Четвер, 25.04.2024, 11:05:59

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Листопад » 28 » Нотатки про... Вікна, двері, брами
22:10:09
Нотатки про... Вікна, двері, брами
А я все чекав, коли ж в нас почнеться те саме що у Львові. Ну, от, схоже дочекався.
«У зв’язку з загостренням проблеми спотворення пам’яток архітектури у нашому місті через стихійну заміну історичних столярних елементів споруд (вікон, дверей, сходів, вітрин) відділ з питань охорони культурної спадщини виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради розпочав роботу над проектом Положення про правила оновлення та реставрацію історичних елементів фасадів споруд культурної спадщини міста».
Не знаю, чи  поштовхом послужили металопластикові двері, якими замінили стару браму, але про них чомусь почали говорити. Хоча незрозуміло, чому таку прискіпливу увагу викликала саме ця заміна, якщо до цього де тільки не міняли брами вікна й двері, прорубували дірки в стінах, перебудовували, прибудовували, розбудовували. Подивіться лише на вікна та двері івано-франківської синагоги. 
І як все буде відбуватися? Так як у Львові, коли до помешкання людини, яка кілька років вже як замінила вікна, приходять з приписом замінити вікна на дерев’яні, при цьому такі, як були колись. А де їх взяти, якщо старі давно вивезені на звалище, а нові замовляти немає коштів?
До того ж, навіщо лукавити – старі вікна часто в такому стані, що на їх реставрацію треба витратити стільки грошей, що не кожен може собі це позволити. Тому треба не просто забороняти, а розробляти програму матеріальної співучасті влади в реставрації старих вікон, які ще залишилися.
Як діяти там, де пластикові вікна вже встановлені, особисто я не знаю, бо, здається, час вже втрачено. Варто лише пройтися містом і подивитися на спотворені фасади. Так і хочеться спитати, а де ви були раніше. Скажімо років десять назад, коли населення на всіх рівнях активно агітували міняти старі вікна на, як їх тоді називали, на енергозберігаючі. Навіть програму обіцяли спеціальну створити, щоб заохотити людей.
А тепер «давай все в зад».  Гадаю, примусити пів міста міняти пластикові фасадні вікна на дерев’яні може виявитися (і виявиться) завданням непосильним. Пізно, як кажуть, пити «Боржомі».
Що ж до брам, то тут теж все настільки зруйновано, що повернути status quo видається місією, так би мовити, нездійсненою. Якщо не вірите, то просто пройдіться містом. Стане сумно, а може навіть страшно, від масштабів.
Стосовно реставрації старих вікон, то тут теж не все так просто, як може здатися. Процес це непростий, вимагає затрат не лише матеріальних, але й затрат часу. До того ж можливий лише в теплу пору року, бо для якісної реставрації з рам виймається скло, а самі рами знімаються з завіс. Ви готові жити якийсь час взагалі без вікон? Отож бо.
Однозначно, що питання не має простих рішень. А можливо й не має їх взагалі. Особливо, коли хвороба вже настільки запущена, як в нашому місті.
     Володимир Мулик

Переглядів: 545 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024