Четвер, 25.04.2024, 13:28:40

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 241 242 243 244 245 ... 275 276 »
Одними із перших предметів, які потрапили до фондів нашого музею, були речі передані церковною громадою Старого Угринова. До цих речей належали старі церковні книги, священичий одяг та синьо-жовте знамено. Саме цьому предмету буде присвячене наше дослідження.
Неоднозначною була думка музейних дослідників стосовно походження прапора. Тривалий час побутувала думка про те, що приніс його до села, а у відповідності і до церкви, о. Андрій Бандера. Але спростування цієї версії наведено у статті «Чиє знамено знаходиться у музеї?». Інша версія, яка пов’язує даний стяг із Степаном Бандерою і обґрунтована у згадуваній нами раніше статті також є хибною, оскільки за основу взято недостовірне місце його зберігання. Із спогадів кількох односельчан випливало, що він знайдений новими господарями священичої резиденції при її розбиранні, а насправді це не відповідає дій ... Читати далі »
Переглядів: 568 | Долучив: Dnister | Дата: 25.01.2012

Виставку подарованих творів влаштували в художньому музеї Івано-Франківська. Картини, ікони та давні предмети домашнього вжитку - вперше виставили на огляд. Музейники кажуть, на придбання нових експонатів держава грошей не виділяє. Тож експозиції поповнюють завдяки небайдужим людям.
У цій залі тридцять один експонат — це набутки лише за минулий рік. Серед них унікальні речі. Приміром, димна кераміка Ярослава Крука. До музею раритети приніс його земляк. А ось цю піввікову ікону подарувала колишня мешканка Івано-Франківська.
Михайло Тимчук, заступник директора Художнього музею: "Найціннійша ікона «Воскресіння Христа», це початок 20 сторіччя, вона відстояла свій час, ікона в канонічній формі, художники, які малюють ікони в теперішному часі, дотримуються цих канонів”.
Переглядів: 544 | Долучив: Dnister | Дата: 25.01.2012

А от самій дівчині розривною кулею розірвало м’язи і кістки лівої руки, вона трималась лише на шкірі. Від безвиході Анна хотіла застрелитися, проте пістолет дав осічку. Витягла гранату, але забула розігнути бляшки, щоб витягнути чеку, сіпнула раз, другий...
Прийшла до себе — лежить у ямі, ноги цілі, тільки побиті осколками. Схопилась на ноги й зумисне почала тікати — для того, щоб її скоріше вбили. Бо добре знала, що чекає повстанку на допитах. Солдати побачили, що дівчина жива. За нею кинувся навздогін той, хто її поранив. Анна бігла близько півкілометра, нестерпно боліла рука. Впала на скелю, солдат з розгону зачепився за неї і теж упав. Підвівся, почав тягнути дівчину за перебиту руку — вона захрустіла, тоді вхопив за другу...
Коли Анна втікала, услід стріляли з автоматів, але цього разу к ... Читати далі »
Переглядів: 939 | Долучив: Dnister | Дата: 25.01.2012

Фонд досліджень стародавніх цивілізацій FRAC(США) у співпраці з Івано-Франківським краєзнавчим музеєм запрошує прийняти активну участь в археологічно-мистецькій виставці «Сакральний світ Трипілля», що проводитиметься з 24 лютого по 30 березня 2012 року. Безцінні експонати доби неоліту музеїв України та виступи на науковій конференції допоможуть достойно представити сторінки нашої славетної історії.

В програмі виставки плануємо:
1. Оригінали трипільських артефактів з музеїв України.
2. Реконструкції трипільської кераміки сучасними майстрами.
3. Традиційне мистецтво – вишивка, кераміка, писанки, дерево, скло, ... Читати далі »
Переглядів: 549 | Долучив: Dnister | Дата: 25.01.2012

018р180112

Про нагородження відзнакою міського голови В.Смирнова

За творчі і громадські здобутки та з нагоди 60-річчя з дня народження нагородити відзнакою міського голови:
Смирнова Володимира В'ячеславовича - завідувача Літературного музею Прикарпаття.

