Субота, 27.04.2024, 13:14:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 22
У неділю, 21 жовтня, у селі Клубівці Тисменицького району відбулось освячення оновленої криївки УПА та пам’ятної плити. У заходах взяли участь, клубівчани, учнівська молодь, мешканці навколишніх сіл, представники районної влади, політичних партій, громадських організацій.
13 березня 1951 року енкаведисти ще вдосвіта приїхали в село, зробили облогу, перекрили лісові  дороги. Коли настав ранок, вони  взяли із села Клубівці кількох жителів і привели в ліс поблизу цього провалу. На їх очах з машини вийшли два чекісти та одна особа, обличчя якої було закрите плащ-палаткою. Саме це був зрадник, який показав  місце та вхід до криївки.                    
Чекісти заставили цивільних  людей розкопувати вхід, а самі  стояли на сторожі з ... Читати далі »
Переглядів: 487 | Долучив: Dnister | Дата: 22.10.2012

Сьогодні в Івано-Франківську урочисто відкрили пам’ятник засновнику Організації українських націоналістів Євгену Коновальцю. Пам'ятник спорудили на однойменній вулиці навпроти церкви Заслання Святого Духа.
На відкритті були присутні голова обласної ради Олександр Сич, голова Братства ОУН-УПА Карпатського краю Фотій Володимирський, міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус. Владика УГКЦ Софрон Мудрий освятив пам’ятник.
Нагадаємо, кошти на пам’ятник зібрали із пожертв мешканців, громадських організацій та міської влади. Спорудження монументу відбувалося також з нагоди та відзначення в області 120-ї річниці від дня народження засновника і провідника ОУН, полковника Євгена Коновальця. Додамо, що рішен ... Читати далі »
Переглядів: 515 | Долучив: Dnister | Дата: 22.10.2012

В далекій Америці 17 жовтня 2012 р. на 81-му році життя помер вірний син України, коломиянин в 1941 – 44 роках Орест Гаврилюк. 
Відійшов несподівано – все був мотором чогось нового на оселі, мав багато ідей та планів до реалізації, все цікавився до останньої миті новинами з життя пластового табору в Горганах. Бував на Соколі щороку, радів поступу його справ і боліло йому, коли все не йшло добре.
Своїм особистим прикладом заохочував інших складати пожертви у фонд відбудови оселі, старався щоб вона була основним місцем таборування для пластової молоді, тішився посвяті табору, яка відбулася у липні 2012 р.
Сокіл став останньою і найулюбленішою справою його життя. Важко тепер уявити оселю без Ореста, не віриться, що він не зайде в м ... Читати далі »
Переглядів: 756 | Долучив: Dnister | Дата: 22.10.2012

У сквері на майдані Січових Стрільців в м. Долина в рамках тематичного циклу «Дні довкілля-2012» «Екологічний транспорт» відкрито першу велодоріжку та перший в Західній Україні пам’ятник велосипеду.
Освятив споруду та велодоріжку священик греко-католицької церкви Різдва Пресвятої Богородиці м. Долина Ігор Ліпчанський.
Начальник відділу енергозбереження, інвестицій та муніципального розвитку Долинської міської ради Володимир Смолій озвучив історію започаткування в 2010 році Долинською міською радою стратегічної політики на розвиток велосипедного спорту в місті.
Переглядів: 500 | Долучив: Dnister | Дата: 22.10.2012

20 жовтня 2012 року у с. Вікторів Галицького району на місці, де у 1951 році в бою з військами НКВС загинули 3 повстанці, відкрито відновлену криївку.
В урочистостях взяли участь заступник голови райдержадміністрації Богдан Мазурик, керуючий справами виконавчого апарату районної ради Мирослав Бобрис, ветерани визвольних змагань, місцеві жителі, представники громадських організацій та духовенство.
Отець Іван Петляк (УГКЦ), якому належить ідея відновлення криївки, та митрофорний протоієрей УАПЦ Євген Шувар відслужили панахиду за загиблими борцями за волю України.
Відкриваючи урочисте віче, сільський голова с. Вікторів Мирослав Глум зазначив: «Ми зібрались біля цієї криївки, щоби вшанувати прос ... Читати далі »
Переглядів: 502 | Долучив: Dnister | Дата: 22.10.2012

