Субота, 27.04.2024, 04:59:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 11 » Cкульптури Пінзеля представлять Україну в Луврі
09:13:23
Cкульптури Пінзеля представлять Україну в Луврі
З 21 листопада по 25 лютого 2013 року у відомому паризькому музеї Лувр відбудеться виставка «Скульптор бароко в Україні середини ХVІІІ сторіччя: Йоганн Георгій Пінзель», повідомив Міністр культури Михайло Кулиняк 10 жовтня під час брифінгу в Будинку Уряду. 
Серед відібраних до експонування у Франції скульптур Пінзеля – 3 експонати надав Музей мистецтв Прикарпаття (Івано-Франківський обласний художній музей). Відповідно до підписаних договорів між Львівською національною галереєю і Лувром, роботи повинні повернутися в Україну до 15 квітня 2013 року. 
«Це перша в історії сучасної України масштабна виставка одного автора, представлена у Луврі. Вперше Україна на такому високому міжнародному рівні презентує найкращі зразки свого мистецького надбання», - підкреслив Михайло Кулиняк. 
За словами Міністра культури, всі роботи для експонування відбирали французькі спеціалісти з 7 по 10 квітня цього року. Французькі фахівці відібрали 28 творів з Музею сакральної скульптури Львівської національної галереї мистецтв (15 експонатів), Музею мистецтв Прикарпаття (Івано-Франківський обласний художній музей (3 експонати), Тернопільського обласного краєзнавчого музею (7 експонатів), Тернопільського обласного художнього музею (2 рельєфи, які знаходяться на тимчасовому зберіганні в церкві Покрови Пресвятої Богородиці у Бучачі) та єдину кам`яну скульптуру – статую Святого Онуфрія з храму у селі Рукомиш Бучацького району. 
«Для французьких музейників ім`я Пінзеля стало справжнім відкриттям, - сказав Михайло Кулиняк. - Виставка у Луврі надасть можливість ввести у світовий культурний обіг мистецьку спадщину цього геніального скульптора, творчість якого досі була відомою лише вузькому колу фахівців». 

Довідково 
Французька сторона взяла на себе транспортування, страхування та рекламу виставки, а також видання каталогу французькою мовою. Але, можливо, до Лувру відправляться не 28, а 27 творів українського майстра. Як відомо, селяни Рукомиша не погоджуються із транспортуванням до Франції скульптури святого Онуфрія, яка вважається одним з найкращих творів геніального скульптора. 
Йоганн Пінзель – один із найвидатніших, але, водночас, і найзагадковіших європейських скульпторів ХVІІІ століття, якого нині називають «українським Мікеланджело». Про його особистість мало що відомо: ніхто не знає, де і коли він народився, відомо лише, що помер він у Бучачі у молодому віці і залишив після себе майже 40 учнів. Всі його твори носять сакральний характер – він не робив скульптур на теми світського життя.

Переглядів: 529 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024