Четвер, 28.03.2024, 18:26:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 240 241 242 243 244 ... 274 275 »
Пропонуємо вашій увазі нову книгу „Медицина в Івано-Франківську: від лікарні графа д’Есте до Центральної міської клінічної лікарні”, автором ідеї якої став головний лікар міста Івано-Франківська – Тарас Масляк, укладачем – журналіст Богдан Скаврон.
Видання містить зібрані довідково-інформаційні матеріали, присвячені історії становлення та розвитку Центральної міської клінічної лікарні - закладу, який на сьогодні є головною базою висококваліфікованої медичної допомоги у місті Івано-Франківську і виконує функції міського управління охорони здоров'я.
В основу книги лягли архівні матеріали та сучасні дані ЦМКЛ. Історія заснування установи сягає 1841 року, коли в місті Станиславові було засновано лікарню імені губернатора Галичини архікнязя Фердинанда д'Есте. З часом до основної будівлі було добуд ... Читати далі »
Переглядів: 576 | Долучив: Dnister | Дата: 23.01.2012

Пов’язати свою долю з національно-визвольними змаганнями судилося тому поколінню галичан, яке народилося після Першої світової війни. Виховані на традиціях Тараса Шевченка та Івана Франка, легендарних опришків та безстрашних усусів, вояків УГА, юнаки і дівчата поринули у вир боротьби за волю й незалежність України. Не залишилася осторонь цього й Анна Попович.
Вона прийшла на світ 29 травня 1925 року в гірському селі Зелена на Надвірнянщині. У сім’ї було п’ятеро дітей, жили бідно, як і більшість гуцульських родин. Аня, коли їй було два роки, впала в криницю. Діти, що бавилися поруч, наробили крику, і рідні її врятували. Змалку Аня вирізнялася серед своїх ровесників тим, що в неї старі люди помічали щось надприродне: часто бачила страшні сни, дитиною ходила чомусь засмучена, жаліла дівчаток і хлопчиків з бідних родин.
Переглядів: 922 | Долучив: Dnister | Дата: 23.01.2012

Те, що Калуш — місто пересічне, — суб’єктивна думка кількох людей. Історія шукає свого слухача, читача і глядача. Однак, сірим і пересічним наше місто роблять, можливо, і самі містяни, які не вельми нею цікавляться, а, може, і не мають умов для того, щоб цю історію сприймати. Краєзнавство у нашому місті так і залишається заняттям кількох ініціативних небайдужих людей, які, проте, чекають на відкритий для громадськості "живий” музей. І — не один.
Калуш зберіг відносно невелику частину історичного центру. Проте, його можна відтворити, акцентуючи на кінці ХІХ — початку ХХ століття. Замість того, щоб шукати орендарів для  приміщення колишньої друкарні, можна віддати її на потреби музею. Поряд — приміщення Центру науково-технічної творчості, у підвалі  якого колись була тюрма НКВС та будівля вже неіснуючого староства. Неподалік — і приміщення Наро ... Читати далі »
Переглядів: 618 | Долучив: Dnister | Дата: 22.01.2012

23 січня 2012 року в приміщенні Київського міського будинку вчителя (вул. Володимирська, 57) відбудеться V (позачерговий) з`їзд Національної спілки краєзнавців України.
В порядку денному З'їзду питання обрання Голови НСКУ, Правління та Президії, а також внесення змін до Статуту та інші питання функціонування організації. Реєстрація делегатів та гостей о 10:00. Початок роботи З'їзду об 11:00.
Пленум ІФОО НСКУ своїм рішенням від 04.01.2012 р. обрав делегатів від обласної організації на з’їзд у Києві. Ними стали: Михайло Косило, Ганна Карась, Михайло Сигидин, Володимир Великочий. Було вирішено підтримати кандидатуру д.і.н, проф., члена – кореспондента НАН України Олександра Реєнта на пост голови НСКУ.
Переглядів: 552 | Долучив: Dnister | Дата: 21.01.2012

