Четвер, 25.04.2024, 12:13:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 242 243 244 245 246 ... 275 276 »
Незабаром на сесії міської ради голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус звітуватиме про роботу в 2011 році. Навряд чи звіт вразить громаду новизною: після переліку здобутків різного ступеня сумнівності почуємо й про «нечисленні» і тимчасові недоліки, спричинені браком коштів, політикою центральної влади, світовою кризою і - чим завгодно, лиш не власною лінню й непорадністю.
У 1936 році перед громадськістю міста звітував президент Станиславова Здіслав Стронський. Зовсім недавно відгриміла війна, а світова економіка ще не оклигала від удару Великої депресії. Та й інвестиційні і бюджетні можливості міста тоді були незрівнянно скромнішими. І все ж скільки всього вдавалося зробити! Прочитайте й порівняйте з успіхами нинішніх очільників...
Після реформи міського самоврядування з 1934 року магіс ... Читати далі »
Переглядів: 570 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2012

Військова історія Галича та його околиць є дуже багатою на різноманітні події. Кожен період військової історії – від княжої доби до визвольних змагань ХХ століття – має свою «родзинку», яка завжди буде цікавою всім шанувальникам історії. Розглядаючи події Першої світової війни, які проходили на теренах Галича, не можливо оминути один цікавий факт. Він пов’язаний з перебуванням у Галичі в 1916 році досить відомого австро-угорського бронепотяга (Panzerzug № II).
Цей бронепотяг назавжди увійшов в історію австро-угорських військових сил як герой боїв в Італії (1915 р.) та на Коломийщині (1916 р.). Одна з оцінок характеризує його як «найбільш результативний бронепотяг Першої світової війни» –хоча на той час  тільки в Австро-Угорської армії використовувалося 15 бронепоїздів.
Бронепотяг було по ... Читати далі »
Переглядів: 1748 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2012

Київський літопис, описуючи галицькі події під 1165 роком, залишив справді вражаюче свідчення: «Прибіг із Цесарограда братан цесарів кир Андронік до Ярослава Володимировича в Галич. І прийняв його Ярослав із великою приязню, і дав йому Ярослав декілька городів для втіхи. Але потім прислав цесар грецький Мануїл Комнін двох митрополитів, кличучи його до себе, і Ярослав одпустив Андроніка до нього з великою честю, приставивши до нього, Андроніка, єпископа свого Кузьму і двох мужів своїх найзначніших».
Рятуючись від переслідувань свого двоюрідного брата Мануїла I, наприкінці 1164 р. Андронік, за свідченням візантійських істориків Микити Хоніата і Йоана Кіннама, втік до Галицької землі. Його ще в 1154 р. заарештував імператор за державну зраду, інтриги і змови, утримуючи в суворому ув’язненні. Автор грецької хроніки М. Хоніат розповідає, що повернувшись до ... Читати далі »
Переглядів: 685 | Долучив: Dnister | Дата: 13.01.2012

Працівники центральної районної бібліотеки м. Надвірна підготували і провели годину крає­знавства «Вчений мовознавець, патріот»,  присвячену 115-ій річниці з дня народження нашого краянина.
Про життєвий і творчий шлях Василя Дем’янчука розповіла Раїса Грушецька. Бібліотекарі Н. Берчак, Н. Мартинюк прочитали вірші про рідну мову А. Кримського, Т. Шевченка, Н. Чира, І. Яцури.
Народився Василь Дем’янчук 13 січня 1897 р. у Надвірній у трудовій родині. Батько Климентій Дем’янчук працював на цегельні. Малий Василько навчався у початковій школі, відтак – у Станиславівській гімназії, яку закінчив у 1915 році. 1918-го переїхав до Києва і вступив на історико-філологічний факультет університету, після закінчення якого продовжив навчання в аспірантурі при кафедрі історії української мови. Молодого в ... Читати далі »
Переглядів: 628 | Долучив: Dnister | Дата: 13.01.2012