Підстава: лист голови Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України Є.Барана від 30.12.11 р. №4.
Переглядів: 571 | Долучив: Dnister | Дата: 24.01.2012

Національний банк України затвердив ескіз ювілейних монет згідно пропозицій виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, які заплановано випустити до 350-річчя від дня заснування міста. Ювілейні монети буде випущено номіналом п’ять та десять гривень, зокрема десятигривнева срібна монета, вартість якої 3500 грн. 
Монети не тільки стануть промоційним продуктом міста, а й поповнять колекцію любителів-нумізматів.
Переглядів: 638 | Долучив: Dnister | Дата: 24.01.2012

У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського (Коломия) відбудеться презентація науково-мистецького видання Галини Івашків «Збірка кераміки Петра Лінинського». 
Кандидат мистецтвознавства, старший науковий співробітник Музею етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України Галина Івашків у згаданому виданні проаналізувала унікальну колекцію української кераміки, яку впродовж сорока років збирав, реставрував та реконструював знаний львівський колекціонер, реставратор та митець Петро Лінинський (1920-2003). Цю збірку, яку складають кахлі ХIV-XVIII ст., декоративно-ужиткові вироби ХIV-XХ ст. із відомих гончарних центрів України, Петро Лінинський безоплатно передав МЕХП ІН НАНУ. 
Презентація в музеї стане вечором пам’яті визн ... Читати далі »
Переглядів: 639 | Долучив: Dnister | Дата: 24.01.2012

23 січня 2012  року між Івано-Франківським краєзнавчим музеєм (Україна) та Обласним музеєм Сату-Маре (Румунія) підписано на 5 років угоду про співпрацю. Даним документом домовлено проведення спільних проектів щодо дослідження  природи, археології та етнографії.
Також, угодою передбачено проводити спільні конференції та круглі столи, публікувати матеріали досліджень у наукових записках. 
В рамках цієї співпраці передбачається відкриття у Івано-Франківському краєзнавчому та музею Сату-Маре фото-, мистецьких  та етнографічних виставок.
Переглядів: 505 | Долучив: Dnister | Дата: 24.01.2012

18 січня 2012 р. відбулося перше в цьому році засідання вченої ради Національного заповідника «Давній Галич». На ньому обговорювались такі питання: 
1. Про зміни в складі вченої ради.
Доповідач – О. Береговський
2. Розгляд змін та доповнень до положення про історичний відділ.
Доповідач - М. Костик
3. Розгляд та затвердження плану роботи науково-освітнього відділу на 2012 р.
Доповідач - Х. Береговська
4. Розгляд та затвердження плану роботи Музею історії «Давній Галич» на 2012 р. ... Читати далі »
Переглядів: 666 | Долучив: Dnister | Дата: 24.01.2012

Пропонуємо вашій увазі нову книгу „Медицина в Івано-Франківську: від лікарні графа д’Есте до Центральної міської клінічної лікарні”, автором ідеї якої став головний лікар міста Івано-Франківська – Тарас Масляк, укладачем – журналіст Богдан Скаврон.
Видання містить зібрані довідково-інформаційні матеріали, присвячені історії становлення та розвитку Центральної міської клінічної лікарні - закладу, який на сьогодні є головною базою висококваліфікованої медичної допомоги у місті Івано-Франківську і виконує функції міського управління охорони здоров'я.
В основу книги лягли архівні матеріали та сучасні дані ЦМКЛ. Історія заснування установи сягає 1841 року, коли в місті Станиславові було засновано лікарню імені губернатора Галичини архікнязя Фердинанда д'Есте. З часом до основної будівлі було добуд ... Читати далі »
Переглядів: 581 | Долучив: Dnister | Дата: 23.01.2012