Ще з княжих часів лови та полювання були улюбленою розвагою заможних людей. Незважаючи на складну еволюцію мисливства та демократизацію суспільства, це заняття дотепер зберігає стійкі ознаки елітності. Таким воно було на Галичині і за часів Австро-Угорської імперії, і за Польщі, коли приймалися перші мисливські закони, створювалися перші мисливські спілки та господарства. Тогочасна спеціалізована преса із пафосом писала про здобутки на полюванні владної еліти.
Скажімо, у «Ловці Польському» повідомлялося, що останній кайзер Німеччини Вільгельм ІІ добув у 1908 році 126 оленів-самців, 9 оленів-самиць, 7 ланей, 88 лисиць, а в загальному за ціле своє життя - 1783 оленів-самців, 86 оленів-самиць, 1644 ланей, 2941 великого дикого кабана, 316 малих диких кабанів, 3 ведмедів, 9 лосів, 4 зубрів, 17951 зайця, 5 борсуків (всього - 61913 голів дичини).
Достойним мисл ... Читати далі »
Переглядів: 738 | Долучив: Dnister | Дата: 21.01.2012

Космач — найбільше село на Прикарпатті (84,5 кв. км), розташоване на стику Косівського, Верховинського й Надвірнянського районів, оточене гірськими хребтами. Таке географічне, а значить і стратегічне розташування села використав Головний провід ОУН, організувавши у травні 1943 року на околиці села, в урочищі «Збановець», перший на Прикарпатті підпільний вишкільний військовий табір «Чорні чорти» ім. 
Є. Коновальця з підготовки кадрів для УПА. У квітні 1944-го Крайовий провід ОУН організував у Космачі аж три військові школи: офіцерську в присілку Завоялах, підстаршинську за Завоялами, під горою ўреротом, і медсестринську в Плаюцах. На початку вересня сотня з куреня «Скуби» вигнала з села гарнізон червонопогонників. З того часу до половини лютого 1945 року в Космач не ступала нога завойовника.
... Читати далі »
Переглядів: 742 | Долучив: Dnister | Дата: 20.01.2012

У середу, 18 січня ц.р., у місті Тлумачі відбулося пам’ятне віче та поминальна панахида біля пам‘ятного знаку, на місці страти енкаведистами 18 січня 1945 року за допомогу УПА працівника міліції, родом з села Горигляди, 23-річного Володимира Кроля та 19-річного стрільця УПА, пропагандиста, референта боївки "Голуба” Степана Мандзюка ("Аскольд”) з Гринівців.
Переглядів: 665 | Долучив: Dnister | Дата: 20.01.2012

У далекому 1960 році до редакції газети «Прикарпатська правда» прийшов лист псковського пенсіонера Олексія Яковлєва. Починався він словами: «1916 рік. Війна. Південно-Західний фронт (тепер це Західна Україна). Я воював у тій місцевості та ось тепер хочу розповісти про ті часи, тодішню техніку і побут солдата».
З газети лист передали старшому науковому працівникові крає­знавчого музею Петру Арсеничу. Той зав’язав листування з колишнім унтер-офіцером царської армії. Виявилось, що Яковлєв не тільки воював у нашій місцевості, а брав безпосередню участь у здобутті Станиславова під час знаменитого Брусиловського прориву. Півстоліття ці спогади припадали пилом у шухляді…

Підкопна війна
Переглядів: 680 | Долучив: Dnister | Дата: 20.01.2012

Колись у Галичині не знали, що таке «лижі». Не тому, що ніхто не користувався цим зимовим засобом пересування. За Австро-Угорщини та Польщі лижі тут були відомі як лещата, а лижний спорт відповідно називався лещетарство.
Лижі в Галичині були поширені ще перед Першою світовою війною. Так, при спортивно-туристичному товаристві «Чорногора», яке було засноване у 1907 році, займалися кілька груп лижників-ентузіастів.
Та згодом лещетарі вирішили виокремитися в окрему структуру. Значна заслуга у цьому належить викладачу руханки (фізкультури) Степану Гайдучку. Він навіть підготував окрему доповідь «Значення лещетарства для українців», де підкреслював роль цього заняття не тільки як ефективного засобу фізичної культури, але й також як соціально-економічного чинника в житті гірського населення краю. ... Читати далі »
Переглядів: 678 | Долучив: Dnister | Дата: 20.01.2012

