П`ятниця, 19.04.2024, 01:19:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 243 244 245 246 247 ... 275 276 »
26 грудня у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» свої твори представляли мисткині Петранюк Анна (м. Івано-Франківськ) та Любов Витвицька – Бабенчук (м. Львів). 
Передувала відкриттю виставки сценка з Різдвяного вертепу. «Пастушки» та «ангелики» під талановитим керівництвом Іванни Сорочинської наблизили до гостей виставки чар Різдв’яної ночі.
Відкрив виставку генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський. У вступному слові він відзначив: «Виставка є особливою. На ній представляють свої твори дві мисткині, дві товаришки, що навчалися разом. Це Петранюк Анна та Любов Витвицька – Бабенчук…».
Своє враження від представлених робіт висловив декан Галицький У ... Читати далі »
Переглядів: 650 | Долучив: Dnister | Дата: 29.12.2011

Учора, 27 грудня, міський голова Ігор Насалик, перед початком сесії міської ради у ПК "Мінерал", вкинув у скриньки для збору коштів на встановлення пам’ятника Шухевичу, 1 тис. гривень.
Я прийшов, бачу — порожні. Кинув тисячу. Прохання долучитися, — звернувся до депутатів Ігор Насалик. 
За словами директора ПК "Мінерал” Алли Терещенко, депутати разом із міським головою загалом пожертвували 1,5 тис. гривень на спорудження у Калуші пам’ятника Генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу. Якщо врахувати, що раніше окремі депутати також долучилися до акції, то станом на 27 грудня депутати міської ради загалом передали на спорудження пам’ятника 1200 гривень.
До речі, із міської в ... Читати далі »
Переглядів: 545 | Долучив: Dnister | Дата: 29.12.2011

27 грудня у Національному заповіднику «Давній Галич» відбулося підсумкове засідання вченої ради, на якому обговорювались такі питання:
1. Звіт про наукову роботу за 2011 р. (Доповідач С. Побуцький).
2. Розгляд та затвердження наукових тем на 2012 р. (Доповідач Н. Качковська).
3. Затвердження тематики та напрямків роботи наукових конференцій на 2012 р. (Доповідачі С. Побуцький, Н. Качковська).
4. Про укладення угод на екскурсійне обслуговування на 2012 р. (Доповідач І. Цап’юк).
5. Про роботу Музею караїмської історії та культури (Доповідач С. Побуцький).
Переглядів: 539 | Долучив: Dnister | Дата: 29.12.2011

В місті Івано-Франківську відзначатимуть 103-ю річниця від Дня народження Степана Бандери.
1 січня 2012 р. о 14.00 год. з нагоди 103-ї річниці від Дня народження Степана Бандери відбудеться хода громадськості міста за маршрутом: Вічевий майдан – вул. Незалежності – вул. Степана Бандери – Європейська площа. О 14.30 год. біля пам’ятника Провіднику нації буде відслужена панахида та пройде урочисте віче.
01.01.2012 року о 09.00 год. з вул. Б.Лепкого,46 відбудеться виїзд делегації громадськості міста на заходи в с.Старий Угринів Калуського району.
Впродовж місяця відбудуться такі заходи:
- 29.12.2011 р. – 25.01.1912 р. у Центрі патріотичного виховання учнівської молоді ім. С.Ба ... Читати далі »
Переглядів: 691 | Долучив: Dnister | Дата: 28.12.2011

Дослідники української сакральної архітектури стверджують: за приблизними підрахунками  за роки незалежності Україна втратила близько 150 унікальних церков ХV—ХIХ ст. Днями наша журналістська дорога пролягла до Космача — унікального гуцульського села, котре поетично називають келією сонця. А ще це поселення, на превеликий жаль, можна назвати територією необоротних культурних втрат. Чи вдасться вберегти давній Космач від ще однієї, залежить від нас усіх. Та спершу нагадаємо про ту, котру вже не повернути, — невеличку дерев’яну церкву Параскеви П’ятниці із дзвіницею, звану в народі «Довбушівською».
Дерев’яний греко-католицький  гуцульського типу храм звели 1718 року. За народними переказами, в цій церкві часто бував ватажок карпатських опришків Олекса Довбуш.  На почат ... Читати далі »
Переглядів: 644 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2011