Дивлячись на це фото, важко повірити, що воно зроблено практично у центрі Івано-Франківська. Рік – 1969. Місце – вулиця Тичини. Тоді на місці нинішньої дитячої поліклініки знаходився віварій медичного інституту. Віварій походить від латинського vivarium (vivus – живий). Так називають приміщення для розведення та утримання лабораторних тварин, над якими роблять усілякі медичні експерименти.
Івано-франківський віварій кінця шістдесятих являв собою трикімнатний дерев’яний будинок, клітки та близько 20 соток, обгороджених зеленим парканом, що розвалювався на очах. Студенти називали його «собачник», оскільки там мешкало близько 50 псів і майже сотня кроликів. І це не рахуючи мишей, щурів і морських свинок. Було там і своє підсобне господарство із чотирма кіньми. На них фірами возили моркву та бурячки для кролів і, напевно, кістки для собак.
Переглядів: 799 | Долучив: Dnister | Дата: 13.01.2012

У XVIII столітті Станиславів знали далеко за межами Прикарпаття не через потужні фортифікації, багаті ярмарки чи пишні храми. Подібними принадами тоді могло похвалитися будьяке серйозне європейське місто. Проте наше мало те, чого не купиш, – власну чудотворну ікону. Саме до неї йшли тисячі прочан, аби у щирій молитві знайти в Богородиці захист і підтримку. І знаходили.

Як прозрів писар
Триста років тому жив у Станиславові такий собі пан Домінік. Він працював писарем вірменської громади і був людиною не бідною. Настільки не бідною, що замовив собі у 70-літнього маляра Даниїла копію знаменитої Ченстоховської ікони Божої матері – головної святині Польщі. Електрики тоді не було, житло освітлювали свічками й лучина ... Читати далі »
Переглядів: 676 | Долучив: Dnister | Дата: 13.01.2012

У своїй книзі «Чудотворні ікони Прикарпаття», яка побачила світ у видавництві «Нова Зоря» в 2003 році, ми подали образки про 12 ікон Божої Матері, які знаходились в різні часи на теренах Івано - Франківщини. Історичні долі їх були різними, так само як і їх походження, до того ж одні зберігались у церквах, а інші у польських костелах. Зрештою, великої різниці між ними у зв’язку із цим ми не робили, адже ікона для побожного християнина є насамперед Божим ликом і перше, що спадає на думку, коли її бачиш – це помолитися перед нею. Тому ми і подали розповіді про чудотворні ікони із Більшівців, Лисця, Маріямполя, Станіславова (з вірменського костелу), Фраги.
Тримаючи дану тему на пульсі зацікавлення, ми час від часу фіксували різноманітну інформацію про інші чудотворні ікони, про які, на жаль, відомостей бракувало, що і завадило написати про них окремі статт ... Читати далі »
Переглядів: 1299 | Долучив: Dnister | Дата: 13.01.2012

До особливого виду археологічних знахідок на території давньоруських міст належать привісні печатки. Найчастіше для їх виготовлення використовували свинець (молівдобули), значно рідше – срібло (аргировули) і золото (хрисовули). Такими печатками скріплювалися важливі державні, правові, господарські, торговельні, церковні і військові документи. За титульним зображенням на аверсі печатки можна встановити: осіб князівського походження, церковних ієрархів, представників місцевого боярства та військової еліти. Якщо тут вказувалося християнське ім’я власника печатки і відповідно до нього зображення святого, то на зворотному боці (реверсі) позначалося язичницьке (світське) ім’я. Дуже часто воно прочитується в контексті благального звернення до Бога: «Господи, допоможи рабу своєму...” На Галицько-Волинській Русі побутували печатки із загадковим написом "ДЬНЬСЛОВО”. Вчені здогадуються, що такі сфрагістичні знаки використо ... Читати далі »
Переглядів: 679 | Долучив: Dnister | Дата: 13.01.2012

