Субота, 27.04.2024, 08:05:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 27
24 жовтня відбулися чергові звітно-виборні збори Галицької районної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури. Ці збори є обов’язковим заходом, які передують обласній конференції Товариства, яка відбувається раз на 5 років (найближча відбудеться в листопаді ц. р. у м. Івано-Франківську). Захід проведено в приміщенні Національного заповідника «Давній Галич» - що не є випадковим, адже дана наукова установа вже майже два десятки років є відповідальною за збереження та виявлення пам’яток на терені Галицького району і є флагманом пам’яткоохоронного руху на Прикарпатті.
Для участі у звітно – виборних зборах прибули керівники районної організації УТОПіК, члени Товариства: працівники НЗ «Давній Галич», директори навчальних закладів, представники бібліотек, зацікавлені. Порядок денний зборів передбачав розгляд двох основних питань ... Читати далі »
Переглядів: 523 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2011

Приводом для відвідин дитячого садочка «Росинка» стало запрошення його адміністрації, яка ввела у свій план педагогічну годину «Декоративно-прикладне мистецтво Гуцульщини».
Виявленню та розвитку творчих здібностей вихователі дошкільних закладів приділяють велику увагу, адже саме в цьому віці всі діти творчі: малюють, ліплять, конструюють. Як зазначила завідувачка «Росинки» Тетяна Фенин, традиційний гуцульський посуд малята не тільки малюють, а й ліплять з пластиліну. У згаданому садочку проводять тематичні заняття, на яких вихователі знайомлять дітей з традиціями та мистецтвом нашого краю, тож педагогічну годину не випадково присвятили декоративно-прикладному мистецтву Гуцульщини, про яке на основі збірки Національного музею у Коломиї розповідали Оксана Ясінська та Ірена Гулай-Назарова. Розповіді музейників доповнювали багато ілюстровані буклети та муз ... Читати далі »
Переглядів: 662 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2011

У видавництві «Нова зоря» побачила світ книга «Двадцять років незалежності. Галицький район. Факти, хроніка, події, спогади». У книзі, створеній за задумом голови районної державної адміністрації Григорія Івасишина осмислюється роль Галича як визначного центру доісторичних цивілізацій Подністер’я, столиці протидержавного об’єднання Велика Хорватія, Галицького князівства, Галицько-Волинської держави, показана роль краю в українських державотворчих процесах в епоху середньовіччя. Але найголовнішу увагу автори відвели дослідженню процесу відродження Української держави на теренах Галицького району на рубежі ХХ-ХХІ століть. Люди які написали до книги свої спогади, здебільшого не приналежні до літературної діяльності, але вони були учасниками і творцями тої величної історичної доби, а тому пульс епохи відбивається у кожному реченні мемуарів. Це робить книгу живою і цікавою.
Переглядів: 542 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2011

За сприяння галицької районної державної адміністрації та районної ради побачив свят історичний нарис Ярослава Поташника «Галицькі Медобори» - невеличка частка дослідження історії села Мединя, яке шість століть тому постало на живописному березі річки Лімниці. Це коротка розповідь про неповторність і красу галицького села, про події минувшини і сучасність, про людей небайдужих до історії рідного Галицького краю.
Переглядів: 618 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2011

6 жовтня 2011 року минає 120 років від дня народження доктора Івана Докторука, учасника національно-визвольних змагань, правника, старшини УГА, людини, яка все своє життя присвятила боротьбі за незалежність рідної України, проявляючи активність у цій справі на рідній землі та за її межами, там, куди завела його доля у скрутні часи плину світової та вітчизняної історії.
Виходець із простої багатодітної селянської сім`ї, Іван Докторук при Божому благословенні та своїх тодішніх добродіїв зумів у часи Австро-Угорщини отримати професію правника, зазнавав переслідувань польської влади, яка за його українськість не давала йому можливості працювати тоді за фахом. Такими добродіями для нього стали учитель школи у Заріччі Зеновій Матковський, сільський парох о. Димитрій Луговий, який допомагав йому матеріально в період навчання у Коломийській гімназії, адвокат і ... Читати далі »
Переглядів: 699 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2011

Згідно зі спільним розпорядженням голів районної ради і районної держадміністрації від 12 вересня ц. р. створено комісію з відкритого конкурсу на кращу концептуальну ідею згаданого пам`ятника у Надвірній. У складі комісії 13 членів. Очолив її – Михайло Янчук, головний архітектор району.
28 вересня у районній раді відбулося засідання цієї конкурсної комісії. Обговорено та затверджено вимоги та програму проведення відкритого конкурсу.