Колектив палацу культури «Мінерал» завжди активно долучається до благодійних акцій. Не став винятком і збір коштів на встановлення в Калуші пам’ятника генерал-хорунжому Української Повстанської армії Роману Шухевичу.
З цією метою у неділю, 25 грудня, відбулася новорічно-вітальна програма „Хай добро вам сіється”. Як повідомила директор палацу культури «Мінерал» Алла Терещенко, під час концерту вдалося зібрати близько 200 гривень. Також, до цих коштів будуть долучені і благодійні внески працівників палацу культури та гроші зі скриньки встановленої на першому поверсі «Мінералу». Варто зауважити, що 29 січня у «Мінералі» пройде ще один благодійний захід, кошти від якого будуть передані на спорудження у місті пам’ятника Роману Шухевичу. Це буде молодіжне свято української повстанської пісні, приурочене 94-й річниці бою під Крутами.
Переглядів: 583 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2011

В обласному науково-методичному центрі культури і туризму Прикарпаття уже вшосте відбувся конкурс різдвяної атрибутики «Дідух-2011». Цього року свої павуки, дідухи та обереги — всього 75 експонатів — представили 24 майстри народної творчості з дев’яти районів області. Серед них було багато молоді. Вік учасників конкурсу — від другокласників до 85 років.
Виставкова зала методичного центру наповнилася святковим настроєм, адже її прикрасили не лише дідухи і павуки, а й солом’яні квіти, вінки, ангелики, ялинки і навіть Снігурка з Дідом Морозом на санчатах. Щороку серед представлених робіт є дідух, який неможливо оминути увагою. І нинішній рік не виняток. Адже погодьтеся, дідух з кукурудзи — це не лише красиво, а й неординарно, хоча, як зазначили члени журі, не відповідає автентиці народної традиції. Такого цікавого дідуха зробила майстриня із села Корнева ... Читати далі »
Переглядів: 607 | Долучив: Dnister | Дата: 26.12.2011

24 грудня у с. Яворів з нагоди 110-ї річниці народження видатного літератора, письменника, уродженця села Степана Коляджина відбулись урочистості. Зокрема, в храмі УГКЦ «Богоявлення Господньо» с. Яворів о. Петро Коваль відслужив поминальну панахиду. В сільському Будинку культури пройшла творча зустріч за участю представників райдержадміністрації, діячів культури, письменників, літераторів, родичів Степана Коляджина. На заході присутніх вітали начальник відділу культури районної державної адміністрації Володимир Гібчинський, член «Спілки письменників України», голова районної організації ВУТ «Просвіта» Василь Олійник, почесний голова РО ВУТ «Просвіта» Степан Янковський, директор видавництва «Каменяр» м. Львів Любомир Михайлів, близька родичка Степана Коляджина Ганна Бойків, гості з Рожнятова, Болехова, сіл Надіїв, Велика Тур’я, самодіяльні колективи з Надієва, Яворова. На зустрічі  також піднімалось питання ... Читати далі »
Переглядів: 588 | Долучив: Dnister | Дата: 25.12.2011

Святкові традиції українців представить виставка колекційних різдвяних листівок у Національному музеї Гуцульщини та Покуття.
Відвідувачі матимуть змогу оглянути листівки із приватних колекцій відомого історика та краєзнавця Петра Арсенича з Івано-Франківська та його сина Володимира, художника. 
Географія листівок обширна: деякі видруковані в Коломиї, інші – у Львові, є примірники і з-за кордону. Збірка містить також цікаві поштівки ручної роботи. Серед них є репродукції втрачених творів мистецтва, які випали з поля зору українських істориків і мистецтвознавців. Особливої уваги заслуговує тематика гуцульської та покутської обрядовості.
Інтер’єр виставки доповнять традиційні різдвяні атрибути з колекції нашого Музею, серед яких « ... Читати далі »
Переглядів: 603 | Долучив: Dnister | Дата: 25.12.2011

У неділю, 25 грудня, у с. Гринівці Тлумацького району відбулися пам'ятні заходи до 67-ої річниці бою УПА з більшовиками, під час якого загинули 28 воїнів Української Повстанської Армії (з них 24 вихідці з села Гринівці).
Отець Михайло Халабарчук (УГКЦ) відправив поминальну панахиду у храмі Різдва Пресвятої Діви Марії. Опісля відбулося віче біля символічної могили Борцям за волю України. Перед присутніми виступили очевидець тих подій, ветеран УПА Михайло Ломʼянський, станичний районної станиці Братства УПА Карпатського краю Андрій Критович, які поділилися з присутніми спогадами про ті буремні часи, та директор Колінцівської ЗОШ І-ІІ Андрій Демків, жителька села Марія Гринишин, сільський голова Іван Яців.
У заходах взяли участь начальн ... Читати далі »
Переглядів: 657 | Долучив: Dnister | Дата: 25.12.2011

