цьому місці свої голови 1951 року від рук енкаведистів.
...Ми — в урочищі «Провал». На місці загибелі повстанців, вихідців із сіл Пшеничників, Лесівки, Липівки, Хом’яківки та міста Тисмениці. Жителі села Клубівців працюють над упорядкуванням криївки, головно провадять земляні роботи. Серед робітників — і Володимир Рогуш, який разом з іншими рухівцями на чолі з Миколою Семанюком долучилися до того, що в березні 2000 року на місці загибелі українських патріотів освятили відновлену криївку і меморіальн ... Читати далі »
Переглядів: 517 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2012

14 жовтня на свято Покрови Пресвятої Богородиці до 70-ти річчя з дня створення Української Повстанської Армії у Коломиї відкрили музей національно-визвольної боротьби.
Розташувався він у відремонтованому підвалі Музею історії міста Коломиї. Як розповів директор закладу Михайло Арсак, відкриття експозиції стало можливим лише завдяки розумінню та сприянню цій справі голів Коломийської РДА Михайла Негрича та міста Коломиї Ігора Слюзаря.
«Це вперше за довгий час влада реально допомогла музеєві і посприяла у виділенні коштів на ремонт та створення експозиції», – наголосив М. Арсак.
Мирослава Кочержук науковий співробітник Музею історії міста Коломиї розповіла, що експозиція складається переважно з фотографій. Більшість світлин до музею по ... Читати далі »
Переглядів: 566 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2012

У Манявському Скиті на Івано-Франківщині урочисто відкрили перший в Україні пам’ятник українському гетьману Івану Виговському.
Історики вважають, що саме на цих землях, згідно зі своїм заповітом, похований видатний діяч Української держави, повідомляє УНН. 
Владика Іоасаф, митрополит Івано-Франківський і Галицький Української православної церкви Київського патріархату освятив пам’ятник і відзначив, що немає жодних сумнівів у тому, що могила гетьмана знаходиться у Скиті Манявському. Владика переконаний, що життя та жертовність Івана Виговського повинна стати прикладом для молодого покоління.
Ідея пам’ятника з’явилась у галицького скульптора Василя Гурмака  ще десять років тому. А на початку літа цього року знайшлися меценати ... Читати далі »
Переглядів: 569 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2012

Представники Прикарпаття взяли участь у Всеукраїнській нараді з питань охорони культурної спадщини та розвитку музейної справи. З доповіддю та відповідними пропозиціями виступив начальник управління культури, релігій та національностей Івано-Франківської облдержадміністрації (в структурі якого функціонує орган охорони культурної спадщини), член НСКУ Володимир Федорак.
Нарада відбулася за участю керівників управлінь культури і туризму обласних, Київської, Севастопольської міських державних адміністрацій, Міністерства культури АР Крим, Республіканського комітету АР Крим з охорони культурної спадщини та відповідних органів культурної спадщини.
Робоча програма була досить цікава і передбачала огляд ряду музейних закладів, знайомство з методами їхньої роботи. Цього разу для відвідання були обрані о ... Читати далі »
Переглядів: 536 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024