Вимоги та програма проведення відкритого конкурсу на кращу концептуальну ідею пам’ятника «Борцям за волю України» 
в м. Надвірна
Переглядів: 650 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2011

Відеоролик справжнього гуцульського весілля, знятого у селі Кривопіллі Верховинського району, покажуть 29 жовтня у Львові на фестивалі «Весілля-фест», що проходитиме у міському парку культури ім. Гната Хоткевича по вул. Кушевича,1. 
Мета фестивалю, як зазначають його львівські організатори, відродження старовинних народних обрядів та звичаїв автентичного гуцульського весілля. У програмі - показ суконь, весільні пісні від гуртів «Тарасова ніч», «Коралі», «Ойкумена», «Варнечки», «До схід сонця», «Cherry band», танці та майстер-класи, театральна міні-вистава «З вулиці на сцену».
Переглядів: 565 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2011

Григорій Крук — найвідоміший український скульптор за кордоном, національна гордість України, 100-річчя від дня народження якого відзначаємо 30 жовтня цього року. Перші сходинки до творчої майстерності він долав у Станиславові, у школі деревного промислу.
Сюди його привіз із Братишева директор початкової школи В. Лукасевич, помітивши у свого учня схильність до малювання і різьби. Зробив він це у 1925 р. майже всупереч бажанням батьків Григорія. «Родичі не зовсім були вдоволені моїм художнім навчанням у промисловій школі, бо їхні бажання були дещо іншого плану: я повинен був намагатися стати «правдивим паном», — щонайвище сільським учителем або священиком», — напише 1975 року у своїх спогадах «Світ художника» сам скульптор.
Станиславівська промислова школа з офіційною назвою ... Читати далі »
Переглядів: 560 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2011

Всесвітньо відомий скульптор Григорій Крук, твори якого збагатили європейську образотворчу культуру ХХ ст., є насамперед українським митцем, що вийшов з багатої духовної культури свого народу. Його шлях у велике мистецтво був складним, з великими труднощами, які виходили за межі можливого, але вони ніколи не були сильнішими від бажання добитися успіху.
Впертість у досягненні мети у Крука була з народження,  була сформована самим середовищем, у якому зростав, світоглядом селян, чиє життя проходило у важкій праці і глибокій вірі у Бога. Читаючи спогади художника, написані в поважному віці, стає зрозуміло, звідкіля беруться ті міцні основи, на яких формувався мистецький світ Крука, його глибинні імпульси, образне бачення буденного життя селян.
Починав він, як і всі відомі митці, такі як В. ... Читати далі »
Переглядів: 736 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2011

Народився 1925 року в с. Новиця Калуського району. Закінчив 7 класів місцевої школи (того часу це неповна середня освіта) і вступив у Калуш до гімназії, де провчився 4 місяці (до кінця 1939 року). Після встановлення радянської влади відбулась реорганізація шкільної освіти і Ілля повернувся до Новиці, де в школі ще раз проходив курс двох останніх класів протягом 1940-1941 років. В 1941 році пішов на навчання в Калуську торгівельну школу (директором був п. Гуцуляк), де здобував фах бухгалтера. Одночасно з навчанням працював бухгалтером на маслозаводі і у пекарні м. Калуш. В червні 1943 року закінчив торгівельну школу. Протягом місяця ще працював бухгалтером і в той же час пройшов медичну комісію для відбору у дивізію СС «Галичина», яка визнала його придатним для служби.
19 липня 1943 року мобілізований в дивізію СС «Галичина». Разом з Ільком до ... Читати далі »
Переглядів: 717 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2011

Роман Марчак народився в священичій сім’ї, корені якої походять із села Біла Стрийського повіту. Батько Романа, о. Воло­димир Марчак, за підтримки митрополита УГКЦ Андрія Шептицького закінчив духовну академію в Римі. Виконував священичі обов’язки у селах Баличі та Гірне, що на Стрийщині, а в 1911 році був направлений в Се­редній Угринів Калуського повіту. У шлюбі у о. Володимира Марчака і Неоніли Левицької народилося п’я­теро дітей: Наталка, Олександра, Василь, Роман (1912) і Володи­мира. Останні двоє народились в Середньому Угринові.
Дитинство Романа пройшло серед мальовничої природи передгір’я Карпат на окраїні Чорного лісу. В школу Роман ходив у Середньому Угринові, яку закінчив успішно: особливо полюбляв історію, літературу та фізкультуру (руханку). З молодих літ Ромко, так називали його рідні, брав активну участь в роботі читальні „Просвіти”, спів ... Читати далі »
Переглядів: 720 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024