Як працювала поліція сто років тому? Хто міг потрапити в правоохоронці? Які справи вони розслідували й за ким стежили? Як розвивали агентурну мережу й скільки платили «стукачам»?
Поліція на західноукраїнських землях у міжвоєнний період керувалася законом Речі Посполитої «Про державну поліцію» від 24 липня 1919 р.
Вищі чини комплектувалися з поляків, і тільки до нижчих та середніх чинів могли потрапити українці. Для роботи в поліції вимагалося польське громадянство, некримінальне минуле, вік від 23 до 45 років, добре здоров'я та міцна будова тіла, володіння польською мовою, а також математичні навики. Загальна чисельність польської поліції на 1923 рік складала 49 тис. чол., тобто один поліцай припадав на 500 міщан чи 1000 селян.
Поліція мала такі тер ... Читати далі »
Переглядів: 638 | Долучив: Dnister | Дата: 24.12.2011

Наша публікація є продовженням статті «Галицьке Подністер’я – прабатьківщина українського народу», яка була надрукована в одному з номерів «Галицького слова» в середині серпня нинішнього року. Нагадаємо, що в газетному матеріалі ми обстоювали свою наукову позицію, що племена трипільської культури, які в ІV-ІІІ тис до н.е. населяли майже всю територію сучасної України, були одними з древніх предків нашого народу. Якщо би така концепція належала тільки нам, то в її істинності можна би було засумніватися. Але від часів відкриття трипільської культури чехом Віцентієм Хвойкою минуло вже більше 110 років, однак число прихильників автохтонного розвитку українського народу від древності і до нині не зменшується, а поповнюється такими славними іменами українських вчених, як М. Грушевський, П. Курінний, Е. Кричевський, Т. Пассек, К. Черниш, Я. Пастернак, В. Щербаківський. В ряди дослідників-автохтоністів стали зарубіжні в ... Читати далі »
Переглядів: 685 | Долучив: Dnister | Дата: 24.12.2011

Надзвичайно діяльним спецагентом показав себе колишній провідник ОУН Калуського району «Полтавець», «Остапенко» — Михайло Магас із села Підгірок біля Калуша. Потрапивши до рук МГБ 5 листопада 1947 року, він погодився на співпрацю з ворогом. Під агентурною кличкою «Сергій» Михайло Магас очолював агентурно-бойову групу Станіславського обласного управління МГБ, жорстоко винищував своїх колишніх друзів-підпільників. Спецагент «Тарас Степанович» з подачі МГБ призначив його організаційним провідником легендованої Коломийської округи ОУН і водночас провідником Коломийського надрайону. Тривалий час спецагент «Сергій» також видавав себе згідно з легендою МГБ за представника крайового проводу ОУН 
«С-14». За свою криваву «працю» отримував значну матеріальну винагороду від органів держбезпеки.
Переглядів: 881 | Долучив: Dnister | Дата: 24.12.2011

Мандруючи Прикарпаттям, від Гуцульщини до Опілля, в різних населених пунктах помічаєш покинуті людські оселі. Вони справляють прикре враження – ще колись тут був рух і життя, було чути дитячий сміх, збиралася родина – сьогодні розбиті вікна, зірвані підлоги, високі чагарники… З одного боку, з невідворотним процесом минучості земного життя, покинуті обійстя можна сприймати, як закономірність, а з іншого – коли бачимо занедбання осель колишніх славних родів, приходить на думку, що покоління сучасників не бажає зберігати пам’ять про попередників.
В середмісті Івано-Франківська, на вулиці Василіянок, 52 (поруч парку Воїнів – Інтернаціоналістів) знаходиться родинне обійстя Гриневичів. Ця родина була відома в громадсько-суспільному житті Станиславова кінця ХІХ – поч. ХХ століття. Багатьом є відома Катря Гриневичева, автор творів про княжу добу «Шестикрилець» ... Читати далі »
Переглядів: 1021 | Долучив: Dnister | Дата: 23.12.2011

