Субота, 27.04.2024, 01:47:29

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 16 » В Уторопах коштом держави та Косівського районного бюджету відкрили літературно-краєзнавчий музей Тараса Мельничука
14:11:21
В Уторопах коштом держави та Косівського районного бюджету відкрили літературно-краєзнавчий музей Тараса Мельничука
В Уторопах Косівського району на подвір’ї загальноосвітньої школи 1-3 ст. урочисто відкрили та освятили літературно-краєзнавчий музей Тараса Мельничука. За дорученням голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка ошатну дерев’яну будівлю, навпроти пам’ятника славному землякові, добудувала та облаштувала першими експонатами, в тому числі з домашніх архівів родини Мельничуків, Косівська районна влада спільно з активною місцевою громадою.
Як зазначив у своєму виступі голова райдержадміністрації Ярослав Шинкарук, депутат обласної ради, подія відкриття музею геніальному поету, письменнику-дисиденту Тарасу Мельничуку, лауреату Шевченківської премії, «важлива не лише для Утороп, де він народився, для Косівщини, яку оспівав у своїх зболених віршах, а й для нашої області та усієї України, бо Тарас Мельничук - гордість української нації, поет, який до кінця свого життя не переставав вболівати за долю рідної України».
За словами Ярослава Шинкарука, Музей Тараса Мельничука - «це була ідея Михайла Вишиванюка ще під час його першої каденції, яку тепер, за його ж дорученням та особистим контролем вдалося зреалізувати».
Ярослав Шинкарук каже: «Михайло Васильович і нині постійно наголошує: «Людям, які боролися за незалежність України, треба віддати належну шану. Про живих маємо обов’язок піклуватися повсякчас, а національних героїв, кого вже немає серед нас – слід увіковічнити у пам’ятниках, музеях та у світлій пам’яті вдячних сучасників та прийдешніх поколінь».
Серед учасників визначної події входин до музею Тараса Мельничука в його родинному селі були заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький, народний депутат України Василь Чуднов, голова районної ради Андрій Клуб, представники творчої інтелігенції Коломийщини, а також гості з Буковини, працівники культури з Вижниці, які подарували музею портрет Князя роси, написаний художником Віталієм Косовичем.
«Тарас Мельничук – це унікальна, неординарна людина, поет великого болю за Україну, який завжди мав свої переконання і велику силу національного духу, - наголосив Роман Іваницький. - Він не зраджував собі навіть тоді, коли його продовжували переслідувати як поета-дисидента за сказане і написане мужнє слово, коли його, розбитого долею, відцуралися ті, хто, мав би підтримати».
Роман Іваницький подякував усім причетним до будівництва та створення цього музею від імені голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка. Ярослав Шинкарук вручив активістам районні грамоти, сільський голова Омелян Ніжевський – подяки сільвиконкому. Серед нагороджених –директор Національного природного парку «Гуцульщина» Василь Пророчук (за озеленення території, що біля музею та пам»ятника Тарасу Мельничуку), підприємець Богдан Романовський, керівник будівельників Василь Пліхтяк.
Привітав родину Тараса Мельничука та громаду села Уторопи з появою літературно-краєзнавчого музею і народний депутат України Василь Чуднов, за сприяння якого, як про це було сказано, «вдалося добудувати та довести до ладу» приміщення музею.
Звучали поезія Тараса Мельничука у виконанні школярів у гуцульських строях, патріотичні пісні виконували юні і дорослі уторопські хористи.

Довідково
Фундамент під дерев’яний будинок- музей Тараса Мельничука закладено три роки тому. Кошторисна вартість цього об’єкта - 237 тис. грн. В 2012 році на добудову музею освоєно 94,5 тис. грн., 90 тисяч яких - з державного бюджету, решта – з районного. На облаштування музею Князя роси –Тараса Мельничука Косівський район додатково залучив ще 8 тис. грн. 
14-15 жовтня в місті Івано-Франківську відбувся літературний ім. Тараса Мельничука «Покрова» за участю багатьох письменників з різних міст України. 
Тарас Мельничук - український поет-дисидент, в'язень радянських таборів за книгу «Князь роси» 1992 року удостоєний Державної премії України ім. Тараса Шевченка. Помер 29 березня 1995 року; похований на місці колишнього рідного обійстя в Уторопах.

Переглядів: 557 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024