Ці книжки виявилися давнішими на кілька десятиліть від першої письмової згадки про село і майже на півстоліття за храм
Різдва Пресвятої Богородиці, який вважається найдовершенішою дерев’яною спорудою гуцульської сакральної архітектури.
Під його покровом вони й схоронилися від воєнних лихоліть і зламів епох. Якщо зважити на те, що в книгах є дуже цікаві записи навіть про дідусів і бабусь новонароджених, можна вивести не лише родоводи криворівнівців до кінця XVII століття, а й родовід самого села, яке претендує на українське гуцульське село-музей. Найдавніший запис зроблено в 70-х роках XVIII століття. Останній — у 1944-му, пише сайт ukurier.gov.ua.
— Завдячувати тому, що цей церковний літопис вцілів, — розмірковує сільський голова Ва ... Читати далі »
Переглядів: 490 | Долучив: Dnister | Дата: 13.01.2012

З нагоди Дня соборності України, свята створення незалежної Української Народної Республіки, яке ми відзначаємо 22 січня, у відділі краєзнавчої літератури обласної бібліотеки ім. І.Франка функціонує книжкова виставка-факт „Злука: віків і волі вічні дзвони”.
Незважаючи на численні труднощі, що випали на долю нашого народу, ідея всеукраїнської єдності України ніколи не полишала його. Крах у жовтні 1918 р. Австро-Угорської імперії і поява на політичній карті Європи ще однієї Української держави - Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) обумовили початок нового важливого етапу в реалізації ідеалу соборності українських земель. І ЗУНР, і відновлена наприкінці 1918 року УНР з перших же днів свого існування прагнули до об'єднання в єдину соборну Українську державу,  яке втілилося в пам'ятному історичному Акті Злуки.
Переглядів: 537 | Долучив: Dnister | Дата: 12.01.2012

До кінця місяця спільне українсько-польське подання переліку дерев’яних церков, які заслуговують на внесення до Списку світової спадщини ЮНЕСКО, потрапить до штаб-квартири цієї організації у Парижі.
Там спеціалісти впродовж року повинні ухвалити відповідне рішення. І тільки після цього приблизно в середині 2013-о українські релігійні пам’ятки одержать статус культурного надбання людства.
Нашу область у списку представляють церкви Святого Духа у Рогатині та Різдва Пресвятої Богородиці у селі Нижній Вербіж Коломийського району. А Україну в цілому ще чотири унікальні культові споруди з Львівщини та дві із Закарпаття.
Весь список налічує 16 пунктів, з яких половина належить польській стороні. Сусіди, від яких, власне, і вийшла ініціатив ... Читати далі »
Переглядів: 518 | Долучив: Dnister | Дата: 12.01.2012

60-річний ювілей відсвяткував завідувач Літературного музею Прикарпаття Володимир Смірнов.
Починаючи з 1986 року він зайнявся роботою над музеєм, збирав матеріали і формував експозиції; відвідав чимало куточків нашої області, зустрічаючись із письменниками і формуючи архів і фонд музею. Недарма на урочистій академії ювіляра вітала письменницька делегація на чолі з головою Івано-Франківської спілки Євгеном Бараном, заступник начальника управління культури ОДА Василь Тимків, який вручив Володимирові Смірнову спільну грамоту голів ОДА та обласної ради, і заступник міського голови Івано-Франківська Михайло Верес, який нагородив ювіляра відзнакою міського голови.
ОДТРК
Переглядів: 552 | Долучив: Dnister | Дата: 12.01.2012