Відбулося чергове засідання оргкомітету зі спорудження у Калуші памятника Генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу та громадської ініціативи «Загальна мобілізація».
Член «Загальної мобілізації», редактор газети «Вікна», шеф-редактор Вікна online Оксана Гузинець-Мудрик поінформувала про ініціативу калуського підприємця Андрія Гнибіди, які зібрав із друзями та колегами 3240 гривень і передав їх на спорудження пам’ятника.
Загалом, станом на четвер, 22 грудня, на рахунку Калуської станиці Братства вояків УПА накопичено 20 982,60 гривні, готівкою зібрано — 20 597 гривні. Крім того, як повідомив заступник голови оргкомітету, секретар міської ради Олександр Челядин, з 25 по 30 грудня цього року у ПК «Мінерал» пройде благодійна новорічно-вітальна програма «Хай добро вам сіється», кошти від якої будуть п ... Читати далі »
Переглядів: 613 | Долучив: Dnister | Дата: 23.12.2011

Сьогодні майже вся влада Івано-Франківська та області сконцентрована в одному будинку – у Білій хаті. Мерія – лівий під’їзд, ОДА – правий. Але така компактність була не завжди. Раніше тая влада була розкидана містом і постійно переїжджала. Отже, хто та звідки керував Станиславовом протягом 350 років?

Будинок ради
Хоча Станиславів був приватним містом, Андрій Потоцький не прагнув абсолютної влади. Завдяки магдебурзькому праву, влада в місті належала магістрату, який займався збором і розподілом податків, житлово-комунальними проблемами, судочинством, іншими вкрай потрібними речами.
Члени магістрату працювали в ратуші. У перекладі з німецької цей термін означає «будинок ... Читати далі »
Переглядів: 680 | Долучив: Dnister | Дата: 23.12.2011

На відміну від поетів, архітектори не так часто завершують життя самогубством. Натомість, іноді їм це приписують людські пересуди. Наприклад, свого часу був доволі поширений міф, що творець львівського оперного театру Зігмунд Горголевський застрелився, коли довідався, що його дітище збудовано над підземною річкою та почало просідати. Насправді ж він помер від інфаркту, а річку Полтву пустили в обхід театру.
Є подібна легенда і в нас. Починаючи з середини 1920-х років, у Станиславові плідно працював талановитий архітектор Станіслав Треля. Він реконструював міський театр (тепер філармонія) та вірменську церкву. За його проектами побудовані школа Пірамовича (міська лікарня на Матейки), кінотеатр «Тон» («Люм’єр»), костел на Вовчинецькій тощо. Але головним досягненням архітектора стала ратуша. А потім він раптом кудись зник.
Переглядів: 636 | Долучив: Dnister | Дата: 23.12.2011

Як рішучий противник проголошеної нещодавно главою УГКЦ Святославом Шевчуком Івано-Франківської митрополії заявив про себе львівський історик Василь Расевич. Власне, не самої митрополії, а її назви. Іван Франко, на переконання історика, був відомим антиклерикалом і атеїстом, отож назва «Івано-Франківська» нічим не пристойніша, ніж, наприклад, «Дніпродзержинська» чи «Ворошиловградська». Краще б, пропонує науковець, назвали нову митрополію якось нейтрально, Прикарпатська чи що…
Щоб надати своїм словам більшої ваги, Расевич посилається на спогади Антона Крушельницького, видані в київському видавництві «Дніпро» 1981 року. Якщо вірити цим спогадам, хитрющі клерикали не давали спокою поетові навіть на ложі смерті, намагаючись за всяку ціну навернути його до Бога. Піп Галущинський, скажімо, умовляв Франка помиритися з Богом і церквою хоча б перед кончиною. «А ... Читати далі »
Переглядів: 1007 | Долучив: Dnister | Дата: 22.12.2011

Історія кожного населеного пункту нерозривно пов’язана з долею людей. Хтось з них є більш активним у житті громади і держави, інші більше дбають за родинне життя – тому пам'ять про тих, хто відходить на вічний спокій зберігається по – різному. Особливо проблемно зберегти пам’ять про померлих тоді, коли зникає ціла етнічна громада – яка в минулому була однією з складових міста чи селища. Місто Галич має такий приклад з громадою караїмів – основні згадки про яких тепер збережені у формі надмогильних пам’ятників, цікавій експозиції Музею караїмської культури Національного заповідника "Давній Галич» та залишках сакральної культури галицьких караїмів, які були вивезені до Сімферополя (АР Крим).
Кожен, хто цікавиться краєзнавством, знає, що одним з важливих засобів вивчення історії населеного пункту є дослідження місцевих некрополів – кладовищ. Саме завдяки ... Читати далі »
Переглядів: 584 | Долучив: Dnister | Дата: 22.12.2011

