П`ятниця, 19.04.2024, 16:53:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 239 240 241 242 243 ... 275 276 »
У селі Торговиця Городенківського району відбулися урочистості з нагоди 141-х роковин від дня народження визначного українського письменника Леся Мартовича. Учасники торжества святочною колоною з квітами і вінками, представниками духовенства, районної влади, громадськості села прийшли до пам’ятника Лесю Мартовичу де відбувся урочистий мітинг, панахида. Гості мали можливість оглянути музей, хату-садибу письменника.
В актовій залі місцевої середньої школи відбувся урочистий вечір та великий святковий концерт учасників художньої самодіяльності школи та сільського будинку культури. Перед присутніми виступили: заступник голови райдержадміністрації Степан Михайлюк, сільський голова Іван Новосельський, священик села Іван Макулович. У святі взяв участь директор обласного краєзнавчого музею Ярослав Штиркало.
Переглядів: 592 | Долучив: Dnister | Дата: 13.02.2012

62 роки тому, 10 лютого 1940 року, в Галичині та Волині розпочався перший етап організованих «визволителями» масових насильницьких депортацій, що охопили багато десятків тисяч осіб і стали справжньою трагедією для західних українців і поляків.
Становище загнаних у незвичні, суворі кліматичні умови людей було жахливим: постачання продуктів було вкрай поганим, проживання в нелюдських умовах, напівзруйновані бараки, брак теплого одягу та взуття, постійне недоїдання, антисанітарні умови побуту викликали епідемічні спалахи дизентерії, тифу, цинги і як результат — голод і велика смертність серед засланців (у четвертому кварталі 1940 року сягала 1,2%, а в першому кварталі 1941 р. — 1,7%). Тобто виселенці помирали тисячами.
Причиною депортацій було не лишень те, що тоталітарна комуністична влада всюд ... Читати далі »
Переглядів: 652 | Долучив: Dnister | Дата: 13.02.2012

Увага! Новинка! Якщо Ви цікавитесь історією Галичини та прагнете здійснити мандрівку галицькими монастирями XVI-XIX століть, то ця книга саме для Вас!
Культура монастирів Галичини є унікальною складовою частиною національної духовної спадщини. Вона стала одним із вагомих факторів збереження тут національно-релігійної ідентичності в умовах поневолення, а її вплив на суспільно-історичні процеси позначений багатством напрямів, різноманітністю форм і застосовуваних методів. Крім того, привертає особливу увагу еволюція монастирського руху на галицьких землях: співіснування традиційних східних основ чернецтва з реформаторськими західними нововведеннями в організаційній розбудові, ідеології та в практичній діяльності. Багатогранний історичний досвід культурної діяльності монастирів вимагає не тільки уважного вивчення й систематизації в історичному аспекті, ал ... Читати далі »
Переглядів: 670 | Долучив: Dnister | Дата: 13.02.2012

Під такою назвою у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка функціонує книжкова виставка із циклу „Духовні пастирі Галичини”, присвячена 120-річчю від дня народження митрополита, верховного архієпископа і кардинала Української Греко-Католицької Церкви, визначного релігійного, наукового і політичного діяча, що належить до постатей світового виміру.
Коберницький-Дичковський Йосип Іванович (Йосип Сліпий) народився 1892 р. у с. Заздрість на Тернопільщині в шляхетній галицькій родині. Закінчив Тернопільську гімназію та Львівську духовну семінарію. З благословення митрополита А. Шептицького, який 1917 р. рукоположив Й. Сліпого у священики, навчався в богословській колегії в Інсбруку (Австрія) та Римі. 1922 р. Й. Сліпий стає професором догматичного богослов'я у Львівській семінарії, її ректором, а з 1929 р. - першим ректор ... Читати далі »
Переглядів: 742 | Долучив: Dnister | Дата: 13.02.2012

Перевіркою прокуратури встановлено, що посадовими особами Калуської міської ради в порушення вимог Законів України «Про охорону культурної спадщини», «Про тимчасову заборону приватизації пам’яток культурної спадщини» незаконно виставлено на аукціон та реалізовано приміщення адміністративної будівлі, яка є пам’яткою архітектури.
Внаслідок таких злочинних дій службових осіб Калуської міської ради територіальній громаді м. Калуша завдано збитки на суму понад 340 тис. грн.
За вказаним фактом прокуратурою Калуша порушено кримінальну справу, проводиться досудове слідство.
Переглядів: 570 | Долучив: Dnister | Дата: 13.02.2012