На ПП «Скульптура» Львівської фабрики мистецтв розпочалася робота для відливання у бронзі пам’ятника Генерал-хорунжому УПА Романові Шухевичу, який постане у Калуші. За попередніми даними, встановлення пам’ятника заплановане на 30 червня — 105-у річницю від дня народження Романа Шухевича.
Як повідомив «Вікнам» заступник голови оргкомітету зі встановлення пам’ятника Роман Король, ПП «Скульптура» вже отримало аванс у розмірі 53 тис. гривень, які зібрала громада міста, і приступило до робіт із відливання пам’ятника. Уже за місяць калушани навідаються у Львів, щоб побачити перші результати роботи. Нагадаємо, що наприкінці грудня гіпсова скульптура була направлена на ПП «Скульптура», щоб постати у бронзі.
Крім того, збір коштів на спорудження пам’ятника Роману Шухевичу триває. Один із жителів облас ... Читати далі »
Переглядів: 500 | Долучив: Dnister | Дата: 12.01.2012

Так сталося, що будь-яке будівництво в центральній частині міста викликає явно нездоровий інтерес. Чи це зумовлено історико-архітектурною спадщиною Івано-Франківська, яка так чи інакше виринає під час майже кожного будівництва, чи то людей насторожує невелика частина місць для забудови, яка щоразу зменшується, але поява будівельних кранів обов’язково викликає зацікавлення: а що там?
Побачивши будівельну техніку на території колишнього Західноукраїнського економіко-правничого інституту, журналісти сайту „Рravda.if.ua” вирішили просто поцікавитися, що за нова будівля зрине на тій площі. Перша ж отримана інформація здивувала – під час розкопок ґрунту під котлован будівельники виявили залишки якоїсь старовинної споруди.
Переглядів: 597 | Долучив: Dnister | Дата: 12.01.2012

Відбулось позачергове засідання робочої групи з питань охорони культурної спадщини спільно з історико-краєзнавчим об’єднанням «Моє місто».
Були розглянуті пропоновані Національним Банком України ескізи ювілейних монет присвячених до відзначенню 350-річчя місту Івано-Франківську.
В 2011 році відділ з питань охорони культурної спадщини спільно з історико-краєзнавчим об’єднанням «Моє місто» запропонували випуск ювілейних монет присвячених 350-річчю міста Івано-Франківська номіналом 5 та 10 гривень.
На розгляд міській раді та виконавчому комітету міської ради Національний Банк України представив ескізи монет для узгодження всіх елементів зображених на монетах.
На нараді у місь ... Читати далі »
Переглядів: 490 | Долучив: Dnister | Дата: 12.01.2012

Напередодні святвечора ми попросили поділитися спогадами про те, як святкували Різдво вояки УПА, її легендарного сотенного Мирослава Симчича з Коломиї.
- Вояки УПА були всі віруючими християнами — у нас не було невіруючих, — каже М. Симчич. — І Різдво, і Великдень ми завжди намагалися святкувати урочисто, як дозволяла нагода. Пам’ятаю, як з 1944-го на 1945 рік ми святвечір відзначали цілим куренем у Білоберізці на Верховинщині. Брали участь дві сотні — «Мороза» і «Палія». Організований надрайонним проводом Косівщини святвечір у Білоберізці був дуже врочистий, по-справжньому святковий. Білоберізка простяглася вздовж невисокого берега Черемошу. Проте кілька хат розкидано по довколишніх горбах. Саме в одній з таких віддалених хат ми й зібралися для святкування. Поки командири й стрільці вечеряли, озброєні стійкові пильно охороняли село. Вони часто змінюва ... Читати далі »
Переглядів: 912 | Долучив: Dnister | Дата: 11.01.2012