Із перших днів виникнення червоної імперії її керівництво поборювало будь-які національні рухи. Особливо боялися компартійні вожді українського національно-визвольного руху. Тому й придушували його з нелюдською жорстокістю та неабиякою винахідливістю. Особливо потворних форм боротьба проти українського національно-визвольного руху набрала в 40-х—50-х роках минулого століття. В загарбницькій війні проти українського народу більшовики не цуралися жодних методів. Терор, підступ, шантаж, обман, жорстокість, брехня, підкуп... — далеко не повний перелік їхнього «бойового» арсеналу. Справжньою трагедією для деяких українців стало насильне схиляння їх до співпраці з радянськими спецслужбами. Чимало повстанців свідомо йшли на смерть або ж стійко переносили люті тортури від червоних катів, але не кожен міг витримати, коли на муки віддавали їхніх найрідніших, найближчих людей. У людській свідомості робився тоді надлом, люд ... Читати далі »
Переглядів: 731 | Долучив: Dnister | Дата: 22.12.2011

Вже незабаром у підвалі приміщення Ратуші розпочне роботу новий музей, який розповідатиме про історію Івано-Франківська.
«Ми уже давно хотіли зробити музей історії міста. Проект ми назвали „Подорож крізь століття”, – каже начальник відділу туризму виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Володимир Устинський.
У новому музеї планують розповідати про історію започаткування міста, про оборону від ворогів, облогу міста, середні віки і легенди про „мармулядову пожежу”. Потім експозиція оповідатиме про першу світову війну, про в’язницю, створену у підвалах Ратуші, де напевно сидів колись один день і Іван Франко.
Ініціатори створення музею планують навіть зробити макет експозиції, який би відтворював Івана Франка за ґратами ... Читати далі »
Переглядів: 498 | Долучив: Dnister | Дата: 22.12.2011

УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ 
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 13.12.2011 р. №837/883-р
м. Івано-Франківськ
Переглядів: 782 | Долучив: Dnister | Дата: 20.12.2011

В облдержадміністрації з ініціативи головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій відбулася нарада з фахівцями туристичного супроводу. Присутні обговорили проблемні питання провадження екскурсійної діяльності на території області, напрямки співпраці у наступному році.
Зокрема, головне управління ініціює проведення з 15 квітня по 30 вересня 2012 року за підтримки акредитованих екскурсоводів щонедільної безкоштовної екскурсії по Івано-Франківську для мешканців та гостей міста. 
Захід спрямований на активізацію розвитку внутрішнього туризму і популяризацію серед українських та іноземних громадян обласного центру, якому у 2012 році виповнюється 350 років.
Переглядів: 547 | Долучив: Dnister | Дата: 20.12.2011

Під час проголошення Івано-Франківської митрополії відійшла в затінок ще одна небуденна подія в історії нашого краю: посвячення бронзової пам’ятної дошки священномученикові Григорієві Хомишину на фронтоні архікатедрального собору Святого Воскресіння в Івано-Франківську.
Вже на проповіді під час Служби Божої глава УГКЦ блаженніший Святослав так підкреслив роль єпископа Хомишина в розбудові духовного життя нашого краю: «Ця митрополія не виникає на голому місці, а є логічним продовженням свідоцтва і життя живого Духа Святого... Як нам сьогодні не згадати блаженного священномученика Григорія Хомишина (...), який справді своїм життям поклав фундамент та основи для цієї митрополії?».
Нагадаємо, що владика Григорій Хомишин з 19 червня 1904 року до 1946 р. виконував обов’язки правлячого єпископа Стан ... Читати далі »
Переглядів: 608 | Долучив: Dnister | Дата: 20.12.2011

На вулиці Мельничука на території пам’яток архітектури будинків №14,16 де розпочато будівництво в розкопаному котловані під спорудження нового будинку виявлено залишки фортифікацій
На вулиці Мельничука на території пам’яток архітектури будинків №14,16 де розпочато будівництво в розкопаному котловані під спорудження нового будинку виявлено залишки фортифікацій.
За участю громадських інспекторів відділу з питань охорони культурної спадщини виконавчого комітету міської ради і археологів інституту археології було проведено попереднє обстеження знахідки.
Аналіз старих мап та інформації істориків міста вказує на те, що це, очевидно, залишки колектору що був споруджений на місці колишніх фортечних ровів Х VI- XVIII століття. Певний час він ... Читати далі »
Переглядів: 540 | Долучив: Dnister | Дата: 20.12.2011

