Субота, 27.04.2024, 08:11:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 11
11 жовтня о 10.00 в актовій залі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбудеться Всеукраїнська наукова конференція "Українська повстанська армія - феномен вітчизняної і світової історії ХХ ст.".
Робота конференції планується за наступними секціями:
- Витоки Української повстанської армії в ретроспективі вітчизняної та світової історії ХХ ст.
- Державотворча діяльність та збройна боротьба УПА за незалежність України
- УПА в джерелах, історіографії, біографістиці та історичній пам'яті в незалежній Україні.
Серед учасників конференції: голова Івано- ... Читати далі »
Переглядів: 537 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2012

На кордоні Тернопільської та Івано-Франківської областей селяни знайшли старий бідон у мішку, в якому виявилась унікальна знахідка. Ємкість була заповнена агітаційними матеріалами, вісниками та календариками Української повстанської армії. Втім, такі матеріали вже є в архівах. Найцікавіше, що серед документів знайшлись унікальні списки загиблих вояків УПА з їхніми короткими біографічними даними.
Частина зі знайденого пошкоджена і передана науковцям. Їх постараються відновити. А ексклюзивні списки під назвою «Список упавших героїв-революціонерів в боротьбі з мовсковсько-большевицьким окупантом за час від жовтня 1946 р. до грудня 1948 р.» та ряд інших документів буде надано письменниці Марії Матіос. На їх основі письменниця, можливо, напише декілька нових книг. Також матеріали, імовірно, передадуть музеям - повідомляє Правда.if.ua.
Переглядів: 519 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2012

ХХ століття займає особливе місце в героїчній і водночас трагічній історії українського народу. За 40 років (1914-1954рр.) насильницькою смертю загинуло понад 200 мільйонів українців, а сотні тисяч були у фашистських і комуно-більшовицьких концтаборах, виселені з рідної землі, загнані в колгоспне рабство, позбавлені рідної церкви, історії, до краю обмежені спілкуванням рідною мовою, в наслідок чого і до сьогодні тисячі українців розмовляють чужою мовою.
Різні окупанти протягом століть намагалися будь-якими методами фізично, ідеологічно, духовно знищити нашу націю. Здавалося, що український народ не витерпить усіх цих знущань і поневірянь і зламається.  Але він не тільки не зламався, а спромігся один зі всіх народів тодішнього Радянського Союзу створити воістину народну Українську Повстанську Армію (УПА) і вступити в збройну боротьбу проти у ... Читати далі »
Переглядів: 662 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2012

Ми не довго роздумували  над тим, як назвати дану статтю, бо Інтернет-ресурси по цьому запиту видають цілий потік різноманітної інформації. Її, звісно, потрібно  ретельно перевіряти і аналізувати, щоб розставити усі крапки над «і». Адже якогось  повного узагальнення з цієї проблематики поки що не зроблено, тож перед дослідниками відкрите ціле поле великої праці. Зрозуміло, що і газетні шпальти не найкраще підходять для цього, але користуючись тим, що наближається 70-та річниця створення УПА, ми вирішили відстежити, хто у уродженців східних областей України брав активну участь у визвольному русі на західних теренах нашої держави.
У боротьбу за Українську державу 30-50 років ХХ століття піднялися в першу чергу галичани, які за неповних два роки з 1939 по 1941 р. відчули на собі важкий прес радянської репресивної машини. Сотні замордованих у ... Читати далі »
Переглядів: 876 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.10.2012

Експедиційний загін громадської молодіжно-юнацької організації Королівський клуб, який створено при Галицькій гімназії (керівник М. Непийвода), здійснив піший похід повстанськими стежками.
28 вересня члени Королівського клубу Галицької гімназії та учні Кінашівської школи вирушили з Галича до Крилоса.Потім їх маршрут проходив через село Вікторів і остання зупинка – село Височанка.
Учасники експедиції зупинилися біля могили повстанців (Тиндик), а у Будинку культури с. Крилос відвідали музей, де дізналися про учасників ОУН-УПА.
Пішою ходою пройшли через с. Вікторів, у якому теж височать насипані могили героям УПА.
У с. Височанка учні ... Читати далі »
Переглядів: 600 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.10.2012