Як відзначали новорічні свята в Галичині сто років тому, звідки прийшла традиція прикрашати ялинку і що залишилося в святкуванні від «совітів»?
Новий рік людство святкує здавна. Першу згадку про новорічне святкування знаходимо в ІІ тис. до н.е. у давньому Вавилоні. А ось 1-го січня Новий рік почали відзначати у стародавньому Римі за календарем Юлія Цезаря з 46 року н. е.
А коли ж з'явилася новорічна ялинка? Звичай прикрашати деревце був відомий ще у стародавніх греків, проте саме ялинки почали прикрашати стародавні германці, вшановуючи таким чином дух лісу. Першу письмову згадку про ялинку знаходимо в хроніці міста Штрансбурга від 1605 року, де описано, що городяни ставлять ялинку в домівках і прикрашають її кольоровими паперовими квітами, яблуками, цукром. Згодом через Голландію, Чехію, Поль ... Читати далі »
Переглядів: 697 | Долучив: Dnister | Дата: 10.01.2012

"Депутати за 5 хвилин зібрали 200 тис. грн. із власних коштів на реставрацію брами палацу Потоцьких!.. секретар міської ради Руслан Марцінків наголосив на критичному стані в якому зараз перебуває пам'ятка архітектури міського значення, і необхідність невідкладної її реставрації. У зв'язку із тим, що на св'яткування 350-ти річчя Івано-Франківська центральна влада не виділила місту жодної копійки із державного бюджет, Р.Марцінків закликав піти шляхом благочинства... "Якщо нічого не зробимо, то скоро вона завалиться, - акцентував Руслан Марцінків. - Тому пропоную забезпечити відновлення брами коштами мешканців, депутатів та меценатів".
Пропозиція виявилась дуже вдалою і вже у сесійній залі голова фракції ВО "Свобода" Роман Онуфріїв оголосив, що він як підприємець із влашних коштів виділить 10000 гривень, та закликав інших депутатів долучитись до виділення ... Читати далі »
Переглядів: 629 | Долучив: Dnister | Дата: 10.01.2012

Різдво Христове — улюблене багатьма свято церковного року. Воно наповнене духовністю, радістю, любов’ю, а ще — глибоким символізмом, який упродовж багатьох століть створив особливий спосіб поєднання Неба і Землі у спільній молитві радості народження Спасителя Ісуса Христа. Після Святої вечері та короткого сну українська родина холодним зимовим ранком збирається на урочисте різдвяне Богослужіння, щоб голосно та дзвінко, хором з усією Церквою Земною та Небесною, заспівати "Бог Предвічний”. А далі — коляда, різдвяна зірка — вертеп.
Чи задумувалися ви над тим, що таке вертеп, що означає він, який глибинний зміст він несе? Тож, пропоную зануритися у містерію різдвяного вертепу.
Вертеп — це молитовне прославлення Бога через театральне дійство, яке представляє Різдвяну містерію. Саме слово "вертеп” ... Читати далі »
Переглядів: 893 | Долучив: Dnister | Дата: 08.01.2012

Христова Церква виділяє три найбільші свята року: Великдень, Різдво та свято Зіслання Святого Духа, більш відоме під назвою Зелені свята. Проте, є ще одне свято церковного року, яке підноситься до величі цих трьох, і у кожної парафії воно — різне. А називається свято — храмовим. Калуш відзначає храмове свято у день святого Архистратига Михаїла. Проте, є свідчення, що храмовим святом у нашому місті є і Різдво.
Усі собори, церкви, каплиці мають свою назву. Храми посвячують, називають, на честь одного із свят, присвячених  Господу Ісусу Христу (наприклад, Собор  Воскресіння Христового в Івано-Франківську. — Авт.), чи Богородиці (церква Різдва Пресвятої Богородиці у мікрорайоні Загір’я. — Авт.), на честь святих (храм святого Архистратига Михаїла у Калуші. — Авт.), або якоїсь визначної події, пов’язаної із святими, яку Церква вшановує у відповідни ... Читати далі »
Переглядів: 734 | Долучив: Dnister | Дата: 08.01.2012