Пов’язати свою долю з національно-визвольними змаганнями судилося тому поколінню галичан, яке народилося після Першої світової війни. Виховані на традиціях Тараса Шевченка та Івана Франка, легендарних опришків та безстрашних усусів, вояків УГА, юнаки і дівчата поринули у вир боротьби за волю й незалежність України. Не залишилася осторонь цього й Анна Попович.
Вона прийшла на світ 29 травня 1925 року в гірському селі Зелена на Надвірнянщині. У сім’ї було п’ятеро дітей, жили бідно, як і більшість гуцульських родин. Аня, коли їй було два роки, впала в криницю. Діти, що бавилися поруч, наробили крику, і рідні її врятували. Змалку Аня вирізнялася серед своїх ровесників тим, що в неї старі люди помічали щось надприродне: часто бачила страшні сни, дитиною ходила чомусь засмучена, жаліла дівчаток і хлопчиків з бідних родин.
Переглядів: 927 | Долучив: Dnister | Дата: 23.01.2012

Те, що Калуш — місто пересічне, — суб’єктивна думка кількох людей. Історія шукає свого слухача, читача і глядача. Однак, сірим і пересічним наше місто роблять, можливо, і самі містяни, які не вельми нею цікавляться, а, може, і не мають умов для того, щоб цю історію сприймати. Краєзнавство у нашому місті так і залишається заняттям кількох ініціативних небайдужих людей, які, проте, чекають на відкритий для громадськості "живий” музей. І — не один.
Калуш зберіг відносно невелику частину історичного центру. Проте, його можна відтворити, акцентуючи на кінці ХІХ — початку ХХ століття. Замість того, щоб шукати орендарів для  приміщення колишньої друкарні, можна віддати її на потреби музею. Поряд — приміщення Центру науково-технічної творчості, у підвалі  якого колись була тюрма НКВС та будівля вже неіснуючого староства. Неподалік — і приміщення Наро ... Читати далі »
Переглядів: 623 | Долучив: Dnister | Дата: 22.01.2012

23 січня 2012 року в приміщенні Київського міського будинку вчителя (вул. Володимирська, 57) відбудеться V (позачерговий) з`їзд Національної спілки краєзнавців України.
В порядку денному З'їзду питання обрання Голови НСКУ, Правління та Президії, а також внесення змін до Статуту та інші питання функціонування організації. Реєстрація делегатів та гостей о 10:00. Початок роботи З'їзду об 11:00.
Пленум ІФОО НСКУ своїм рішенням від 04.01.2012 р. обрав делегатів від обласної організації на з’їзд у Києві. Ними стали: Михайло Косило, Ганна Карась, Михайло Сигидин, Володимир Великочий. Було вирішено підтримати кандидатуру д.і.н, проф., члена – кореспондента НАН України Олександра Реєнта на пост голови НСКУ.
Переглядів: 555 | Долучив: Dnister | Дата: 21.01.2012

Ще з княжих часів лови та полювання були улюбленою розвагою заможних людей. Незважаючи на складну еволюцію мисливства та демократизацію суспільства, це заняття дотепер зберігає стійкі ознаки елітності. Таким воно було на Галичині і за часів Австро-Угорської імперії, і за Польщі, коли приймалися перші мисливські закони, створювалися перші мисливські спілки та господарства. Тогочасна спеціалізована преса із пафосом писала про здобутки на полюванні владної еліти.
Скажімо, у «Ловці Польському» повідомлялося, що останній кайзер Німеччини Вільгельм ІІ добув у 1908 році 126 оленів-самців, 9 оленів-самиць, 7 ланей, 88 лисиць, а в загальному за ціле своє життя - 1783 оленів-самців, 86 оленів-самиць, 1644 ланей, 2941 великого дикого кабана, 316 малих диких кабанів, 3 ведмедів, 9 лосів, 4 зубрів, 17951 зайця, 5 борсуків (всього - 61913 голів дичини).
Достойним мисл ... Читати далі »
Переглядів: 743 | Долучив: Dnister | Дата: 21.01.2012

