Субота, 27.04.2024, 14:27:04

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 21
У вересні ц. р. за­вер­шились тритижневі роз­­копки ос­танків ні­мецьких солдатів у Над­вірній. По­заду міської церкви Воз­движення Чесного Хреста вияв­лено війсь­кове гос­пі­тальне траншейне похо­вання 50 солдатів. Гос­пі­таль знаходився поблизу, у приміщенні тепе­ріш­ньо­го ліцею, а церковне под­вір’я, яке вва­жалось «не­дотор­каним» уможливило там поховання півсотні солдатів перед приходом радян­ських військ 1944 року. Тоді хо­вали лише вій­ськовиків, котрі по­мер­ли в госпіталі від різного роду поранень. Похорон відбу­вався з усіма війсь­ковими почестями та з капеланом.
Перепохованням цих людей займається Робоча група Німецької Народної Спілки в західних облас­тях України. Спіл­ка існує на пожертви німецького народу з 1996 року. Із 2003 р. робочу групу в західних областях очолює Мирон Старко. Спеціально для перепоховань у Львівсь­кій області взято ... Читати далі »
Переглядів: 554 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.10.2011

За свідченням Романа Балагурака, брата Володимира,  їхня сім’я проживала у Косові, на Москалівці, по вул. Вітовського.
У 14 років, не сказавши нікому, Володимир пішов до монастиря. Висвячення у сан священика було здійснено у Москалівській церкві св. Василія.
Народився слуга Божий Володимир (чернече ім’я Григорій) Балагурак 5 липня 1909 року в Станиславові. З 1929 по 1936 роки навчався у духовних академіях у Добромилі та Кристинополі. 1 травня 1927 року склав василіянські чернечі обіти у Крехові. Рукоположений на священика єпископом Йосафатом Коциловським 21 травня 1934 року. У 1936-1938 роках перебував у монастирі отців Василіян у Станиславові. З 1941 до 1945 року був ігуменом монастиря отців Чину Святого Василія Великого у рідному місті.
Переглядів: 676 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.10.2011

Вулиця Грушевського — досить довга вулиця, яка тягнеться від центру міста до повороту на вулицю Козоріза і Привокзальну площу. Забудова вулиці, як і більшості центральних вулиць Калуша, — різноманітна. Починаючи від стареньких, частіше занедбаних, будинків початку ХХ століття — до багатоповерхових новобудов.
На будинку під №1 у 1991 році встановлена меморіальна дошка Михайлу Грушевському (1846-1934) — видатному українському історику, визначному політичному і державному діячу, першому президенту Української Народної Республіки.
За часів СРСР вулиця носила ім’я Калініна. 
З вулицею пов’язаний розвиток у місті стоматології. Ще за Польщі (1926 рік) у Калуші працювали 3 лікарі-стоматологи і 2 зубні техніки. До 1940-х років їхня кіль ... Читати далі »
Переглядів: 476 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.10.2011

Уже 115 років із Господньої лас­ки вірно служить парафіянам Доб­ротова храм Української Православної церк­ви Київського патріархату Положення Чесного Пояса Пресвятої Богородиці, в якому у радянський період скла­дували мінеральні добрива. Одначе будівля храму добре збереглася, мало постраждали і церковні святині, що­правда, зникли найцінніші старовинні ікони.
Вірні духовного храму багато зробили вже в незалежній Україні для її відродження. І вже на 115-літній ювілей вона постала перед мирянами та сотнями гостей, які приїхали в Добротів на ювілейні торжества святої церкви, невпізнаною.
Святкову Літургію з нагоди 115-річчя церкви від­служили 18 священиків у супроводі єпископа Коломийсько-Косівського УПЦ КП Іоана (Бойчука). Цей день став справжнім  святом відродження нашої церкви, святом єдн ... Читати далі »
Переглядів: 594 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.10.2011

В обласній бібліотеці ім. І.Франка відкрито ретро-виставку сторінками журналу "Народна творчість та етнографія". Мета виставки: ознайомити користувачів з історією української культури, а саме: із зразками народної творчості та етнографії.
Тим, хто любить і цінує народне мистецтво, присвячується ретро-виставка за сторінками журналу „Народна творчість та етнографія”, яка містить розділи: Національна гордість Прикарпаття ХІХ-ХХ століття; Пам’ятки культури; Свята і обряди.
Представлені на виставці журнали розкривають такі рубрики: Статті; Розвідки і матеріали; Дослідження з історії науки та культури; З експедиційних матеріалів; Публікаці; З архівів колекцій та рідкісних видань; Трибуна молодого дослідника; Ювілейні та пам'ятні дати; Критика та бібліогр ... Читати далі »
Переглядів: 975 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.10.2011

У Надвірнянській райдержадміністрації відбулася нарада під керівництвом заступника голови РДА Степана Іроденка з участю голів райорганізації ветеранів війни Миколи Забачинського, районної асоціації учасників бойових дій (воїнів-ін­тернаціоналістів) Романа Лесюка, заступника голови Надвірнянської станиці Всеукраїнського братства УПА Михайла Юркевича, представників органів місцевого самоврядування Заріччя, Делятина, Стримби, Білих Ослав, керівництва держлісгоспів, районного споживчого товариства, філії «Надвірнянський райавтодор», центральної райлікарні, відділу освіти РДА, правоохоронних органів та спів­організаторів урочис­тостей – відділів з питань внутрішньої по­літики і зв`язків із громадськістю та культури і туризму РДА.
На виконання постанови Верховної Ради України «Про відзначення 70-річчя партизанського руху в Укра­їні» у райдержадміні­страції р ... Читати далі »
Переглядів: 513 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.10.2011