У XVIII столітті в Європі були дуже модними окульт­ні науки. Наприклад, кожен пристойний монарх просто повинен був мати особистого астролога, який з ранку до ночі передрікав своєму покровителю майбутнє. Але особливим шиком вважалися алхімічні лабораторії. Люди вірили, що завдяки різним заклинанням вкупі з хімічними дослідами можна отримати так званий філософський камінь, який здатен перетворювати неблагородні метали у благородні.
Уявіть собі, наприклад, купу іржавого заліза, до якої варто лишень доторкнутись, як вона (купа) одразу перетворюється на золото. Перспектива заманлива. Тому багато європейських монархів і впливових магнатів витрачали величезні суми на пошуки того «каменю». Часто вони ставали жертвою шахраїв-алхіміків, які тягнули з них гроші до останнього, а потім безслідно зникали. Проте вистачало й серйозних дослідників, котрі не афішували с ... Читати далі »
Переглядів: 543 | Долучив: Dnister | Дата: 20.01.2012

Найгучнішою подією світу 100 років тому, в 1912 році, стала катастрофа британського корабля «Титанік» в північній Атлантиці, у якій загинуло півтори тисячі осіб. Наш Станиславів подіями такого масштабу не «прославився», але теж мав чимало новин, що заслуговують на увагу.

Ювілеї та високі гості
Батьки міста пам’ятали, що наближається важливий рубіж – 250-річчя надання йому магдебурзького права, що вважається і датою заснування. Питання про можливість відзначення такої дати розглядалося 2 травня на засіданні міської ради, яку очолював тоді бургомістр А. Німгін. Ініціатором з відповідним обґрунтуванням виступив радний Ф. Срочинський. У міській касі було не густо, тому панове радні вдалися до Соломонового рішення: трьохсота річниця ... Читати далі »
Переглядів: 654 | Долучив: Dnister | Дата: 19.01.2012

18 січня в читальній залі держархіву області відкрили тематичну виставку «День Соборності: відродження нації», присвячену Дню Соборності та Свободи України. 
В експозиції представлені унікальні видання з фондів науково-довідкової бібліотеки архіву: "Збірник законів, розпорядків та обіжників, проголошених державним Секретарятом Зах. Укр. Нар. Републики” (1918), який включає "Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель бувшої австро-угорської монархії” від 13.10.1918 р.; "Вісник державних законів і розпорядків Західної Области Української Народної Республики” (1919), в якому опублікована "Ухвала Української Національної Ради з дня 3 січня 1919 р. про злуку Західно-Української Народної Републики з Українською Народною Республікою”; збірник "Західно-Українська Народна Республіка. 1918–1923. Документи і матеріали”, співупоря ... Читати далі »
Переглядів: 553 | Долучив: Dnister | Дата: 19.01.2012

Депутати надали статус заповідний об'єкт та внесли до складу природно-заповідного фонду області ботанічну пам'ятку природи місцевого значення - "Дуб Симона Петлюри".
5 січня 2012 року під час сесії Івано-Франківської обласної ради депутати ухвалили рішення про надання "Дубу Симона Петлюри" статусу заповідного об’єкта та ввели його до складу природно-заповідного фонду області.
"Дуб Симона Петлюри" - дерево дуба звичайного віком 600 років, яке являє собою історичну та культурну цінність. За легендою, під ним в 1920 р. відпочивав Симон Петлюра.
Дуб знаходиться в селі Маріямпіль Галицького району, біля Маріямпільської дільничної лікарні.
Переглядів: 584 | Долучив: Dnister | Дата: 19.01.2012

17 січня під головуванням заступника начальника управління культури облдержадміністрації В. Тимківа проведено нараду музейників області. Порядок денний передбачав розгляд та аналіз інформації щодо проблемних питань у діяльності музеїв та підсумки роботи музеїв області за 2011 р.
На нараді були присутні начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи управління культури А.Давидюк, головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи управління культури Г.Брицька, начальник відділу економіки, обліку та кадрової роботи управління культури Н.Левкович, директор Івано-Франківського краєзнавчого музею Я.Штиркало, директор Івано-Франківського обласного художнього музею М.Дейнега, директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Я.Коретчук, ... Читати далі »
Переглядів: 616 | Долучив: Dnister | Дата: 19.01.2012

17 січня голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк взяв участь у засіданні Кабміну, де зокрема розглядалося і питання відзначення у поточному році 950-річчя прикарпатського міста Тисмениці. Як повідомив Михайло Вишиванюк, затверджено заходи з відзначення цього ювілею та прийнято розпорядження Кабміну про виділення місту 7 мільйонів гривень.