17 лютого в Івано-Франківську відбудуться урочисті заходи з відзначення 120-річчя з дня народження митрополита Йосифа Сліпого. Святкування розпочнеться о 17.00 з освячення меморіальної дошки, встановленої на честь патріарха на вулиці Йосифа Сліпого (колишня Трускавецька, вуличка між залізничним мостом та монастирем Царя Христа на Майзлях).
О 18.00  в облмуздрамтеатрі відбудеться святочна академія. Слово про Йосифа Сліпого виголосить дослідник життя патріарха Орест Мицканюк та Мирослав Маринович, віце-ректор Українського католицького університету. У концертній програмі візьмуть участь актори театру, студенти Інституту мистецтв, симфонічний оркестр обласної філармонії, архиєрейський хор катедрального собору "Credo”, муніципальний камерний хор "Галицькі передзвони”, молодіжний хор "Осанна”, народна аматорська чоловіча капела "Сурма” та дитячий фолькл ... Читати далі »
Переглядів: 504 | Долучив: Dnister | Дата: 12.02.2012

13 лютого 2012 року на фасаді Івано-Франківської ЗШ №6 встановлено меморіальну дошку Романові Роговичу, який загинув під час бойових дій в Афганістані.    
Участь у заході взяв секретар Івано-Франківської міської ради Руслан Марцінків, голова Івано-Франківської міської організації Української спілки ветеранів Афганістану Віктор Омелько, адміністрація школи, учні та представники громадськості.
Секретар Івано-Франківської міськради та Голова міської організації Української спілки ветеранів Афганістану Віктор Омелько урочисто відкрили пам’ятну дошку українському вояку, яку  освятив священик. Представники громади поклали пам’ятні вінки та квіти до меморіальної дошки Романові Роговичу.
Переглядів: 478 | Долучив: Dnister | Дата: 12.02.2012

Комітет з питань культури і духовності рекомендує парламенту прийняти за основу та в цілому проект постанови про відзначення 950-річчя заснування міста Тисмениці Івано-Франківської області. Проект на розгляд внесли народні депутати України Василь Чуднов та Ігор Зварич.
Як зазначалося під час обговорення, у 2012 році виповнюється 950 років міста Тисмениці Івано-Франківської області, першу письмову згадку про яке знаходимо під 1062 роком у «Шематизмі Львівської вірменсько-катольцької архідієцезії». Тут, у «молодшої сестри» Галича, часто бували славні галицькі князі, через неї пролягали важливі торговельні шляхи, розвивалися промисли і ремесла. Тисмениця у ХV – XVII ст. починає зростати економічно і стає одним із значних ремісничих центрів Прикарпаття, зокрема з обробки шкір. У другій половині XVI ст. у Тисмени ... Читати далі »
Переглядів: 546 | Долучив: Dnister | Дата: 12.02.2012

У суєті нинішнього життя ми не завжди помічаємо те добре, що все ж таки раз у раз стається у світі. Коли я побачив на прилавках книгарні "Лілея-НВ” нову книжку «Юліан Романчук – педагог, громадський діяч, політик”, написану директором Івано-Франківської гімназії Ігорем Дейчаківським, то мені миттєво пригадався епізод двадцятирічної давності. То були славні і незабутні, перші сходинки 90-х років минулого століття. Разом з однодумцями ми вирішили в Крилосі відзначити на належному рівні 150-річний ювілей від дня народження нашого земляка Юліана Семеновича Романчука. Оскільки жодне радянське видання не згадувало про цю історичну постать, то ми спробували зібрати реферативні матеріали до святкового вечора в Науковій бібліотеці Львівського університету. Тоді якраз розформовувалися спецфонди, а коли їхні працівники побачили аж трьох гінців із серця княжого Галича (мене, як тодішнього заврайно) і двох директорів шкіл – ... Читати далі »
Переглядів: 740 | Долучив: Dnister | Дата: 11.02.2012