Космач — найбільше село на Прикарпатті (84,5 кв. км), розташоване на стику Косівського, Верховинського й Надвірнянського районів, оточене гірськими хребтами. Таке географічне, а значить і стратегічне розташування села використав Головний провід ОУН, організувавши у травні 1943 року на околиці села, в урочищі «Збановець», перший на Прикарпатті підпільний вишкільний військовий табір «Чорні чорти» ім. 
Є. Коновальця з підготовки кадрів для УПА. У квітні 1944-го Крайовий провід ОУН організував у Космачі аж три військові школи: офіцерську в присілку Завоялах, підстаршинську за Завоялами, під горою ўреротом, і медсестринську в Плаюцах. На початку вересня сотня з куреня «Скуби» вигнала з села гарнізон червонопогонників. З того часу до половини лютого 1945 року в Космач не ступала нога завойовника.
... Читати далі »
Переглядів: 750 | Долучив: Dnister | Дата: 20.01.2012

У середу, 18 січня ц.р., у місті Тлумачі відбулося пам’ятне віче та поминальна панахида біля пам‘ятного знаку, на місці страти енкаведистами 18 січня 1945 року за допомогу УПА працівника міліції, родом з села Горигляди, 23-річного Володимира Кроля та 19-річного стрільця УПА, пропагандиста, референта боївки "Голуба” Степана Мандзюка ("Аскольд”) з Гринівців.
Переглядів: 668 | Долучив: Dnister | Дата: 20.01.2012

У далекому 1960 році до редакції газети «Прикарпатська правда» прийшов лист псковського пенсіонера Олексія Яковлєва. Починався він словами: «1916 рік. Війна. Південно-Західний фронт (тепер це Західна Україна). Я воював у тій місцевості та ось тепер хочу розповісти про ті часи, тодішню техніку і побут солдата».
З газети лист передали старшому науковому працівникові крає­знавчого музею Петру Арсеничу. Той зав’язав листування з колишнім унтер-офіцером царської армії. Виявилось, що Яковлєв не тільки воював у нашій місцевості, а брав безпосередню участь у здобутті Станиславова під час знаменитого Брусиловського прориву. Півстоліття ці спогади припадали пилом у шухляді…

Підкопна війна
Переглядів: 685 | Долучив: Dnister | Дата: 20.01.2012

Колись у Галичині не знали, що таке «лижі». Не тому, що ніхто не користувався цим зимовим засобом пересування. За Австро-Угорщини та Польщі лижі тут були відомі як лещата, а лижний спорт відповідно називався лещетарство.
Лижі в Галичині були поширені ще перед Першою світовою війною. Так, при спортивно-туристичному товаристві «Чорногора», яке було засноване у 1907 році, займалися кілька груп лижників-ентузіастів.
Та згодом лещетарі вирішили виокремитися в окрему структуру. Значна заслуга у цьому належить викладачу руханки (фізкультури) Степану Гайдучку. Він навіть підготував окрему доповідь «Значення лещетарства для українців», де підкреслював роль цього заняття не тільки як ефективного засобу фізичної культури, але й також як соціально-економічного чинника в житті гірського населення краю. ... Читати далі »
Переглядів: 682 | Долучив: Dnister | Дата: 20.01.2012

У XVIII столітті в Європі були дуже модними окульт­ні науки. Наприклад, кожен пристойний монарх просто повинен був мати особистого астролога, який з ранку до ночі передрікав своєму покровителю майбутнє. Але особливим шиком вважалися алхімічні лабораторії. Люди вірили, що завдяки різним заклинанням вкупі з хімічними дослідами можна отримати так званий філософський камінь, який здатен перетворювати неблагородні метали у благородні.
Уявіть собі, наприклад, купу іржавого заліза, до якої варто лишень доторкнутись, як вона (купа) одразу перетворюється на золото. Перспектива заманлива. Тому багато європейських монархів і впливових магнатів витрачали величезні суми на пошуки того «каменю». Часто вони ставали жертвою шахраїв-алхіміків, які тягнули з них гроші до останнього, а потім безслідно зникали. Проте вистачало й серйозних дослідників, котрі не афішували с ... Читати далі »
Переглядів: 547 | Долучив: Dnister | Дата: 20.01.2012

Найгучнішою подією світу 100 років тому, в 1912 році, стала катастрофа британського корабля «Титанік» в північній Атлантиці, у якій загинуло півтори тисячі осіб. Наш Станиславів подіями такого масштабу не «прославився», але теж мав чимало новин, що заслуговують на увагу.