Фотовиставка «Життя в горах: Україна - США», що до 22 грудня експонується у виставковій залі Івано-Франківського обласного краєзнавчого музею, пропонує побавитися зі світовою географією і культурою. Зіставити американські Аппалачі й українські Карпати, знайти подібності і відмінності - у рельєфах, обличчях, подіях, станах та емоціях. Гарний спосіб відкрити чужі вартості і ще раз осмислити свої, вважає один з ініціаторів виставки, фулбрайтівський науковець, професор Крістофер Міллер - чоловік з Аппалачів.
Крістофер Міллер - викладач світової культури в університеті міста Береа, штат Кентукі. Провадить наукову діяльність в межах спільних проектів університету Береа та Прикарпатського університету. Асоційований директор центру Аппалачів і куратор його програм. В Івано-Франківську мешкає з вересня, вивчає Карпати як спільноту людей, об'єднаних життям у гор ... Читати далі »
Переглядів: 831 | Долучив: Dnister | Дата: 18.12.2011

Чому до історичного будинку на початку пішохідної "стометрівки" в Івано-Франківську добудовують потворну мансарду?
Віднедавна будинок №43, від якого починається пішохідна частина вулиці Незалежності, став вищим майже на цілий поверх. Добудова мансардного приміщення на історичній будівлі здивувала як мешканців цього будинку, так і чиновників міського департаменту архітектури.
Як з'ясувалося, прибудова на даху стала наслідком переобладнання частини спільного горища на житлове приміщення, яке затіяв колишній мешканець цього будинку - до речі, науковий працівник та професор університету. Цей чоловік через суд домігся, щоб йому виділили його частку квартири, в якій він раніше прожива ... Читати далі »
Переглядів: 628 | Долучив: Dnister | Дата: 18.12.2011

Голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк і голова Косівської райдержадміністрації Ярослав Шинкарук видали розпорядження «Про відзначення 600-річчя села Космача» — одного із найдавніших поселень Гуцульщини, визнаного світом центру мистецтв і ремесел, у якому працює майже три тисячі майстрів декоративно-прикладного мистецтва.
Затверджено план святкових заходів, що відбуватимуться у наступному році, склад організаційного комітету, до складу якого увійшли заступник голови ОДА Роман Іваницький, голова Косівської райдержадміністрації Ярослав Шинкарук, Космацький сільський голова Дмитро Пожоджук, директор навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття Василь Олексюк та інші.
У плані ювілейних заходів — Всеукраїнський з’їзд писанкарів, всеукраїнська науково-практична конференція «Ко ... Читати далі »
Переглядів: 610 | Долучив: Dnister | Дата: 18.12.2011

16 грудня Рогатинською міською радою проведено науково-практичну конференцію: «Історико-культурні традиції релігійних громад церков Різдва Пресвятої Богородиці та Святого Юра міста Рогатина». Захід відбувся в актовій залі Рогатинської дитячої школи мистецтв імені Бориса Кудрика.
Перед присутніми виступили з вітальним словом міський голова Рогатина Володимир Гусак, Архиєпископ Івано-Франківський та Галицький Іоасаф, представники Рогатинської райдержадміністрації та районної ради, о. Дмитро Бігун (УГКЦ), о. Іван Сидоренко (УПЦ КП).
За словами міського голови міста Рогатина Володимира Гусака наступний, 2012 рік у місті Рогатині буде проголошений «Роком церков». У місті відзначатимуть 135 років церкві Святого Юра (5 травня 2012 року) та 800 років церкві Різдва Пресвятої Богородиці (21 вересня 201 ... Читати далі »
Переглядів: 659 | Долучив: Dnister | Дата: 17.12.2011