Довідка
Перша згадка про Тисменицю вміщена у Іпатіїєвському літописі та датується 1143 роком. У 1449 році від польського короля Казимира IV Тисмениця отримала Маґдебурзьке право і була значним ремісничо-торговим центром на Передкарпатті.
Місто Тисмениця стало районним центром у 1982 році. 
Переглядів: 485 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2012

19 січня у селищі Верховина відбудеться традиційна гуцульська «Розколяда». Після Служби Божої у церковних храмах отці-декани та священослужителі спільно з колядницькими партіями, колядуючи і возвеличуючи Христове Рождество, пройдуть центральною частиною селища до річки Чорний Черемош, де відбудеться Йорданське Водохрещення. Після святочна громада направиться до Співочого поля – тут і відбудеться традиційне гуцульське свято «Розколяда» о 15.00.
Отож, запрошуємо усіх верховинців і гостей краю на освячення Йорданської водиці і Гуцульські розплєси у Верховині.
Також, у неділю, 22 січня ц.р., на Вічевому майдані м. Тлумач відбудеться урочисте відкриття районного фестивалю «Покутська розколяда» за участю фольклорних колективів району.
Переглядів: 619 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2012

Запорізькі школярі, які на початку січня гостювали в с. Комарів Галицького району, ознайомились із пам’ятками давнього Галича. Учні 5-8 класів, що приїхали разом з учителем історії Запорізької ЗОШ № 81 Наталею Мігачовою та членом батьківського комітету школи Вікторією Мурухваладзе, побували на екскурсії, яку провела завідувач історичного відділу Національного заповідника «Давній Галич» Марія Костик. 
У туристичний маршрут було включено центр сучасного Галича, Музей караїмської історії та культури, храм Святого Пантелеймона. Гості з цікавістю послухали розповідь про давній Галич, оглянули макет столиці Галицько-Волинського князівства біля церкви Різдва Христового. Великий інтерес викликала історія караїмської громади Галича. Запоріжці висловили свої міркування з приводу походження караїмів. 
Переглядів: 556 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2012

Кожний твір Степана Помф’юка – це часточка України Гуцульщина — край, багатий на таланти. Тут майже в кожній хаті вміють вишивати, в’язати, ткати, писати писанки. У цьому краї, серед високих і лісистих гір, розкинулося мальовниче село Люча. Його жителі пишаються своїм селом, адже і в ньому народилося чимало талановитих людей. Серед них – майстер з плетіння бісером Степан Помф’юк.
Народився С.Помф’юк 2 червня 1955 року в селі Лючі. Зараз живе у Львові. Потяг до творчості з’явився у нього ще в 1971 році, коли був школярем. Якось, перебуваючи з мамою у місті Коломиї, побачив ремінь, вишитий частинками кольорового пластмасового дроту. Його зацікавило, як такі маленькі дротики тримаються за ремінь?! Це запитання не давало йому спокою, і він почав збирати такі ж дротинки, різати їх на маленькі частинки і плести з них браслети. Свої роботи роздаровував друзям ... Читати далі »
Переглядів: 756 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2012

Цікаві оригінальні гуцульські співанки, записані у 60-х - 80-х роках минулого сторіччя від мешканців сіл Верховинщини, увійшли у видану в передноворічні дні збірку "Співучі гуцули" Івана Рокіщука.
Іван Васильович мешкає у присілку Заверх села Білоберізка Верховинського району. Гуцульську музичну творчість полюбляє змалку. Тож коли перетнув 60-річний рубіж, вирішив здійснити свою давню мрію і зібрав докупи всі рукописи, а ще — сам виконав на старовинних гуцульських інструментах почуті і записані мелодії, вміщені на компакт-диску. Власне, збірка "Співучі гуцули" і складається із книжечки і диску, в які увійшли, окрім співанок і мелодій, гуцульські приповідки, детально описаний обряд андріївських ворожінь та словничок гуцульських слів. А допоміг здійснити татову мрію син Іван, який працює в Рівненському державному університеті і організував видання збірки ... Читати далі »
Переглядів: 595 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2012