4 січня 2012 р. в приміщенні Івано-Франківського художнього музею проведено ювілейний пленум Івано-Франківської обласної організації Національної Спілки Краєзнавців України. Його учасниками стали більше 50 краєзнавців з різних районів нашої області. Таким чином, обласна організація краєзнавців відсвяткувала 20 – річчя з часу своєї діяльності. 
Розпочав зібрання голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України М.Косило, який привітав усіх учасників та гостей зборів з Новим роком, Різдвяними святами.
Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять видатного краєзнавця Прикарпаття, члена ОО НСКУ Мирона Мицана.
Переглядів: 700 | Долучив: Dnister | Дата: 07.01.2012

Івано-Франківська обласна рада оголосила 2012 рік в регіоні Роком Української повстанської армії, Національної скаутської організації України «Пласт», провідника Організації українських націоналістів Ярослава Стецька і Героя України Олекси Гірника.
Як повідомили УНІАН у прес-службі Івано-Франківської облради, відповідне рішення з цього приводу 5 січня прийнято на сесії облради.
Згідно з рішенням, планується виділити кошти для фінансування заходів з відзначення цих визначних дат.
Районним радам, райдержадміністраціям та виконавчим комітетам міських рад міст обласного значення рекомендовано провести у населених пунктах області тематичні заходи, урочисті збори, покладання вінків і квітів до могил та пам’ятників борцям за волю України з ... Читати далі »
Переглядів: 551 | Долучив: Dnister | Дата: 06.01.2012

З черговим 2012 роком пов’язано ряд подій в житті нашого району, області і держави. Звісно, важливими для нас будуть події сьогодення. Від них залежить наша перспектива. Разом з тим, є актуальні дати, що пов’язані з минулим. Саме вони дають нам можливість пригадати історичні постаті попередніх століть, провести заходи щодо вшанування важливих ювілеїв.
Скриня історичної пам’яті Галицького району на 2012 рік досить багата. Згадуватимемо наших славних діячів і святкуватимемо річниці населених пунктів. Нижче подаємо перелік найбільш знаменних дат, які відзначатимемо у цьому році. 
У лютому святкуватимемо 170 років від дня народження Юліана Романчука (1842-1932), визначного громадсько-політичного діяча, педагога, одного із засновників „Просвіти” і НТШ, родом із с. Крилоса та 175 років від дня ... Читати далі »
Переглядів: 705 | Долучив: Dnister | Дата: 06.01.2012

Дорогі друзі і подруги національно-визвольної боротьби, дорогий український народе! Святкуючи Різдво Христове, ми мимоволі згадуємо святкування Різдва під час боротьби українського народу проти каральних органів КДБ і НКВД в 40-50 рр. ХХ століття.
Особливо ці зміїні органи казились під час Христового Воскресіння та Різдва Христового, сподіваючись, що повстанці прийдуть з лісу, щоб хоча на декілька годин разом з рідними, односельцями відзначити свято. На жаль, за допомогою таємних агентів їм вдавалося інколи натрапити на місця перебування повстанців.
13 січня 1945 року в селі Колодіїв декілька днів дислокувалась сотня "Гонти”. Із невідомих джерел про це місце постою дізналися каральні органи НКВД. Село було оточене і розпочався нерівний бій. В ньому загинуло 11 повстанців (імена відомі). ... Читати далі »
Переглядів: 622 | Долучив: Dnister | Дата: 06.01.2012

У 1940 році проводився чемпіонат області з футболу. Спочатку в ньому мали брати участь команди обласного та районних центрів, але в останню мить до гри допустили і ямницький «Вихор». Сільська команда одразу розгромила станіславський «Буревісник» з Гірки, потім перемогла команду калуської хімічної фабрики та «вломила» надвірнянській збірній. У півфіналі з рахунком 5:4 ямничани обіграли станіславський «Спартак» і вийшли у фінал.
А там вони мали грати… зі збірною НКВС «Динамо». До її складу входили гравці кращих польських довоєнних клубів, тому вони почувалися впевнено. Проте перед самим фіналом нерви в них здали – з Києва додатково привезли воротаря й захисників. Також, аби ослабити «Вихор», до матчу не допустили кращих нападників, мотивуючи тим, що вони грали за поштову профспілкову команду «Молнія».
Переглядів: 635 | Долучив: Dnister | Дата: 06.01.2012

