Четвер, 25.04.2024, 21:45:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 26 » Михайло Вишиванюк підтримав ідею відновлення вілли «Богданівка». У фундамент під її будівництво черченці заклали капсулу зі «Зверненням"
10:27:33
Михайло Вишиванюк підтримав ідею відновлення вілли «Богданівка». У фундамент під її будівництво черченці заклали капсулу зі «Зверненням"
25 жовтня в селі Черче відбулося урочисте закладення наріжного каменя під забудову вілли «Богданівка»,пов'язаної з перебуванням в с. Черче Богдана Лепкого. В листопаді 2012 року виповнюється 140 років з дня народження видатного українського поета, прозаїка, літературознавця, критика, перекладача, громадсько-культурний діяча та художника.
Ініціатива відновлення  вілли «Богданівка» належить головному лікарю санаторію «Черче» М. Падучаку та отримала підтримку  голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка, голови райдержадміністрації Йосипа Нижника та громади села.
Урочистості відбулись за участю заступника голови облдержадміністрації Романа Іваницького, голови райдержадміністрації Йосипа Нижника, заступника голови районної ради Володимира Штогрина, заступника голови райдержадміністрації Ірини Кобути , головного лікаря санаторію «Черче» Михайла Падучака , громади села та відпочиваючих санаторію.
Поблагословив місце майбутньої будови вілли «Богданівка» місцевий священник о. Василь Кривень.
В фундамент вілли «Богданівка» помістили капсулу з «Посланням нащадкам».
Під час урочистостей прозвучали пісні (на сл. Б.Лепкого)у виконанні вокального ансамблю санаторію.
В 30-х роках минулого століття тут знаходився популярний «Мінеральний живець «Черче», директором управи якого був композитор Левко Лепкий, брат письменника. Віллу Богдану Лепкому подарувала громада Черче і Бережан до його 60-річчя. 
За словами місцевої вчительки Віри Хімій, це була «академія галицької інтелігенції», куди приїжджали письменники, художники, музиканти. У 1982 році за одну ніч віллу було зруйновано, щоб, як сказав головний лікар санаторію «Черче» Михайло Падучак, «стерти з пам’яті народу навіть згадку про Лепкого». 
У 1991 році на місці, де стояв будинок, встановлено пам’ятний знак. А тепер розпочато відновлення вілли. Ідею підтримали голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк, Львівське земляцтво братів-рогатинців, яке очолює письменник Роман Коритко, та Благодійний фонд «Живець «Черче», який очолює уродженець Рогатинщини, академік Ярослав Яцків з Києва. 
«До відновлювальних робіт будуть залучені громади, меценати», - запевнив голова Рогатинської райдержадміністрації Йосип Нижник. 
У відновленій віллі «Богданівка» створять садибу-музей Богдана Лепкого, що стане філіалом обласного краєзнавчого музею, сказав на урочистостях із закладення символічного каменю під віллу заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький. Рогатинці кажуть, що відновлену, збудовану заново, віллу «Богданівка» буде включено до туристичних маршрутів Прикарпаття. 

Довідково. У «Зверненні до майбутніх поколінь» значиться: «Збувається мрія працівників санаторію «Черче» і жителів села Черче… Ми віримо, що напруженою працею, у злагоді, взаємодопомозі, при підтримці громади, меценатів ми збудуємо віллу «Богданівка». Вітаємо усіх, хто своїми діями докладеться до нашої спільної справи з відновлення, розвитку та збереження історико-культурної спадщини Богдана Лепкого. Любі нащадки! Любіть свою землю! Хай стежка до вілли «Богданівка» завжди буде людною».

Переглядів: 612 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024