У навчальних закладах міста проходить прес-інформування та тематичні години, присвячені цій події.
У шкільних бібліотеках Івано-Франківська розгорнуті тематичні виставки літератури та періодичної преси. 19 січня у Центрі патріотичного виховання учнівської молоді ім. С. Бандери відбудеться диспут з питань державотворення. 20 січня у Центральному народному домі — лекції на тему «Соборна незалежна Україна». У цей же день о 15-й годині в обласному музично-драматичному театрі ім. Івана Франка відбудеться урочиста академія до Дня Соборності та Свободи України. А у неділю у День Соборності на площі біля пам’ятника діячам ЗУНР (вул. Грюндвальдська, 11) відбудеться урочисте віче, присвячене 93-й річниці проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки».
Переглядів: 527 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2012

Колядки під керівництвом берези (керівника), у гуцульському парадному строї і зовсім без спілкування із жінками. Так у часі різдвяних свят колядують на Івано-Франківщині.  Саме виступи колядників з Гуцульщини стали кульмінацією львівського фестивалю «Велика коляда».
Приїхали гуцульські колядники із села Криворівня – там колядують лише чоловіки. Про свій прихід до господи сповіщають у ріг. У хаті колядують майже три години, адже для кожного члена сім’ї – окрема пісня. Співають і для померлих. Для того посеред хати ставлять калач, і запалюють свічку. Носять у різдвяний час і особливий одяг – парадний гуцульський стрій. У такому одязі гуцули морозів не бояться.
«Гуцул: спереду у нього грудь на розпашку, а ззаду – там гарматою не доб’єшся», – жартує колядник з Гуцульщини Василь Луцюк. ... Читати далі »
Переглядів: 656 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2012

17 січня, під час сесійного засідання депутати Івано-Франківської міськради ухвалили рішення перейменувати вулицю Індустріальну на вулицю Володимира Кубійовича. 
Володимир Кубійович – відомий український громадсько-політичний діяч, один із ініціаторів створення Української дивізії «Галичина» та "Енциклопедії Українознавства".
Переглядів: 513 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2012

Івано-Франківська обласна рада оголосила 2012-й на Прикарпатті роком Героя України Олекси Гірника. У зв’язку з цим відбулася прес-конференція його сина Євгена Гірника — голови Фундації ім. Олекси Гірника.
«Олекса Гірник — це постать, яку потрібно вшановувати на всеукраїнському рівні, — підкреслив Є. Гірник. — Проте в умовах сучасної, здебільшого українофобської центральної влади вшанування їх на державному рівні було заблоковано парламентською більшістю, тому ухвалене обласною радою рішення є кроком очікуваним, принциповим і, безумовно, позитивним».
Стосовно відзначення 100-річчя від дня народження Олекси Гірника, зазначив його син, воно матиме всеукраїнський характер, але буде проведено переважно на громадських засадах. Опікуватиметься ювілейними заходами створена понад рік тому Фундація ім. ... Читати далі »
Переглядів: 556 | Долучив: Dnister | Дата: 16.01.2012

31 грудня 1934-го своїми першими експонатами заявив про своє існування новостворений коломийський музей. Це стало можливим завдяки подвижницькій діяльності його ініціатора і засновника, ревного поціновувача й збирача старовини Володимира Кобринського. Так, мабуть, хотіло саме провидіння, аби справу свого стрийка о. Й. Кобринського продовжив його внучатий небіж. У цьому випадку спрацювали не лише гени, але й святий патріотичний обов’язок. Багато відтоді спливло води у Пруті, перегортаючи, наче річкові валуни, світлі і темні сторони зі щоденного музейного життя в контексті світових історичних колізій.
А передувала події національного становлення й самоствердження хвиля виставкового руху, яка на теренах Галичини набирала сили, давала поштовх до предметного вивчення й зберігання найцінніших експонатів. 4 вересня 1880 р. колегія коломийської філії товариств ... Читати далі »
Переглядів: 798 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2012

Календар - це не тільки зручна система відліку часу, заснована на обертанні Землі довкола Сонця і зміні фаз Місяця. Календар - це ще й хранитель культурної пам'яті, це місточок між одиницею і спільнотою, минулим, теперішнім і майбутнім.
Газета пропонує добірку пам'ятних дат, які варто згадати прикарпатцям у 2012 році.
Звісно, будь-який перелік неминуче залишатиметься вибірковим і не може претендувати на вичерпність, та й площа газетних сторінок обмежена. Тому пропонуємо читачам доповнювати календар спільно з редакцією - надсилаючи пропозиції на електронну пошту «ГК». Вони будуть додані до календаря на сайті газети.