Ювілеї та високі гості
Батьки міста пам’ятали, що наближається важливий рубіж – 250-річчя надання йому магдебурзького права, що вважається і датою заснування. Питання про можливість відзначення такої дати розглядалося 2 травня на засіданні міської ради, яку очолював тоді бургомістр А. Німгін. Ініціатором з відповідним обґрунтуванням виступив радний Ф. Срочинський. У міській касі було не густо, тому панове радні вдалися до Соломонового рішення: трьохсота річниця ... Читати далі »
Переглядів: 661 | Долучив: Dnister | Дата: 19.01.2012

18 січня в читальній залі держархіву області відкрили тематичну виставку «День Соборності: відродження нації», присвячену Дню Соборності та Свободи України. 
В експозиції представлені унікальні видання з фондів науково-довідкової бібліотеки архіву: "Збірник законів, розпорядків та обіжників, проголошених державним Секретарятом Зах. Укр. Нар. Републики” (1918), який включає "Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель бувшої австро-угорської монархії” від 13.10.1918 р.; "Вісник державних законів і розпорядків Західної Области Української Народної Республики” (1919), в якому опублікована "Ухвала Української Національної Ради з дня 3 січня 1919 р. про злуку Західно-Української Народної Републики з Українською Народною Республікою”; збірник "Західно-Українська Народна Республіка. 1918–1923. Документи і матеріали”, співупоря ... Читати далі »
Переглядів: 557 | Долучив: Dnister | Дата: 19.01.2012

Депутати надали статус заповідний об'єкт та внесли до складу природно-заповідного фонду області ботанічну пам'ятку природи місцевого значення - "Дуб Симона Петлюри".
5 січня 2012 року під час сесії Івано-Франківської обласної ради депутати ухвалили рішення про надання "Дубу Симона Петлюри" статусу заповідного об’єкта та ввели його до складу природно-заповідного фонду області.
"Дуб Симона Петлюри" - дерево дуба звичайного віком 600 років, яке являє собою історичну та культурну цінність. За легендою, під ним в 1920 р. відпочивав Симон Петлюра.
Дуб знаходиться в селі Маріямпіль Галицького району, біля Маріямпільської дільничної лікарні.
Переглядів: 587 | Долучив: Dnister | Дата: 19.01.2012

17 січня під головуванням заступника начальника управління культури облдержадміністрації В. Тимківа проведено нараду музейників області. Порядок денний передбачав розгляд та аналіз інформації щодо проблемних питань у діяльності музеїв та підсумки роботи музеїв області за 2011 р.
На нараді були присутні начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи управління культури А.Давидюк, головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи управління культури Г.Брицька, начальник відділу економіки, обліку та кадрової роботи управління культури Н.Левкович, директор Івано-Франківського краєзнавчого музею Я.Штиркало, директор Івано-Франківського обласного художнього музею М.Дейнега, директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Я.Коретчук, ... Читати далі »
Переглядів: 619 | Долучив: Dnister | Дата: 19.01.2012

17 січня голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк взяв участь у засіданні Кабміну, де зокрема розглядалося і питання відзначення у поточному році 950-річчя прикарпатського міста Тисмениці. Як повідомив Михайло Вишиванюк, затверджено заходи з відзначення цього ювілею та прийнято розпорядження Кабміну про виділення місту 7 мільйонів гривень.

Довідка
Перша згадка про Тисменицю вміщена у Іпатіїєвському літописі та датується 1143 роком. У 1449 році від польського короля Казимира IV Тисмениця отримала Маґдебурзьке право і була значним ремісничо-торговим центром на Передкарпатті.
Місто Тисмениця стало районним центром у 1982 році. 
Переглядів: 488 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2012