Бойовики Польської Організації Військової (ПОВ) підняли повстання у Станиславові 25 травня 1919 року. Загальна обстановка тоді була несприятливою для українців: фронт прорваний, уряд ЗУНР залишив місто. Через два дні, з боку Калуша, до Станиславова вступила перша регулярна частина молодої польської республіки – рота 4 піхотної дивізії генерала Александровича. Командував нею молодий капітан Станіслав Мачка.
Доба Другої Речі Пос­политої у нашому місті тривала 20 років. Потім розпочалася Друга світова війна, й республіка зникла в її полум’ї. Більше двох тижнів поляки відбивалися від німців, аж поки 17 вересня у спину їм не вдарили червоні. Було зрозуміло, що це кінець, тому командуючий Ридз-Смігли віддав наказ – у сутички з росіянами не вступати та відступати до Угорщини.
Останньою регулярною по ... Читати далі »
Переглядів: 532 | Долучив: Dnister | Дата: 10.02.2012

За Австрії сучасний Вічевий майдан складався із двох «незалежних» площ – Франца Йосифа та принцеси Гізели. До нас дійшла величезна купа старих поштівок, але дивна річ – видів цісарської площі більш ніж достатньо, а от зображень плацу принцеси чомусь немає. Здавалося б – центр міста, є що показати, проте – жодної поштівки.
Таким чином утворилася така собі філокартична «мертва зона», непідвладна (або нецікава) тодішнім фотомитцям. Єдине, що залишилось, це окремі фрагменти, задні плани із видами сусідніх об’єктів. Отже, зберімо все до купи та спробуймо відтворити «фоторобот» невловимої для об’єктиву площі.

Потяг до єдності
У 1840-х роках місцевий багатій (чи багатійка) Х ... Читати далі »
Переглядів: 722 | Долучив: Dnister | Дата: 10.02.2012

Майже рік тому друком вийшла книжка калушанина Теодозія Короля «Світ східних галлів», яка викликала чималий резонанс серед її читачів. Одні з них обурювалися, як автор посмів замахнутися на усталені історичні  стереотипи, інші дивувалися, чому в науковий обіг досі не потрапили очевидні історичні аргументи. Але все вляглося, деякі з тих читачів, що не знайшли в книжці «Світ східних галлів» інформації про свої поселення, якось знаходили автора книжки і разом з ним досліджували рідні околиці. Отож завдяки їхній небайдужості книжка таким чином отримала продовження  у статтях.
Одним із тих, кого здивував Теодозій Король своїм дослідженням, був житель с. Набережного Галицького району Зеновій Клюса. Він відшукав автора статті і два дні ходив з ним околицями рідного села. Статтею Т. Короля «Бибель. Красна. Тронта» подаємо результат їх спільних мандрі ... Читати далі »
Переглядів: 734 | Долучив: Dnister | Дата: 10.02.2012

Івано-Франківський обласний художній музей з цього року змінив назву, і сьогодні це Музей мистецтв Прикарпаття. Про те, яким має бути український музей у 21 столітті, і що означає бути його менеджером - в інтерв'ю кореспондента УКРІНФОРМу з директором Музею мистецтв Прикарпаття Михайлом Дейнегою.
- Михайле Ярославовичу, понад 30 років обласний Художній музей не змінював своєї назви. Відтепер - це Музей мистецтв Прикарпаття. Що ще, окрім вивіски, зміниться у цьому закладі культури?
- Оскільки ми живемо вже у 21 столітті, музей теж має змінюватись - перейти на вищий рівень. Зміна назви на Музей мистецтв Прикарпаття означає ще й структурну та штатну реорганізацію.
Нині музей - це не лише хранитель мистецьких цінностей, він має с ... Читати далі »
Переглядів: 740 | Долучив: Dnister | Дата: 10.02.2012

Підпільна діяльність борців за волю України у 30-50-тих роках ХХ ст. була так засекречена, що про їхню боротьбу ми можемо дізнатись тільки тепер, коли відкритими і більш доступними для дослідників стали документи архівів. Саме за ними ми можемо більше дізнатися як про очільників повстанського руху, так і його рядових членів.
У сьогоднішній розвідці ми відкриваємо завісу над обставинами загибелі уродженця села Різдвяни Михайла Сенюка, який у підпіллі мав псевдо «Скритий». У книзі під редакцією П. Арсенича «Міста і села Галицького району» про нього подана обмежена інформація як про вояка УПА та керівника Букачівського районного проводу ОУН. Шляхи його боротьби, а також час і місце загибелі навіть для мешканців села були невідомі. Однак за новими дослідженнями нам вдалося їх з’ясувити.
Михайло С ... Читати далі »
Переглядів: 602 | Долучив: Dnister | Дата: 10.02.2012