Цього річ громадськість України вшановувала пам'ять Провідника ОУН – Степана Бандери з приводу 52-х роковин від дня загибелі його від рук московського вбивці. На батьківщині провідника ОУН, до меморіального комплексу в Старому Угринові, приїхали українські патріоти, небайдужі громадяни із різних кутків нашої області, а також з сусідніх – Львівської та Тернопільської областей.
Серед присутніх на заходах були ветерани УПА та підпілля ОУН, представники громадських та політичних партій краю, районної влади.
Розпочалися заходи поминальною панахидою, яку відслужив місцевий парох о. Ярослав Мельничук. Після спільної молитви всі зібрались у приміщенні музею, де відбулась презентація виставки «Невідомі документи сім’ї Степана Бандери». Відкривав виставку завідувач музею п. Степан Лесів. Присутні ознай ... Читати далі »
Переглядів: 542 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.10.2011

У Коломийському Національному музеї відбудеться академія, що об’єднає три вагомі події в історії коломийської кераміки.
З давніх-давен Коломия славилася гончарними виробами. Ще в ХVІ ст. наше місто було відомим центром гончарства. Однак у другій половині ХІХ ст. це ремесло поступово почало занепадати. Отож  задля того, щоб зберегти традиції цього давнього виду мистецтва, в нашому місті було створено гончарну школу, якій у листопаді виповниться 135 років від часу створення. 
Найбільшого розквіту освітній осередок гончарного промислу досяг під керівництвом Валеріана Крицінського – художника, викладача образотворчого мистецтва, громадського діяча – 160-річчя від дня народження якого відзначатимемо наступного року. 
Цього ... Читати далі »
Переглядів: 568 | Долучив: Dnister | Дата: 21.10.2011

Першою восьмиповерхівкою міста була вежа телефонно-телеграфної станції, яку спорудили у 1968 році. На старих фото добре видно, що верхівку будинку прикрашав металевий профіль вождя світового пролетаріату. Зверху дідусь пильно дивився, як вирує життя навколо, а його мужні риси обличчя було видно здалеку.
Проте, всі пам’ятники, бюсти та профілі мають одну спільну проблему – їх періодично обробляють голуби та інші представники сімейства пернатих. У таких випадках на пам’ятник просто вилазить двірник і відмиває героя губкою з милом. А як вилізеш на крихкий профіль, який ще й нависає над прірвою?
Тому конструктори зробили Леніна на шарнірах. Це дозволило за необхідності опускати вождя на дах будинку, де на нього вже чекав двірник із губкою.
Переглядів: 634 | Долучив: Dnister | Дата: 21.10.2011

Перше знайомство нашого міста з авіацією відбулося 21 липня 1912 року. Тоді відбувся демонстративний політ молодого польського льотчика Міхала Скіпіо дель Кампо. Він керував аеропланом французького виробництва системи «Моран», на якому зробив три великих кола над парком і селом Загвіздя. Політ тривав лише 12 хвилин, проте викликав серед мешканців Станиславова великий фурор. Не можна сказати, що то був суто військовий літак. У ті часи ще не існувало чіткої градації, і у принципі можна було легко мілітаризувати будь-який цивільний аероплан, озброївши його кулеметом і давши пілоту пару гранат.
Уже незабаром у небі Станиславова з’явилися справжні бойові машини. Так, у спогадах мешканців є згадки про безперервний рев літаків над містом у часи Першої світової війни. Проте, чиї вони були – російські чи німецькі – зараз сказати важко.
Переглядів: 666 | Долучив: Dnister | Дата: 21.10.2011

«Героїчна боротьба УПА й визвольно-революційного підпілля  — це найбільша героїчна доба в історії України. Такої боротьби взагалі не знає людство. На героїзмі УПА й визвольно-революційного підпілля  будуть виховуватися нові українські покоління. Боєць УПА, український революціонер заступить місце мужнього спартанця в історії людства».
Тарас Чупринка
Днем створення Української Повстанської Армії (УПА) визнано 14 жовтня 1942 року, що співпадає  з історичним козацьким  і християнським святом Покрови.
З літопису буремних років Другої світової війни доцільно згадати деякі епізоди боротьби повстанців нашого краю і, зокрема,  Космача. Наше село завжди привертало увагу до себе історичними подіями. В листопаді-г ... Читати далі »
Переглядів: 547 | Долучив: Dnister | Дата: 21.10.2011

Що вражало й хвилювало, дратувало й тішило мешканців старого Станиславова? Як вони давали собі раду з буденними життєвими клопотами й «вічними питаннями»?
«ГК» пропонує добірку цікавинок з міських газет початку минулого століття.

Про шкідливість алкоголю
Станиславівський магістрат на початку 1879 року видав розпорядження, яким забороняв студентам відвідувати шинки та пивні. А причиною такого рішення стало постійне хуліганство підпилих спудеїв. Із поліцейського рапорту дізнаємося, що п'яні молодики кидали камінням у вікна доброчесних городян, а особливо полюбляли цілитися у шибки професорів гімназії. Станиславівці побоювалися, що нетверезі студенти врешті почнуть палит ... Читати далі »
Переглядів: 648 | Долучив: Dnister | Дата: 21.10.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024