Субота, 27.04.2024, 12:17:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 19
Шановні члени обласної організації НСКУ!
Запрошуємо Вас взяти участь у звітно-виборній конференції обласної організації Національної спілки краєзнавців України, яка відбудеться 19 жовтня ц.р. в приміщенні Івано-Франківського інституту післядипломної педагогічної освіти за адресою: м. Івано-Франківськ, площа А.Міцкевича, 3. Початок роботи о 13.00 год.
З повагою,
Голова Правління             Косило М.Ю.
Переглядів: 528 | Долучив: Dnister | Дата: 19.10.2012

Микола Лебедь. УПА. Українська повстанська армія. Її ґенеза, ріст і дії у визвольній боротьбі українського народу за Українську Самостійну Соборну Державу. 1 частина: німецька окупація України: репринтне видання. — Нова Зоря, 2012. — 160 с. + 40 с. світлини.
Микола Лебедь був одним із провідних членів Організації українських націоналістів, революційним діячем і невтомним організатором визвольного руху в Україні.
Вперше книжка з’явилася  у 1946 році, отже автор писав її одразу по свіжих слідах подій, які пережив і які великою мірою спів­творив. М. Лебедь наводить дуже багато оригінальних документів боротьби УПА і українського протинімецького і протибільшовицького підпілля у Другій світовій війні, а отже є першоджерельним документом для вивчення тогочасних подій.
Переглядів: 583 | Долучив: Dnister | Дата: 19.10.2012

У стінах Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського відбулася презентація книги «Увійти в таємниці духу. Іван Франко і Борщівський край». Науково-публіцистичне дослідження представив автор, заслужений журналіст України Петро Довгошия.
Видання знайомить читача з новими деталями перебування Івана Франка на Борщівщині, з неординарними особистостями краю, на становлення яких Каменяр мав безпосередній духовний вплив. Книжка насамперед цікава тим, що в ній автор використав численні документальні архівні матеріали та вперше опублікував невідомі широкому загалу факти й світлини.
Зустріч відбулася в меморіальній кімнаті Андрія Чайковського. Прийшло чимало зацікавлених: студенти Коломийського медичного коледжу, інтелігенція, а також родина Дорундяків. Їхній предок став одн ... Читати далі »
Переглядів: 920 | Долучив: Dnister | Дата: 19.10.2012

Пилип Орлик і Юзеф Потоцький  як союзники
Після поразки під Полтавою 1709 р. залишки шведського і козацького війська опинилися на території теперішньої Молдови, у місті Бендерах, яке тоді було під владою Туреччини. Тут перебували Карл ХII, гетьман Іван Мазепа, генеральний писар Пилип Орлик із сім’єю, а з ними — кілька тисяч війська. Через кілька місяців після смерті Мазепи гетьманом України 5 (16) квітня 1710 р. було обрано Пилипа Орлика. Він широко відомий своєю Конституцією 1710 р., яку вважають першою в Європі.
У Бендерах після поразки від росіян під Одоляновом на заході Польщі опинився і прихильник Станіслава Лещинського, союзник і приятель Карла і Мазепи київський воєвода, власник Станиславова Юзеф Потоцький. Тут і відбулося ближче знайомство Орлика і Потоцького. Тут же післ ... Читати далі »
Переглядів: 525 | Долучив: Dnister | Дата: 19.10.2012

Прикарпатські краєзнавці стверджують, що віддалене бойківське село Ілемня колись було столицею забутого Карпатського князівства. Розбита численними лісовозами дорога, на якій можна витрясти душу, вкриті густим лісом Горгани, де легко заблукати — ось це і вся „столиця”. Принаймні, таке перше враження від поїздки до гори Гулянка, що в селі Ілемня Рожнятівського району.
Натомість автор версії про бойківську столицю, краєзнавець з міста Долина Ігор Сеньків та з десяток ілемнянців, які супроводжували мене до колишнього князівського осідку, мали іншу думку. „Згідно переказів, колись Ілемня була центром Карпатського князівства білих хорватів, племені, що утворилося у ІІІ-V столітті внаслідок змішування етнічних груп слов’ян і даків, — розповідає Ігор Сеньків. — Набіги іншого давнього племені — аварів — змусили частину хорватів кочувати на південь, проте багато ... Читати далі »
Переглядів: 1073 | Долучив: Dnister | Дата: 19.10.2012

Кожен мешканець села Дорогів Галицького району знає цю страшну історію. У 1947 році п’яні енкаведисти відкрили вогонь по 18 підлітках, які репетирували різдвяний вертеп. Нині у селі живе очевидець тієї події — Михайло Макута.

Дорогівським шляхом
Дістатися до цього села — справа не з легких. Розташувалося воно десь під лісами, далеченько від траси. Маршрутки, які таксують з Бурштина на Калуш, їздять тут лише двічі на день — зранку та ввечері.
Михайло Макута: «От, дали диким людям зброю, а ті й робили, що хотіли»
А ще на шляху кілька разів зустрічаються таблички. Споча ... Читати далі »
Переглядів: 690 | Долучив: Dnister | Дата: 19.10.2012

З вулиці Галицької можна потрапити на майдан Шептицького, звернувши у безіменний провулок, що біля будинку №29. В історію Станиславова ця кам’яниця увійшла як перша чотириповерхівка міста, збудована у 1835 році на замовлення Абрахама Регенштрайфа.
Бічний фасад будинку нині зміцнений потужними контрфорсами (їх іще називають «биками»). З ними пов’язана одна трагічна історія.
У 1952 році раптово завалилася частина стіни, яка виходила у провулок. Саме тоді там проходила дівчина — студентка медичного інституту.
Вона загинула на місці. Історія набула розголосу в місті. Будинок відремонтували й підперли контрфорсами. Може, саме тому він уцілів у 1980-х, коли перебудовували цілий квартал.
Переглядів: 740 | Долучив: Dnister | Дата: 19.10.2012

19 жовтня 2012 р. в м. Івано-Франківську у приміщенні Інституту післядипломної педагогічної освіти відбулися чергові звітно-виборні збори обласної організації Національної Спілки Краєзнавців України. Порядок денний ІІ звітно-виборної конференції обласної організації Національної спілки краєзнавців України передбачав розгляд ряду питань. Зокрема: звіт про роботу правління обласної організації; звіт ревізійної комісії; вибори голови та правління обласної організації; вибори ревізійної комісії; затвердження постійнодіючих комісій.
В роботі зборів взяли участь 55 (з 92) чинних членів організації – з усіх куточків мальовничого Прикарпаття – від Галича до Верховини. Галицький район представляли генеральний директор – науковий керівник Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський (м. Галич); історик – краєзнавець ... Читати далі »
Переглядів: 627 | Долучив: Dnister | Дата: 19.10.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024