Впродовж всіх років незалежності пам’ятники та меморіальні дошки в Івано-Франківську, як правило, встановлюються стихійно і вибірково, без належного історико-архітектурного обґрунтування. Інколи здійснюється дублювання вшанування пам’яті відомих діячів. В результаті, наприклад, у центральній частині міста не встановлено жодного пам’ятника уродженцям Івано-Франківщини. 
А ще в 2002 р. під час чергового громадського слухання з приводу вибору місця спорудження пам’ятника Т.Г. Шевченку один з депутатів міськради звернувся до міського голови з пропозицією розробити програму встановлення пам’ятників на найближчі роки. Як історику-науковцю і пам’яткознавцю розробити таку програму на 2002-2009 рр. було доручено мені. Програма була складена з пропозицій краєзнавців міста та активістів Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, але, на жа ... Читати далі »
Переглядів: 767 | Долучив: Dnister | Дата: 09.02.2012

Тут було все: і велич, і краса.
Тут гамір був і тиша… Що робити,
Коли минає час, несе його ріка
В далеку далеч. І не зупинити…
Тут дзвони били, як була біда,
А коли радість – дзвінко гомоніли!
Це тут держава Галицька була!
Князі цю земленьку столицею зробили.
Найперша школа в Прикарпатті була тут,
Митрополія ... Читати далі »
Переглядів: 586 | Долучив: Dnister | Дата: 09.02.2012

«Ангели» Пінзеля вирушать до Лувру. В одному з найбільших музеїв світу ці скульптури експонуватимуть на загальній виставці майстра пластики. Музей Мистецтв Прикарпаття нині прикрашає п’ять скульптур Пінзеля.
Ці роботи пізнього барокко знайшли понад чверть століття тому. В закинутому городенківському костелі. Мирослав Аронець - один з учасників наукової експедиції. Тоді, в квітні 1984, на таку знахідку навіть не сподівалися, зізнається мистецтвознавець Мирослав Аронець.
«Ангелів» Пінзеля, пригадує мистецтвознавець, знімали за допомогою пожежної драбини. Після реставрації вони стали білосніжні - наче мармурові. Хоча, насправді, вирізьблені й зліплені з дерева. Нині Пінзелівські Ангелики наче злетіли увись. Вони пластичні і немов заживо застигли у русі. Ці роботи довгий час збирали буквально по ... Читати далі »
Переглядів: 620 | Долучив: Dnister | Дата: 09.02.2012

Голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк і голова Косівської райдержадміністрації Ярослав Шинкарук видали розпорядження «Про відзначення 600-річчя села Космача — одного із найдавніших поселень Гуцульщини, визнаного світом центру мистецтв і ремесел, у якому працює майже три тисячі майстрів декоративно-прикладного мистецтва.
Затверджено план святкових заходів, що відбуватимуться у наступному році, склад організаційного комітету, до складу якого увійшли заступник голови ОДА Роман Іваницький, голова косівської райдержадміністрації Ярослав Шинкарук, Космацький сільський голова Дмитро Пожоджук, директор навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття Василь Олексюк та інші.
У плані ювілейних заходів — Всеукраїнський з’їзд писанкарів, всеукраїнська науково-практична конференція «Кос ... Читати далі »
Переглядів: 596 | Долучив: Dnister | Дата: 09.02.2012

Генерального директора Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського нагороджено медаллю.
На підсумковій колегії управління культури облдержадміністрації, що відбулася 7 лютого 2012 року, генерального директора Музею Гуцульщини та Покуття Ярославу Ткачук нагороджено медаллю «За заслуги перед Прикарпаттям».   
Високу відзнаку області вручив очільник Івано-Франківщини Михайло Вишиванюк. Участь в нагородженні Ярослави Ткачук взяв Володимир Федорак – голова колегії, начальник управління культури облдержадміністрації. 
Переглядів: 622 | Долучив: Dnister | Дата: 09.02.2012