21 жовтня відбулося урочисте відзначення 800-річчя Церкви Різдва Пресвятої Богородиці в м. Рогатині. В урочистостях взяли участь: Митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин та Митрополит Львівський Ігор Возняк, начальник управління культури та туризму облдержадміністрації Володимир Федорак, голова Рогатинської райдержадміністрації Йосип Нижник та голова районної ради Юрій Чорний.
На свято прибуло 30 священослужителів різних конфесій з Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської областей. Грамотами та почесними відзнаками нагороджено священиків Рогатинського району.
Здійснено освячення відремонтованої церкви та відправлено Божественну Літургію, під час якої здійснено дияконські свячення Дмитру Бігуну.
Громада району взяла активну у ... Читати далі »
Переглядів: 539 | Долучив: Dnister | Дата: 22.10.2012

20 листопада 2012 року в Національному Музеї Народного Мистецтва Гуцульщини та Покуття  проведено мистецьку акцію з нагоди 190-річчя від дня народження класика гуцульської різьби Юрія Шкрібляка та 120-річчя від дня народження видатного різьбяра Юрія Корпанюка.
На свято завітали голова районної державної адміністрації Михайло Негрич, заступник міського голови Ігор Граділь, начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Володимир Федорак.
Святкове дійство поєднало кілька заходів, серед яких відбулася зустріч з народними майстрами славної родини Шкрібляків-Корпанюків, які гідно продовжують та розвивають найкращі традиції в різних видах народного мистецтва.
Гості мали можливість оглянути ретроспективну вистав ... Читати далі »
Переглядів: 507 | Долучив: Dnister | Дата: 22.10.2012

Коли за вікном починає дощити, а ранки оповиті густими туманами, коли природа співає гімн різнобарв’ю, настає благодатна мить для художників. Саме такої днини прийнято вітати творців прекрасного.
Мирослав Ясінський є одним з найяскравіших митців Коломийщини. Він несе світові послання про те, що життя – прекрасне. У картинах пана Мирослава можна потонути, настільки вони глибокі за своєю сутністю і змістом. За допомогою абстракцій та алегорій Ясінський зображає те, що часто не має відповідника у словнику, але знаходить резонанс у душі. Він є тим художником, який вдало користується пензлем, аби через свої полотна вести діалог з глядачем.
В житті художника є місце всьому: міцній родині, творчості, викладацькій роботі. Коломийці його добре знають і, здається, що вже і нема про що запитувати. Та, ви ... Читати далі »
Переглядів: 677 | Долучив: Dnister | Дата: 22.10.2012

Прикметною подією у творчому житті краю стала поява друком книги «Ганна Вінтоняк: альбом» (Львів, 2011. – 208 с.). Вийшла вона під егідою Інституту народознавства НАН України. Керівник проекту, автор вступної статті й упорядник книжки – наша краянка, доктор мистецтвознавства, кандидат історичних наук Олена Никорак, яка впродовж десятиліть опрацьовувала колекцію тканин з фондів Коломийського музею і популяризувала їх в численних наукових виданнях.
Досліджувана тема для Олени Никорак особливо близька, бо народилася вона і зростала у знаному гуцульському селі Космачі, з якого походить і заслужений художник України Ганна Вінтоняк. Тому так правдиво дослідниця відчитує витоки творчості талановитої художниці, яка не просто перенесла народні традиції у створені нею зразки сучасного одягу, а й зуміла, відійшовши від прямих запозичень, витворити власний стиль. ... Читати далі »
Переглядів: 787 | Долучив: Dnister | Дата: 22.10.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024