Неділя, 05.05.2024, 09:56:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 24 » Долю унікальної споруди у Ланчині вирішено
19:19:24
Долю унікальної споруди у Ланчині вирішено
Розповідає голова районної ради Василь Попович:
– «Червоною» школу в Ланчині назвали тому, що в 1905 році її побудували із цегли. У ній вчителі-поляки навчали грамоти українських дітей. Тут навчався, зокрема, поет Січового стрілецтва, ланчинець Юрій Шкрумеляк. Це – пам`ятка архітектури міс­це­вого значення. Таких будівель в області всього три.
Декілька років тому тут проводили шкільні заняття з трудового навчання. Згодом почав протікати дах і через нашу спільну безгосподар­ність дах обвалився. Тож минулоріч під час зустрічі з польською делегацією я пові­домив їм про цю споруду, що однозначно має відношення до українсько-польських стосунків. Завітавши до Ланчина, поляки залишились враженими цією спорудою, її місцем розташування, звідки відкривається мальовнича панорама на ріку Прут. Вони запропонували на базі цього об`єкту створити куточок українсько-польської дружби. Ми під­тримали це, запропонувавши підготувати проект про спіль­не фінансування. Це стало першим поштовхом для звернення особливої уваги на «червону школу» з метою порятунку цієї унікальної спо­руди.
Навесні під час об`їзду району керівництвом обласної ради я запропонував від­відати і цю школу. Таким чином, після перевиконання обласного бюджету у проекті заклали 200 тис. грн. на реконструкцію даху. На жаль, стільки не вийшло, як передбачалось. Цей об`єкт не потрапив до списку тих, що фі­нансуватимуть з облбюджету. Тому на сесії облради 16 вересня ц. р. ми звернулися до депутатів від Надвірнянщини Володимира Поповича, Юрія Дерев`янка та Володимира Хопти і депутата Юрія Бабія – відповідального за наш ра­йон (хоча він родом з Івано-Франківська) та спільно з головою ОДА попросили про можливість повторного включення об`єкту. На цій сесії обласної ради рішення про ви­ділення 200 тис. грн. прийняли, що дуже обнадіяло громаду Ланчина.
За ініціативи Володимира Поповича на нараді з підпри­ємцями селища вирішили співфінансувати об`єкт «червоної школи». Координацію на себе взяв Ланчинський селищний голова Михайло Іванюк. Спільно з підприємцями і громадою зібрали 40 тис. грн., за що вже придбали пиломатеріали на дах.
Що далі? Спільно з керівництвом РДА та селищної ради і громадою плануємо у це приміщення після реконс­трукції перенести селищну раду, розмістивши там ще й Музей історії Ланчина. А в нинішній будівлі селищної влади розмістити класні ка­бінети або відкрити додаткові групи дитячого садка.
Таким чином вирішиться дуже багато питань. Голова РДА Володимир Калічко взагалі запропонував, що в разі залучення корпусу до школи відкрити гімназію чи ліцей. Думаю, в цьому є раціональне зерно і я це підтримую. Адже, щоб збудувати нові шкільні корпуси, нині пот­рібні колосальні кошти, а ми таким чином збережемо приміщення і заодно вирішимо нагальні соціальні проблеми територіальної громади. Тим більше, що в підвалах тепе­рішнього приміщення селищної ради можна розмістити спортивні секції, які, до речі, там функціонували.
Зі свого боку поляки також запевнили у готовності допомогти. До того ж, при умові фінансування з облбю­джету і громади район також не може залишатися осторонь цієї справи.
А загалом ми розглядаємо перспективу, щоб на стадіоні у Ланчині проводити літні спортивні обласні змагання серед сільських команд. Це стосується й інших великих населених пунктів, як Битків, Делятин.
Ми не повинні втратити жодного шансу для покращення інфраструктури району.
"Народна воля"

Переглядів: 604 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024