Нещодавно 75-річний ювілей відсвяткував автор гімну та пісень про Рогатин Михайло Окрепкий.
Вітали його колеги з літературно-мистецького товариства "Журавлі". Він є також автором пісень про інші населені пункти Рогатинщини. До поетичної збірки "Край Роксолани — Опілля кохане" ввійшли вірші про 9 сіл і міст району. І вже тепер з’явився десятий - про село Григорів. Місцевий хор села вже виконав цей твір, покладений на музику. Повернувшись з Канади, Михайло Окрепкий написав вірш "Країна кленового листа". А серед останніх його творів — пісня "Івано-Франківськ — мов легінь в обнові", яку присвятив 350-річчю обласного центру.
Переглядів: 626 | Долучив: Dnister | Дата: 08.02.2012

У січні Польща подала на розгляд спільну заявку щодо внесення 16 дерев’яних церков Карпатського регіону у список Світової спадщини ЮНЕСКО - розповів кандидат історичних наук Василь Слободян, провідний науковий спеціаліст інституту «Укрзахідпроектреставрація».
"До червня повинні приїхати емісари для того, щоб оглянути об'єкти. Після того, вони дадуть свої рекомендації, - каже Василь Слободян. - Розгляд заявки щодо внесення 16 дерев’яних церков Карпатського регіону у список Світової спадщини ЮНЕСКО можливий не швидше червня 2013 року”. 
Василь Слободян нагадав, що усі 16 дерев'яних церков - це українські церкви, просто вісім з них розташовані на землях, які відійшли до Польщі. Дві церкви з списку знаходяться на Прикарпатті - церква Святого Духа у Рогатині та церква Різдва Пресвятої Богород ... Читати далі »
Переглядів: 563 | Долучив: Dnister | Дата: 08.02.2012

У рамках святкування 350-річниці від дня заснування міста Івано-Франківська УДП «Укрпошта» випустить ювілейну поштову марку, а також художній немаркований конверт «Перший день» із зображенням портрета засновника міста – Андрія Потоцького.
За інформацією  відділу туризму міськвиконкому, керівництвом міста досягнуто також домовленості з Національним Банком України щодо випуску ювілейної монети номіналом 5 та 10 грн. Монети з’являться у продажі з 26 квітня 2012 року.
Переглядів: 525 | Долучив: Dnister | Дата: 07.02.2012

Понад дві сотні робіт представить у Коломийському музеї Гуцульщини та Покуття творча родина Вінтоняків. На виставці будуть представлені оригінальні сучасні ансамблі одягу заслуженого художника України Ганни Вінтоняк, які вона створює на основі давніх народних традицій, та ткані пояси її чоловіка Дмитра, члена НСМНМУ, автора сучасного ткацького верстата.
Згадану виставку доповнить станковий живопис дочки Галини Вінтоняк, члена НСХУ, та вітражі онука Ростислава Костишина, студента Львівської національної академії мистецтв.
Відкриття виставки відбудеться 10 лютого о 16-ій годині.
Переглядів: 659 | Долучив: Dnister | Дата: 06.02.2012

Якщо зважити на той факт, що від давньоруського часу до сучасності не збереглося ікон з храмів Галицько-Волинської Русі, то можна уявити, яке значення мало відкриття, зроблене ленінградським реставратором М. Перцевим у фондах сакрального живопису Київського державного музею українського мистецтва. Сталося це на початку 60-х років минулого століття. Від працівників музею М. Перцев довідався, що старовинну ікону привіз до Києва у 1920 році відомий український дослідник і колекціонер Данило Щербаківський. На звороті іконної дошки він зробив запис: «Покров пресв. Богородиці, образ древнього типу анголи підіймають Влахернську ризу Богоматері. Східна Галичина. ХІV вік».
Ікона має розміри: 79,5х47,5 см. Намальована вона на суцільній смерековій дошці, яка була вкрита лляною паволокою, левкасом (затверділа суміш крейди та клею) і виконана в тех ... Читати далі »
Переглядів: 631 | Долучив: Dnister | Дата: 03.02.2012

03.02.2012 року о 18.00 год. у Івано-Франківську в театрі кіно «Люм’єр» відбудеться презентація документально-художнього фільму «Служба безпеки ОУН. Зачинені двері» за участю представників авторської групи. Вхід вільний.
Переглядів: 542 | Долучив: Dnister | Дата: 03.02.2012

Сьогодні заслужений журналіст України Роман Фабрика пропонує увазі читачів другу розповідь нашої спеціальної рубрики, приуроченої до 350-річчя Івано-Франківська. Цього разу репортер зустрівся з доцентом Івано-Франківського національного медичного університету, дочкою відомого в нашому краї дослідника карпатських лісів, науковця і громадського діяча Миколи Саєвича, на честь якого названа одна з вулиць нашого міста, – Христиною САЄВИЧ.  