19 січня у селищі Верховина відбудеться традиційна гуцульська «Розколяда». Після Служби Божої у церковних храмах отці-декани та священослужителі спільно з колядницькими партіями, колядуючи і возвеличуючи Христове Рождество, пройдуть центральною частиною селища до річки Чорний Черемош, де відбудеться Йорданське Водохрещення. Після святочна громада направиться до Співочого поля – тут і відбудеться традиційне гуцульське свято «Розколяда» о 15.00.
Отож, запрошуємо усіх верховинців і гостей краю на освячення Йорданської водиці і Гуцульські розплєси у Верховині.
Також, у неділю, 22 січня ц.р., на Вічевому майдані м. Тлумач відбудеться урочисте відкриття районного фестивалю «Покутська розколяда» за участю фольклорних колективів району.
Переглядів: 622 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2012

Запорізькі школярі, які на початку січня гостювали в с. Комарів Галицького району, ознайомились із пам’ятками давнього Галича. Учні 5-8 класів, що приїхали разом з учителем історії Запорізької ЗОШ № 81 Наталею Мігачовою та членом батьківського комітету школи Вікторією Мурухваладзе, побували на екскурсії, яку провела завідувач історичного відділу Національного заповідника «Давній Галич» Марія Костик. 
У туристичний маршрут було включено центр сучасного Галича, Музей караїмської історії та культури, храм Святого Пантелеймона. Гості з цікавістю послухали розповідь про давній Галич, оглянули макет столиці Галицько-Волинського князівства біля церкви Різдва Христового. Великий інтерес викликала історія караїмської громади Галича. Запоріжці висловили свої міркування з приводу походження караїмів. 
Переглядів: 561 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2012

Кожний твір Степана Помф’юка – це часточка України Гуцульщина — край, багатий на таланти. Тут майже в кожній хаті вміють вишивати, в’язати, ткати, писати писанки. У цьому краї, серед високих і лісистих гір, розкинулося мальовниче село Люча. Його жителі пишаються своїм селом, адже і в ньому народилося чимало талановитих людей. Серед них – майстер з плетіння бісером Степан Помф’юк.
Народився С.Помф’юк 2 червня 1955 року в селі Лючі. Зараз живе у Львові. Потяг до творчості з’явився у нього ще в 1971 році, коли був школярем. Якось, перебуваючи з мамою у місті Коломиї, побачив ремінь, вишитий частинками кольорового пластмасового дроту. Його зацікавило, як такі маленькі дротики тримаються за ремінь?! Це запитання не давало йому спокою, і він почав збирати такі ж дротинки, різати їх на маленькі частинки і плести з них браслети. Свої роботи роздаровував друзям ... Читати далі »
Переглядів: 760 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2012

Цікаві оригінальні гуцульські співанки, записані у 60-х - 80-х роках минулого сторіччя від мешканців сіл Верховинщини, увійшли у видану в передноворічні дні збірку "Співучі гуцули" Івана Рокіщука.
Іван Васильович мешкає у присілку Заверх села Білоберізка Верховинського району. Гуцульську музичну творчість полюбляє змалку. Тож коли перетнув 60-річний рубіж, вирішив здійснити свою давню мрію і зібрав докупи всі рукописи, а ще — сам виконав на старовинних гуцульських інструментах почуті і записані мелодії, вміщені на компакт-диску. Власне, збірка "Співучі гуцули" і складається із книжечки і диску, в які увійшли, окрім співанок і мелодій, гуцульські приповідки, детально описаний обряд андріївських ворожінь та словничок гуцульських слів. А допоміг здійснити татову мрію син Іван, який працює в Рівненському державному університеті і організував видання збірки ... Читати далі »
Переглядів: 598 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2012

У навчальних закладах міста проходить прес-інформування та тематичні години, присвячені цій події.
У шкільних бібліотеках Івано-Франківська розгорнуті тематичні виставки літератури та періодичної преси. 19 січня у Центрі патріотичного виховання учнівської молоді ім. С. Бандери відбудеться диспут з питань державотворення. 20 січня у Центральному народному домі — лекції на тему «Соборна незалежна Україна». У цей же день о 15-й годині в обласному музично-драматичному театрі ім. Івана Франка відбудеться урочиста академія до Дня Соборності та Свободи України. А у неділю у День Соборності на площі біля пам’ятника діячам ЗУНР (вул. Грюндвальдська, 11) відбудеться урочисте віче, присвячене 93-й річниці проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки».
Переглядів: 530 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2012