Січень
Переглядів: 584 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2012

Незабаром на сесії міської ради голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус звітуватиме про роботу в 2011 році. Навряд чи звіт вразить громаду новизною: після переліку здобутків різного ступеня сумнівності почуємо й про «нечисленні» і тимчасові недоліки, спричинені браком коштів, політикою центральної влади, світовою кризою і - чим завгодно, лиш не власною лінню й непорадністю.
У 1936 році перед громадськістю міста звітував президент Станиславова Здіслав Стронський. Зовсім недавно відгриміла війна, а світова економіка ще не оклигала від удару Великої депресії. Та й інвестиційні і бюджетні можливості міста тоді були незрівнянно скромнішими. І все ж скільки всього вдавалося зробити! Прочитайте й порівняйте з успіхами нинішніх очільників...
Після реформи міського самоврядування з 1934 року магіс ... Читати далі »
Переглядів: 568 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2012

Військова історія Галича та його околиць є дуже багатою на різноманітні події. Кожен період військової історії – від княжої доби до визвольних змагань ХХ століття – має свою «родзинку», яка завжди буде цікавою всім шанувальникам історії. Розглядаючи події Першої світової війни, які проходили на теренах Галича, не можливо оминути один цікавий факт. Він пов’язаний з перебуванням у Галичі в 1916 році досить відомого австро-угорського бронепотяга (Panzerzug № II).
Цей бронепотяг назавжди увійшов в історію австро-угорських військових сил як герой боїв в Італії (1915 р.) та на Коломийщині (1916 р.). Одна з оцінок характеризує його як «найбільш результативний бронепотяг Першої світової війни» –хоча на той час  тільки в Австро-Угорської армії використовувалося 15 бронепоїздів.
Бронепотяг було по ... Читати далі »
Переглядів: 1744 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2012

Київський літопис, описуючи галицькі події під 1165 роком, залишив справді вражаюче свідчення: «Прибіг із Цесарограда братан цесарів кир Андронік до Ярослава Володимировича в Галич. І прийняв його Ярослав із великою приязню, і дав йому Ярослав декілька городів для втіхи. Але потім прислав цесар грецький Мануїл Комнін двох митрополитів, кличучи його до себе, і Ярослав одпустив Андроніка до нього з великою честю, приставивши до нього, Андроніка, єпископа свого Кузьму і двох мужів своїх найзначніших».
Рятуючись від переслідувань свого двоюрідного брата Мануїла I, наприкінці 1164 р. Андронік, за свідченням візантійських істориків Микити Хоніата і Йоана Кіннама, втік до Галицької землі. Його ще в 1154 р. заарештував імператор за державну зраду, інтриги і змови, утримуючи в суворому ув’язненні. Автор грецької хроніки М. Хоніат розповідає, що повернувшись до ... Читати далі »
Переглядів: 682 | Долучив: Dnister | Дата: 13.01.2012

Працівники центральної районної бібліотеки м. Надвірна підготували і провели годину крає­знавства «Вчений мовознавець, патріот»,  присвячену 115-ій річниці з дня народження нашого краянина.
Про життєвий і творчий шлях Василя Дем’янчука розповіла Раїса Грушецька. Бібліотекарі Н. Берчак, Н. Мартинюк прочитали вірші про рідну мову А. Кримського, Т. Шевченка, Н. Чира, І. Яцури.
Народився Василь Дем’янчук 13 січня 1897 р. у Надвірній у трудовій родині. Батько Климентій Дем’янчук працював на цегельні. Малий Василько навчався у початковій школі, відтак – у Станиславівській гімназії, яку закінчив у 1915 році. 1918-го переїхав до Києва і вступив на історико-філологічний факультет університету, після закінчення якого продовжив навчання в аспірантурі при кафедрі історії української мови. Молодого в ... Читати далі »
Переглядів: 623 | Долучив: Dnister | Дата: 13.01.2012