Майже 15 років тому вийшов збірник наукових праць «Архітектурна спадщина». Є в ньому і стаття доктора архітектури Петра Ричкова «Містобудівна еволюція Станіслава у XVII-XVIII ст.». Цією статтею Ричков фактично ввів у науковий обіг досі не відомий план нашого міста, виконаний у далекому XVIII столітті. Для вивчення історії Станиславова значення цього плану важко переоцінити... Проте місцеві дослідники раніше чомусь не дуже звертали на нього увагу. А «Репортер» цього не пропустив!

Коли мапу малювали?
Петро Ричков пише, що цей план зберігається у Російському Державному військово-історичному архіві. Всі написи на ньому зроблені російською, а виконавцем був якійсь капітан Ширков. У будь-якому разі зрозуміло, що креслення робили росі ... Читати далі »
Переглядів: 690 | Долучив: Dnister | Дата: 06.01.2012

Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради оголошує конкурс на кращий пісенний текст про місто Івано-Франківськ.
Тексти віршів приймаються до 1 лютого 2012 року за адресою:
м. Івано-Франківськ,
вул. Грушевського, 21,
205-207 кабінет, 
тел. 78-40-66; 55-19-99
Переглядів: 540 | Долучив: Dnister | Дата: 05.01.2012

Вітаємо Вас з наступаючим Новим роком та Різдвом Христовим! 
Бажаємо міцного здоров’я, щастя, успіхів у всіх починаннях, любові та поваги від друзів та родини.
Нехай у Новому році здійсняться всі мрії та творчі задуми, нових Вам книжок та краєзнавчих досліджень.
Запрошуємо Вас узяти участь у роботі пленуму обласної організації Національної спілки краєзнавців України, присвяченому врученню обласної краєзнавчої премії ім. Володимира Полєка, який відбудеться 4 січня 2012 р. о 16.00 год. в приміщенні Івано-Франківського обласного художнього музею.
Одночасно просимо відповідно до Статуту НСКУ (ІІІ розділ, п. 3.5) сплатити річний членський внесок у розмірі 50 грн.
... Читати далі »
Переглядів: 642 | Долучив: Dnister | Дата: 04.01.2012

Під час перебування у місті Івано-Франківську кореспондентів державного литовського телебачення з міста Вільнюса було проведено зйомки фільму про туристичну привабливість міста Івано-Франківська. Фільм під назвою «Станиславські вежі» розповідає про основні атракції та родзинки туристично-культурного Станиславова, розкриває його як міста з багатою історією і цікавим архітектурним надбанням.
На даний час один з авторів фільму,під псевдонімом Іо Несі, написав та готує до видання цікавий історичний пригодницький роман «Білий барс». В романі несподіваним чином переплелися долі середньовічних шукачів святого Грааля, журналістів лондонського видання, загону тамплієрів, які вимушені шукати притулку на сході Європи, зокрема на Прикарпатті, діячів загадкового князівства Теодоро і сучасних «таємничих клубів», члени котрих правлять с ... Читати далі »
Переглядів: 583 | Долучив: Dnister | Дата: 04.01.2012

120-річчю від дня народження відомого українського археолога, етнографа, мистецтвознавця була присвячена краєзнавча студія та книжкова виставка „Ярослав Пастернак: дослідник давнього Галича” у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки.
Народився Ярослав Пастернак 2 січня 1892 р. у м. Хмирові на Самбірщині. Освіту здобував в Перемишлянській гімназії, Львівському університеті та в Празькому Карловому університеті на археологічному відділенні. Після повернення 1928 р. з Чехії до Львова став директором Етнографічного музею НТШ.
З 1932 р. дослідник постійно проводив археологічні розкопки на Прикарпатті, зокрема, під його керівництвом було знайдено кургани бронзової доби у селі Братківці біля Івано-Франківська, стоянку трипільської культури в селі Корнич Коломийського району та палеолітичну стоянку в селі Нижньому Струтині на Рожнятівщині.
Але найбільший успіх чекав вченого на археологічних розко ... Читати далі »
Переглядів: 640 | Долучив: Dnister | Дата: 03.01.2012

