Субота, 27.04.2024, 06:04:32

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Листопад » 8 » Автентику на дрова
10:13:08
Автентику на дрова
Кілька днів тому в Івано-Франківську власник магазину «Старі речі» (Січових Стрільців, 14) зняв старі автентичні двері та поміняв їх на пластикові. Споруда — пам’ятка архітектури місцевого значення, яка побудована в кінці XIX століття.
Історія із цими дверми тягнеться уже кілька місяців. Нам повідомляли, що ще влітку в місті бачили оголошення про те, що вони продаються. Правда, оголошення не збереглося, а власник приміщення це заперечує.
«Двері були нікудишні», — каже обласний охоронець культур­ної спадщини Андрій Давидюк. 
За словами начальника міського відділу охорони культурної спадщини Ігоря Панчишина, він кілька місяців тому приходив до власника приміщення із застереженням: двері знімати не можна. «Тоді мене запевнили, що ніхто нічого не продає, — говорить Панчишин. — Мовляв, хочуть ремонтувати. Я тоді їх попередив, що це частина пам’ятки, а пам’ятка якраз і полягає в тому, що у ній є одне, друге, третє. Буває, що в когось у квартирі може бути малюнок, який є частиною пам’ятки. Згідно з законом, людина, яка хоче покращити свій побут, має замовити проект реставрації, а далі погодити його в органі охорони культурної спадщини».
Панчишин повідомив власнику магазина, що на зняття дверей треба отримати дозвіл. А це — непроста процедура, бо кожна реставрація потребує окремого «консиліуму», який має дати оцінку. «Якщо щось не піддається реставрації, то треба зробити точно таке саме і з такого самого матеріалу, — пояснює Ігор Панчишин. — Якщо з якихось причин і це неможливо, то дозволяють із пластику, але воно все одно має бути один в один з тим, що було».
У вівторок «Репортер» пішов до магазину. Власник приміщення пан Зіновій (прізвище не назвав) каже, дозвіл у нього є. «Двері ми зняли, бо їм понад 100 років, — говорить чоловік, — скільки ми не ходили й не просили, щоб нам допомогли реставрувати — результату не було». Правда, куди саме він звертався, пан Зіновій не пригадує. Каже, листи не писав, усе було усно…
«Двері розсихалися повністю. Ми їх фарбували, латали, робили, старалися, бо в принципі двері були непогані, — продовжує власник магазину «Старі речі». — Пам’ятаєте, півтора місяці тому був потоп? Сюди зайшла вода. Після того двері неможливо була закрити, ми їх змушені були підрізати. Друга причина — пожежники скандалили, бо двері мають відкриватися назовні, а ці — всередину. І третє — холод, продувало страшенно».
Коли зрозумів, що ніхто не допоможе з реставрацією, то отримав дозвіл і поміняв двері, стверджує чоловік. Тож старі зараз стоять у гаражі. Каже, або викине, або підуть «на дрова». Питаємо: чи готовий продати? Погодився, лише ціну не назвав. «Якби я їх продавав, то сказав би 1000 гривень чи 1000 доларів, — відповів чоловік. — А якщо хочете купити, то кажіть, за яку ціну».
На останок чоловік додав, що, на його думку, нові двері значно красивіші за попередні. «Що б там любителі старовини зараз не говорили, — підсумував він, — я теж маю історичну освіту. Ви подивіться на двері справа і на двері зліва, і зробіть висновок, які ліпші, а які гірші. А з приводу того, що ці двері мають цінність, то це ще треба довести. Бо їм було понад 100 років, то що з ними було робити?».
Після цього «Репортер» звернувся за коментарями до керівника обласного управління охорони культурної спадщини і музейної роботи Андрія Давидюка. Невже був дозвіл? Так, сказав Давидюк. Правда, за його паперами, магазин «Старі речі» знаходиться на Січових Стрільців, 15, а не 14. «Дозволяється проведення ремонтних робіт по заміні дверного полотна, — йдеться в документі, — за умови, що нові двері повинні відповідати автентичним».
Ми спитали Давидюка, чи можна назвати пластикові двері автентичними? Відповів, що ні й пообіцяв розібратися. Розбирався майже 15 хвилин. А потім передзвонив і сказав, що зв’язався з власником магазину по мобільному. «Я вияснив, що двері віддані на реставрацію, — каже головний обласний охоронець культурної спадщини. — Він їх реставрує і поставить на місце».
Повідомили Андрія Давидюка про розмову із паном Зіновієм, сказали й про те, що він планує порубати двері на дрова… «У мене є з ним договір охоронний, тож можете не переживати, — відповідає чиновник. — А двері були нікудишні, і були приписи пожежників про те, що їх треба замінити».
Під час здачі номера «Репортеру» не вдалося з’ясувати, чи дійсно були приписи від пожежників. Але ми в будь-якому разі дізнаємося. Як і перевіримо, чи поверне власник магазину автентичні двері. Обов’язково.

Переглядів: 565 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024