П`ятниця, 26.04.2024, 02:29:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 13 » Сенс живописної філософії Михайла Фіголя
00:43:49
Сенс живописної філософії Михайла Фіголя
Вшановуючи пам’ять живописця і мистецтвознавця, заслуженого художника України Михайла Фіголя, відділ літератури і мистецтва обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка організував книжкову виставку-експозицію „Сенс живописної філософії Михайла Фіголя”.
Ім'я Михайла Фіголя добре знане не тільки у мистецькому світі Прикарпаття та України, але й далеко за її межами. 18 жовтня йому виповнилося б 85 років.
Народився художник у селі Крилос, що неподалік Галича і все своє життя ніс в душі любов до рідної землі, до своєї батьківщини. Потяг до мистецького ремесла проявляв ще з раннього дитинства, малярство і Галич стали для нього двома потужними творчими крилами. 
Необхідність і потребу в постійній роботі з олівцем, вуглем, пензлем заклала, очевидно, найкраща на той час, мистецька освіта, здобута ним в інституті живопису, скульптури і архітектури ім. І. Рєпіна Академії мистецтв в Ленінграді. Саме там майбутній художник збагнув і утвердився в переконанні, що мистецтво для нього є способом мислення, формою світосприймання і самовираження. Глибокі історичні знання, патріотизм, ідейність, широчінь та оригінальність, чітке розуміння кожного завдання, вміння реалізувати творчий задум, висока професійна майстерність - такими є складові феномену Фіголя-художника. 
Гідною подвигу масштабністю відзначалася науково-педагогічна діяльність Михайла Павловича, адже виховав не одне покоління художників, викладаючи рисунок, живопис, керуючи дипломними роботами.  Саме він був засновником художньо-графічного факультету і завідувачем кафедри образотворчого мистецтва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, та єдиним свого часу на Прикарпатті кандидатом мистецтвознавства, а згодом - доктором мистецтвознавства, професором Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, лауреатом премії ім. В. Стефаника в галузі мистецтва.
Твори Михайла Фіголя „Сон" (1964), "Роксолана" (1970), „Галич 1221 р. Данило Галицький і Новгородський князь Мстислав Удатний" (1977), „Олекса Довбуш" (1979), „Епос Карпат (Захар Беркут)" (1981), „Галицька трагедія (Настася)" (1987), „Посли візантійською імператора Емануїла II в Галичі. 1165 р." (1998) та ін. стали виразною ознакою творчою зростання художника, показали прагнення до новаторських змін і пошуків нових виражальних засобів мистецтва.
Життя художника - неперевний ланцюг спостережень та вражень. Водночас, цікавою та досі маловідомою сторінкою творчості майстра є його рисунки, зарисовки, ескізи, начерки.
Роботи Михайла Фіголя експонувалися на численних міжнародних, всеукраїнських та обласних виставках, є також чимало мистецьких альбомів, каталогів, буклетів, де представлені твори митця. Постійно відкрита для бажаючих картинна галерея художника в Івано-Франківську по вулиці ім. Михайла Фіґоля в помешканні, де він жив. Там зібрано  найбільше історичних сюжетів, відтворених талантом п. Михайла, які ілюструють життя столиці Галицько-Волинського князівства.
Тож запрошуємо у багатий і яскравий творчий світ Михайла Фіголя, виразно відчути дихання мистецької традиції майстра, краще пізнати свій час, свого сучасника і навіть самого себе, переглянувши книжкову виставку-експозицію „Сенс живописної філософії Михайла Фіголя", яку пропонує відділ літератури з мистецтва обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.
На виставці представлені книги, альбоми та листівки Михайла Фіголя, а також література про життя і творчість художника.

Переглядів: 567 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024