П`ятниця, 26.04.2024, 22:23:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 15 » Кандидат в народні депутати задекларував надання благодійної допомоги Музею мистецтв Прикарпаття
16:26:42
Кандидат в народні депутати задекларував надання благодійної допомоги Музею мистецтв Прикарпаття
В обласному художньому музеї експонують десяток творів сакрального мистецтва 17-18-го століть. Саме 7 старовинних ікон та 3 скульптури потребують нагальної реставрації. Керівництво музею уже проводило декілька благодійних акцій. Щоправда, для особливо занедбаних робіт, зібрані кошти – лише крапля в морі.
«У нас є понад півтори тисячі робіт в занедбаному стані, але нагального відновлення потребує 10 експонатів. Якщо ми не віддамо їх на реставрацію  сьогодні, то вже за рік це буде звичайна, нікому не потрібна дошка», - нарікає директор художнього музею Михайло Дейнега.
Найбільш старовинна робота музею датується ще 1737 роком. Скульптура Святого Йона розсипається на очах. В жалюгідному стані й ікона «Христос Пантократор». Понівечений образ, з виколеними очима Ісуса, у фонді музею 13 років. На відновлення цих шедеврів потрібні реагенти, які коштують дуже дорого. Вартість реставрації складатиме від 2-ох до 10-ти тисяч гривень.
«Вперше за всю історію нашого музею всі 10 робіт одночасно отримають нове життя. Олександр Шевченко відгукнувся на проблему і це велика вдача для нас, - каже заступник директора музею Віктор Доскалюк. - Є досить влучна фраза, яка характеризує його: «людину видно по вчинках».
Реставрувати старі ікони та скульптури – справа благородна, але надто дорога, - бідкаються у музеї. І не приховують, культура області тримається здебільшого тільки на меценатах. Кажуть, розраховували на порятунок лише двох шедеврів. Олександр Шевченко виявив бажання профінансувати одразу 10. На такий подарунок не сподівався ніхто.
«В нашому суспільстві дуже важко музею знайти гроші на реставрацію. А такі речі потрібно зберігати, це ж святині. Я знаю, що відновлення ікон коштує 50 тисяч гривень, я знайду ці гроші та профінансую роботи», - запевнив Олександр Шевченко.
Не менш важливим є питання приміщення для художнього музею. Адже наразі він функціонує всередині старовинного храму. Олександр Шевченко вважає, що церква має служити громаді. Тому й планує спільними зусиллями з громадою знайти інше приміщення спеціально для музею.

Переглядів: 538 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024