Я народилася у Станіславі. Це моє рідне  місто, і я горджуся, що воно оновлюється. Хоча, як на мене, потрібно зберігати, дбати і про старовинні будівлі. Без минулого немає майбутнього. 
Я навчалася на фізико-математичному факультеті нашого педінституту, що тепер зветься Прикарпатським національним університетом. Сорок років викладала фізику в медичному інституті ... Читати далі »
Переглядів: 628 | Долучив: Dnister | Дата: 03.02.2012

Від 1899 року в місті працює школа і учительська семінарія сестер василіянок на Заболотівській вулиці (тепер Василіянок). Для ведення школи зі зростаючим числом учениць давній будинок вже не надавався. Новий проект розробили львівські архітектори І. Левинський та О. Лушпинський. Гроші на його зведення збирались українською громадою. Одну тисячу корон на будову передав із власного гаманця цісар Франц Йосиф І.
Першу чергу школи і монастиря (ліве крило) спорудили протягом року – від травня 1911 до травня 1912 року. Тоді василіянки навіть одержали право створити жіночу гімназію і провели набір у перший клас. Роботу гімназії припинила Перша світова війна. Повністю проект реалізований у 1938 році під керівництвом будівничого М. Грицака. Будинок є єдиним зразком українського стилю в архітектурі Івано-Франківська. Триповерховий, із симетричною п’ятичастинною к ... Читати далі »
Переглядів: 601 | Долучив: Dnister | Дата: 03.02.2012

У 2012 році виповнюється 190 років від дня народження класика українського різьбярства на дереві, основоположника гуцульської плоскої різьби Юрія Шкрібляка, 120 років від дня народження заслуженого майстра народної творчості України Юрія Корпанюка та 90років від дня народження заслуженого майстра народної творчості України Василя Корпанюка.
Династії різьбярів Шкрібляків-Корпанюків своїми виробами понад півтора століття на весь світ прославляли Україну та її чудовий етнографічний регіон – Гуцульщину. їх неповторні різьблені шедеври експонувались на численних міжнародних і вітчизняних виставках і відзначались найвищими нагородами та й у теперішній час знаходяться в найпрестижніших музеях України та багатьох зарубіжних країн.
На базі Яворівського центру народного мистецтва «Гуцульська ґражда» пл ... Читати далі »
Переглядів: 561 | Долучив: Dnister | Дата: 03.02.2012

Неординарний літературний захід відбувся в Івано-Франківську 25 січня. У скромному помешканні письменника-публіциста Геннадія Бурнашова, що називається, яблуку ніде впасти. Знаного майстра пера прийшли привітати з виходом нової книжки колеги-письменники, представники влади, друзі родини. 
Торік громадськість краю відзначала 75-річний ювілей пана Геннадія, і тоді заступник міського голови м.Івано-Франківська Михайло Верес пообіцяв посприяти фінансуванню нової книжки ювіляра. І, як завжди, дотримав слова. Напередодні Нового року до чисельного творчого доробку письменника, який налічує понад 80 видань, долучилася книжка з промовистою назвою «У горах громи гудуть», яка побачила світ у видавництві «Івано-Франківськ-ЛІК».
Незважаючи на важку недугу, Геннадій Васильович – росіянин з українською ... Читати далі »
Переглядів: 590 | Долучив: Dnister | Дата: 03.02.2012