Впродовж багатьох століть увагу суспільства привертає життя і діяльність «перших осіб» - як і спадкових монархів чи імператорів, так і виборних осіб в демократичних державах – президентів або керівників парламенту. Українське місто Галич через століття своєї історії приймало багатьох відомих осіб – духовних і світських, військовиків і науковців. Цікавим в цьому плані є епізоди історії міста, пов’язані з представниками австрійського дому Габсбургів. Двоє членів цієї європейської династії з різницею в 36 років відвідали наше місто. Один – в ХІХ столітті, другий – у ХХ. Один з них в період відвідання міста був імператором, другий став ним через півроку після перебування у місті. Один перебував у місті кілька хвилин, другий – впродовж кількох днів. Але все по порядку…
Галич перебував у складі багатонаціональної імперії Габсбургів 146 років (від 15 травня 1 ... Читати далі »
Переглядів: 727 | Долучив: Dnister | Дата: 02.01.2012

Івано-Франківська обласна рада вирішила створити комунальне підприємство (КП) з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів. Рішення про прийняла сесія облради, передає кореспондент УНН. Депутати  одночасно затвердили обласну  Програму з пошуку та перепоховання  жертв воєн, депортацій та репресій  тоталітарних режимів на 2012-2013 роки.
Згідно  з рішенням облради, нове КП буде головним виконавцем цієї програми. Проект статуту КП на розгляд наступної сесії облради має подати обласне управління житлово-комунального господарства, в оперативному управлінні якого перебуватиме підприємство.
Для виконання  програми з пошуку та перепоховання жертв воєн, депорт ... Читати далі »
Переглядів: 544 | Долучив: Dnister | Дата: 02.01.2012

Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського запрошує на різдвяну виставку.
Щороку весь християнський світ з особливою радістю та благоговінням відзначає день появи на світ Сина Божого. Урочисто та весело збирається родина на Святий вечір, який для українців завжди був та залишається одним з найурочистіших та найважливіших родинних свят. Тож, з нагоди Різдва, у Музеї організовано виставку «Різдвяна казка з музейної скрині».   
Загалом тут експонується 200 творів періоду ХІХ - ХХ ст. з музейної колекції: «шопки», «звізди», солом’яні «павуки», дідухи, дерев’яні скульптури святих, ікони, свічники-трійці, поставники… Особливого колориту виставці додає справжнє «вориння», за яким «стоять» гуцули й покутяни у традиційному для їхніх регіонів зимовому о ... Читати далі »
Переглядів: 587 | Долучив: Dnister | Дата: 01.01.2012

Цікаво провели старий рік працівники Національного заповідника «Давній Галич». Увесь колектив зібрався в Картинній галереї, де з торбинки Діда Мороза, яким на час став генеральний директор установи Олександр Береговський, можна було витягнути «долю» – влучні сентенції про життя, любов, успіх, добро і зло та ін., а також побажати колегам усього найкращого в Новому році. Усі підняли по келиху шампанського за удачу в майбутньому.
До колективу Національного заповідника «Давній Галич» завітали колядники з Народного дому Галича. Поміж колядками вони повіншували всіх з Новим роком, побажали щастя, здоров’я, родинного затишку, успіхів у творчій праці.
Тож нехай і у Ваших оселях Новий рік заіскриться щастям, здоров’ям, віком довгим та прибутком добрим!

Переглядів: 543 | Долучив: Dnister | Дата: 01.01.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024