Хто такий Іван Голіней? Друзі-однодумці казали, що це Яремчанський Чорновіл, а частина жителів називала його Яремчанським Хмарою. У листах із Києва від друзів переважало звертання «Сизокрилий Карпатський Орле!». Влада ж називала його не інакше, як «заклятий уніат», «націоналіст», «бандьора».
Іван Голіней закінчив Надвірнянську середню школу, тому що його виключили за спротив вступу у комсомол із Ланчинської середньої школи, хоча його малюнки-портрети Івана Франка і Тараса Шевченка на республіканській виставці представляла Ланчинська школа.
Під час навчання у Надвірнянській школі організували з молодих сміливців боївку у складі Івана Голінея, Миколи Гуйтина, Федора Ковтуна, Василя Дем`янчука (отаман). Під орудою надвірнянця Василя Дем`янчука у той час, коли «зав`язувалися» колгоспи, вони підпа ... Читати далі »
Переглядів: 735 | Долучив: Dnister | Дата: 17.12.2011

Відділ туризму управління економічного та інтеграційного розвитку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, громадська організація «Івано-Франківська туристсько-краєзнавча спілка» повідомляє,що 19 грудня закінчується термін подання конкурсних робіт на кращу оглядову екскурсію та тематичні екскурсії, присвячені до 350-річниці від заснування міста. Підсумки конкурсу та переможці будуть визначені в десятиденний термін з дня закінчення подачі документації.
Конкурсні матеріали необхідно подавати у друкованому та електронному вигляді до 19 грудня 2011 року у каб.110 за адресою:
      м. Івано-Франківськ, 
      вул. Грушевського,21 
      Відділ туризму < ... Читати далі »
Переглядів: 752 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2011

В умовах розбудови Української незалежної держави назрілою є об'єктивна потреба вивчення, збереження та розвитку національної культурної спадщини шляхом активної пошуково-дослідницької діяльності в галузі історичного краєзнавства. Одним із знаних представників галицького краєзнавства ХІХ ст. був вчений, етнограф, пошуковець Іван Вагилевич.
Іван Миколайович Вагилевич народився 2 вересня 1811 р. у с. Ясень, тепер Рожнятівського р-ну Івано-Франківської обл. Після закінчення нормальної школи у м. Бучачі вчився у Станіславській гімназії. У 1829 р. юнак познайомився з М. Шашкевичем. Із 1830 по 1838 р. І. Вагилевич – в університеті у Львові. Закінчив українську греко-католицьку семінарію (1839). Із 1846 до 1848 р. – був священиком у с. Нестаничах Золочівського округу. В 1848 р. працював редактором часопису "Дневник руський". Із 1851 р. був хранителем бібліоте ... Читати далі »
Переглядів: 814 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2011

Не кожен здатний дійти до вершини, особливо коли це вершина Духу. Не кожен може зберегти вірність своїм ідеалам в умовах неймовірних випробувань, бо для цього потрібен незламний дух. Без титанічних зусиль священиків-подвижників шлях до духовних вершин не здолати. Українська Греко-Католицька Церква вистояла у найважчі часи, позначені страхітливим переслідуванням душпастирів і вірних тоталітарним режимом. Їх дух залишився незламним, а всеперемагаюча віра – непохитною. Одним з таких ревних, діяльних і незламних духовних пастирів, який прожив повне терпінь і випробувань життя, був отець Іван Дідух.
Його батьківщина – Поділля, благословенна Бережанщина, звідки вийшло не одне покоління славних українських патріотів. Тут, в селі Лісники на Тернопільщині, в бідній селянській родині 26 червня 1908 року побачив світ майбутній священик. Змалку тягнувся до книги, ... Читати далі »
Переглядів: 1147 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2011

11 грудня в Центральному Народному Домі м. Надвірна відбулася презентація книги Блаженного Мученика Симеона Лукача „Через терни – до зірок”, яка побачила світ у видавництві „Нова Зоря”.
Довгоочікуваний захід відбувся з благословення Правлячого Архієрея Коломийсько-Чернівецької Єпархії Преосв. Владики Миколая Сімкайла, за участю часленного духовенства та вірних з Надвірної й навколишніх парафій. У слові про книгу редактор-упорядник о. Ігор Пелехатий наголосив, що духовний подвиг Блаж. Симеона став провідною зорею для священиків та вірних УГКЦ у підпіллі, осяяв шлях нашій Церкві-страдниці при її виході на волю та надалі залишається яскравим зразком служіння Христові, Його святій апостольській вселенській Церкві та рідному народові. Містечко ж Надвірна у пастирській біографії Слуги Божого Симеона Лукача займає особливе місце: саме тут, у будинку на колишн ... Читати далі »
Переглядів: 714 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024