Дивлячись на це фото, важко повірити, що воно зроблено практично у центрі Івано-Франківська. Рік – 1969. Місце – вулиця Тичини. Тоді на місці нинішньої дитячої поліклініки знаходився віварій медичного інституту. Віварій походить від латинського vivarium (vivus – живий). Так називають приміщення для розведення та утримання лабораторних тварин, над якими роблять усілякі медичні експерименти.
Івано-франківський віварій кінця шістдесятих являв собою трикімнатний дерев’яний будинок, клітки та близько 20 соток, обгороджених зеленим парканом, що розвалювався на очах. Студенти називали його «собачник», оскільки там мешкало близько 50 псів і майже сотня кроликів. І це не рахуючи мишей, щурів і морських свинок. Було там і своє підсобне господарство із чотирма кіньми. На них фірами возили моркву та бурячки для кролів і, напевно, кістки для собак.
Переглядів: 795 | Долучив: Dnister | Дата: 13.01.2012

У XVIII столітті Станиславів знали далеко за межами Прикарпаття не через потужні фортифікації, багаті ярмарки чи пишні храми. Подібними принадами тоді могло похвалитися будьяке серйозне європейське місто. Проте наше мало те, чого не купиш, – власну чудотворну ікону. Саме до неї йшли тисячі прочан, аби у щирій молитві знайти в Богородиці захист і підтримку. І знаходили.

Як прозрів писар
Триста років тому жив у Станиславові такий собі пан Домінік. Він працював писарем вірменської громади і був людиною не бідною. Настільки не бідною, що замовив собі у 70-літнього маляра Даниїла копію знаменитої Ченстоховської ікони Божої матері – головної святині Польщі. Електрики тоді не було, житло освітлювали свічками й лучина ... Читати далі »
Переглядів: 671 | Долучив: Dnister | Дата: 13.01.2012

У своїй книзі «Чудотворні ікони Прикарпаття», яка побачила світ у видавництві «Нова Зоря» в 2003 році, ми подали образки про 12 ікон Божої Матері, які знаходились в різні часи на теренах Івано - Франківщини. Історичні долі їх були різними, так само як і їх походження, до того ж одні зберігались у церквах, а інші у польських костелах. Зрештою, великої різниці між ними у зв’язку із цим ми не робили, адже ікона для побожного християнина є насамперед Божим ликом і перше, що спадає на думку, коли її бачиш – це помолитися перед нею. Тому ми і подали розповіді про чудотворні ікони із Більшівців, Лисця, Маріямполя, Станіславова (з вірменського костелу), Фраги.
Тримаючи дану тему на пульсі зацікавлення, ми час від часу фіксували різноманітну інформацію про інші чудотворні ікони, про які, на жаль, відомостей бракувало, що і завадило написати про них окремі статт ... Читати далі »
Переглядів: 1281 | Долучив: Dnister | Дата: 13.01.2012

До особливого виду археологічних знахідок на території давньоруських міст належать привісні печатки. Найчастіше для їх виготовлення використовували свинець (молівдобули), значно рідше – срібло (аргировули) і золото (хрисовули). Такими печатками скріплювалися важливі державні, правові, господарські, торговельні, церковні і військові документи. За титульним зображенням на аверсі печатки можна встановити: осіб князівського походження, церковних ієрархів, представників місцевого боярства та військової еліти. Якщо тут вказувалося християнське ім’я власника печатки і відповідно до нього зображення святого, то на зворотному боці (реверсі) позначалося язичницьке (світське) ім’я. Дуже часто воно прочитується в контексті благального звернення до Бога: «Господи, допоможи рабу своєму...” На Галицько-Волинській Русі побутували печатки із загадковим написом "ДЬНЬСЛОВО”. Вчені здогадуються, що такі сфрагістичні знаки використо ... Читати далі »
Переглядів: 671 | Долучив: Dnister | Дата: 13.01.2012

Ці книжки виявилися давнішими на кілька десятиліть від першої письмової згадки про село і майже на півстоліття за храм
Різдва Пресвятої Богородиці, який вважається найдовершенішою дерев’яною спорудою гуцульської сакральної архітектури.
Під його покровом вони й схоронилися від воєнних лихоліть і зламів епох. Якщо зважити на те, що в книгах є дуже цікаві записи навіть про дідусів і бабусь новонароджених, можна вивести не лише родоводи криворівнівців до кінця XVII століття, а й родовід самого села, яке претендує на українське гуцульське село-музей. Найдавніший запис зроблено в 70-х роках XVIII століття. Останній — у 1944-му, пише сайт ukurier.gov.ua.
— Завдячувати тому, що цей церковний літопис вцілів, — розмірковує сільський голова Ва ... Читати далі »
Переглядів: 484 | Долучив: Dnister | Дата: 13.01.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024