П`ятниця, 26.04.2024, 08:35:59

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 27 » Станиславівська броварня практично набрала первозданного вигляду
15:31:44
Станиславівська броварня практично набрала первозданного вигляду
Станиславівська броварня, що на вулиці Новгородській, практично набрала первозданного вигляду. На «обличчі» споруди відтворені з точністю всі елементи декору, включно з роком побудови броварні – 1767.
Також можна побачити надпис «Brovar parowy Sedelmajera».
Нагадаємо, що Петро Зедельмайер (разом зі своєю родиною) володів Станиславівським пивзаводом з 1905 року і до Великої Вітчизняної Війни, який при ньому носив назву «Browar Parowy Sedelmajera Sp.zoo».
Під його управлінням пивоварня дуже успішно функціонувала і мала на той час дуже велику кількість співробітників. Думаємо що вам буде цікаво дізнатися про історію пивоваріння у Івано-Франківську. У привілеї Андрія Потоцького від 7 травня 1662 про надання місту Магдебурзького права є такі рядки: «На передмісті дозволяю будувати броварні, солодовні, винокурні, маєтки, на що кожному будуть виділені ділянки. Цим же привілеєм затверджувався податок - «від варіння пива з мірою - п'ять злотих».
Треба зауважити, що будівля заводу була найстарішою в Україні серед аналогічних підприємств. Станиславів навіть випередив Львів. Хоча офіційною датою заснування Львівської пивоварні вважається 1715, найдавніші цехи, що дійшли до нас, побудовані в першій половині XIX століття. Недарма Станіславівський пивзавод був визнаний єдиним в Україні пам'ятником промислової архітектури національного значення. Але згаданий завод був не єдиним у місті. У 1847 році в Станиславові діяло вже чотири пивоварні. Разом вони виробляли 12 208 відер пива на рік і платили податки на суму 22 283 злотих 94 центи. А на початку ХХ століття Станиславівське пиво було вже добре відомо по всій Галичині і навіть конкурувало з львівським. Є цікава легенда, як в давнину перевіряли якість пива. На дерев'яну лавку виливали відро напою, після чого туди сідав член магістрату у шкіряних штанях. Через п'ять хвилин він вставав, і якщо його дупа прилипала до лавки, або з тріском від неї відривалась, то пиво вважалось добрим.
Якщо ж чиновник підіймався легко, то це свідчило, що пиво розбавлене. Магістрати намагалися боротися з цим злом. Наприклад, вони значно дешевше продавали ліцензії на виготовлення пляшкового пива, яке, на відміну від розливного, складніше було розбавити.
Юрій Гриньків, Андрій Волик, vezha.org

Переглядів: 582 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024