Колядки під керівництвом берези (керівника), у гуцульському парадному строї і зовсім без спілкування із жінками. Так у часі різдвяних свят колядують на Івано-Франківщині.  Саме виступи колядників з Гуцульщини стали кульмінацією львівського фестивалю «Велика коляда».
Приїхали гуцульські колядники із села Криворівня – там колядують лише чоловіки. Про свій прихід до господи сповіщають у ріг. У хаті колядують майже три години, адже для кожного члена сім’ї – окрема пісня. Співають і для померлих. Для того посеред хати ставлять калач, і запалюють свічку. Носять у різдвяний час і особливий одяг – парадний гуцульський стрій. У такому одязі гуцули морозів не бояться.
«Гуцул: спереду у нього грудь на розпашку, а ззаду – там гарматою не доб’єшся», – жартує колядник з Гуцульщини Василь Луцюк. ... Читати далі »
Переглядів: 660 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2012

17 січня, під час сесійного засідання депутати Івано-Франківської міськради ухвалили рішення перейменувати вулицю Індустріальну на вулицю Володимира Кубійовича. 
Володимир Кубійович – відомий український громадсько-політичний діяч, один із ініціаторів створення Української дивізії «Галичина» та "Енциклопедії Українознавства".
Переглядів: 517 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2012

Івано-Франківська обласна рада оголосила 2012-й на Прикарпатті роком Героя України Олекси Гірника. У зв’язку з цим відбулася прес-конференція його сина Євгена Гірника — голови Фундації ім. Олекси Гірника.
«Олекса Гірник — це постать, яку потрібно вшановувати на всеукраїнському рівні, — підкреслив Є. Гірник. — Проте в умовах сучасної, здебільшого українофобської центральної влади вшанування їх на державному рівні було заблоковано парламентською більшістю, тому ухвалене обласною радою рішення є кроком очікуваним, принциповим і, безумовно, позитивним».
Стосовно відзначення 100-річчя від дня народження Олекси Гірника, зазначив його син, воно матиме всеукраїнський характер, але буде проведено переважно на громадських засадах. Опікуватиметься ювілейними заходами створена понад рік тому Фундація ім. ... Читати далі »
Переглядів: 559 | Долучив: Dnister | Дата: 16.01.2012

31 грудня 1934-го своїми першими експонатами заявив про своє існування новостворений коломийський музей. Це стало можливим завдяки подвижницькій діяльності його ініціатора і засновника, ревного поціновувача й збирача старовини Володимира Кобринського. Так, мабуть, хотіло саме провидіння, аби справу свого стрийка о. Й. Кобринського продовжив його внучатий небіж. У цьому випадку спрацювали не лише гени, але й святий патріотичний обов’язок. Багато відтоді спливло води у Пруті, перегортаючи, наче річкові валуни, світлі і темні сторони зі щоденного музейного життя в контексті світових історичних колізій.
А передувала події національного становлення й самоствердження хвиля виставкового руху, яка на теренах Галичини набирала сили, давала поштовх до предметного вивчення й зберігання найцінніших експонатів. 4 вересня 1880 р. колегія коломийської філії товариств ... Читати далі »
Переглядів: 804 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2012

Календар - це не тільки зручна система відліку часу, заснована на обертанні Землі довкола Сонця і зміні фаз Місяця. Календар - це ще й хранитель культурної пам'яті, це місточок між одиницею і спільнотою, минулим, теперішнім і майбутнім.
Газета пропонує добірку пам'ятних дат, які варто згадати прикарпатцям у 2012 році.
Звісно, будь-який перелік неминуче залишатиметься вибірковим і не може претендувати на вичерпність, та й площа газетних сторінок обмежена. Тому пропонуємо читачам доповнювати календар спільно з редакцією - надсилаючи пропозиції на електронну пошту «ГК». Вони будуть додані до календаря на сайті газети.

Січень
Переглядів: 588 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024