З нагоди 70-річчя створення Української Повстанської Армії працівники відділу краєзнавчої літератури взяли участь в обласній науково-практичній конференції Івано-Франківського інституту післядипломної педагогічної освіти „Українська Повстанська Армія: особистісний вимір”, а також підготували виставку-фотогалерею „Легендарна УПА мовою світлин”.
Одне із провідних завдань конференції полягало у активізації зацікавлення педагогів регіону у історико-краєзнавчих дослідженнях феномену Української Повстанської Армії. З цією метою завідувачка відділу краєзнавчої літератури Ольга Черепович запропонувала учасникам пленарного засідання виступ „Нові видання з проблематики УПА у фондах обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка".
Українська Повстанська Армія уособила в собі зв ... Читати далі »
Переглядів: 615 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2012

11 жовтня о 16 годині в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбудеться презентація хрестоматії з історії Івано-Франківська „Моє місто”, в якій зібрано чималий краєзнавчий матеріал. 
Запрошуємо всіх, хто цікавиться історією нашого обласного центру, 11 жовтня о 16 годині завітати до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка за адресою: вул. Чорновола, 22. Будемо раді зустрічі з Вами!
Переглядів: 531 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2012

У Надвірній до 70-ої річниці УПА  презентують книжку Івана Кметюка  «Зродились ми великої години. Оповідання»  – перше дослідження істориків  про національно-визвольний рух  на Надвірнянщині.
У праці на основі архівних документів та розповідей досліджено участь Надвірнянщині у національно-визвольному русі в один із найдраматичніших періодів української історії - з кінця 30-х років до середини 50-х років ХХ століття.
Відбудеться презентація у суботу, 13 жовтня, о 12-00 у приміщенні районної бібліотеки.
Переглядів: 469 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2012

У понеділок, 15 жовтня, у селі Уторопи на Косівщині відкриють новозбудований музей Тараса Мельничука. В урочистостях планує взяти участь голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, за дорученням якого у поточному році «взялися і завершили» добудову приміщення музею. 
За словами голови Косівської райдержадміністрації Ярослава Шинкарука, фундамент під дерев’яний будинок- музей закладено три роки тому. Кошторисна вартість цього об’єкта - 237 тис. грн. В поточному році на добудову музею освоєно 94,5 тис. грн., 90 тисяч яких - з державного бюджету, решта – з районного. На облаштування музею Князя роси –Тараса Мельничука Косівський район додатково залучив ще 8 тис. грн. 
«Як відомо, Михайло Вишиванюк під час своєї першої каденції, у 2000 році, збудував прекрасн ... Читати далі »
Переглядів: 509 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.10.2012

З 21 листопада по 25 лютого 2013 року у відомому паризькому музеї Лувр відбудеться виставка «Скульптор бароко в Україні середини ХVІІІ сторіччя: Йоганн Георгій Пінзель», повідомив Міністр культури Михайло Кулиняк 10 жовтня під час брифінгу в Будинку Уряду. 
Серед відібраних до експонування у Франції скульптур Пінзеля – 3 експонати надав Музей мистецтв Прикарпаття (Івано-Франківський обласний художній музей). Відповідно до підписаних договорів між Львівською національною галереєю і Лувром, роботи повинні повернутися в Україну до 15 квітня 2013 року. 
«Це перша в історії сучасної України масштабна виставка одного автора, представлена у Луврі. Вперше Україна на такому високому міжнародному рівні презентує найкращі зразки свого мистецького надбання», - підкреслив ... Читати далі »
Переглядів: 529 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.10.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024