Невдовзі виповниться п'ять років, відколи в Івано-Франківську помер легендарний художник і дисидент Опанас Заливаха. Досі на його могилі серед вишуканих надгробків елітного кладовища в Дем'яновому лазі, ніби на докір громаді, скромно стоїть, оповитий вінками та вишитим рушником, простий березовий хрест...
Якщо коли-небудь на будинку, в якому жив і творив Опанас Заливаха, з'явить ся меморіальна дошка, то вона заледве помістить перелік усіх видатних людей, які свого часу тут перебували. Помешкання івано франківського художника, який за вільнодумство відбув п'ять років ув'язнення в мордовських таборах, свого часу було справжнім осеред ком українського дисидентсь кого руху.
«В'ячеслав Чорновіл, Валентин Мороз, Ярослав Лесів, Дмитро Гриньків - всі вони часто бували тут, читали свої вірші та відозв ... Читати далі »
Переглядів: 752 | Долучив: Dnister | Дата: 03.02.2012

Династія Романових правила Російською імперією 305 років, від 1612 до 1917 року. Лінія кордону між Австро-Угорською та Російською імперіями проходила по річці Збруч, відстань від неї до Галича в різних місцевостях становила в середньому від 148 до 165 км, що на той час у бойових умовах могло дорівнювати орієнтовно двотижневому пересуванню військ. 
Для Австро-Угорської династії Габсбургів Галич в першу чергу був одним із стратегічних пунктів, облаштування якого розпочалося наприкінці ХІХ століття, натомість у розумінні династії Романових містечко мало ще й ідеологічне спрямування. Воно базувалося на існуючих на той час уже кілька століть бажаннях російських володарів зібрати усі «руські землі». Галич, як і Львів, ідентифікувався як колишнє княже місто Романовичів. У спогадах російських військовиків зустрічаємо описи їхніх нетерпеливих очікувань щод ... Читати далі »
Переглядів: 659 | Долучив: Dnister | Дата: 03.02.2012

Народна мудрість каже: "Гора з горою не сходиться, а людина з людиною зійдеться”.
Так трапилося зі мною.
Два роки тому, лікуючись у одному із санаторіїв м.Трускавця, я був писутній на концертах місцевих художніх колективів «Трускавчанка», «Карпати», читав свої вірші в Палаці культури ім. Т.Шевченка. Там мене керівники художніх колективів уже знають і включають в концертну програму. В одному із концертів я прочитав свій вірш, який закінчується словами:
Щоб східняки й західники
Одним народом дружнім стали,
І нашій дружбі завдяки
Міцну державу збудували, ... Читати далі »
Переглядів: 614 | Долучив: Dnister | Дата: 03.02.2012

25 лютого 2012 р. виповнюється  60 років від дня загибелі в с. Дзвиняч Богородчанського району славного сина України, редактора підпільного журналу «Чорний ліс» Михайла Дяченка-Марка Боєслава. Продовжується робота над шестисерійним документальним фільмом «Сталеві строфи Марка Боєслава». В останні дні січня зйомки проводилися у с. Височанка Галицького району. Цьому не завадили навіть тріскучі морози.
Творчий задум та ідея Зеновія Бойчука, режисера фільму, почесного краєзнавця Прикарпаття втілюється в життя. Так, в останню суботу січня в с. Височанка Галицького району Бурштинська ТК РАЇ проводила зйомки фільму «Сталеві строфи Марка Боєслава». Церковний хор УГКЦ Петра і Павла під керівництвом Ю.Король виконував колядку на слова М.Дяченка «Бог ся рождає». 
Колядники (церковний хор, вчит ... Читати далі »
Переглядів: 562 | Долучив: Dnister | Дата: 03.02.2012

Той, хто  любить свій народ і шанує свої традиції, завжди з повагою й гідністю ставиться до представника іншої національності. Українці вміють шанувати і поважають представників етнічних груп, які проживають поруч з ними. І, відповідно, прагнуть поважного ставлення до своєї мови, історії, духовності. 
Про це нещодавно йшлося й на парламентських слуханнях на тему: «Етнонаціональна політика України: здобутки та перспективи», де було звернуто увагу на діяльність громадських об’єднань національних меншин, збереження їхньої історії, культури, традицій з метою збагачення культури України.
Саме матеріали парламентських слухань повернули мою пам’ять у 2004 рік, коли у Галичі було відкрито Музей караїмської історії і культури. Мені довелося бути свідком тієї урочистої події. І саме тоді випало журна ... Читати далі »
Переглядів: 671 | Долучив: Dnister | Дата: 03.02.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024