Вівторок, 23.04.2024, 21:15:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 21 » Жалобна академія в Старому Угринові
11:11:52
Жалобна академія в Старому Угринові
Цього річ громадськість України вшановувала пам'ять Провідника ОУН – Степана Бандери з приводу 52-х роковин від дня загибелі його від рук московського вбивці. На батьківщині провідника ОУН, до меморіального комплексу в Старому Угринові, приїхали українські патріоти, небайдужі громадяни із різних кутків нашої області, а також з сусідніх – Львівської та Тернопільської областей.
Серед присутніх на заходах були ветерани УПА та підпілля ОУН, представники громадських та політичних партій краю, районної влади.
Розпочалися заходи поминальною панахидою, яку відслужив місцевий парох о. Ярослав Мельничук. Після спільної молитви всі зібрались у приміщенні музею, де відбулась презентація виставки «Невідомі документи сім’ї Степана Бандери». Відкривав виставку завідувач музею п. Степан Лесів. Присутні ознайомились із 16-ма оригінальними документами під якими сім’я Степана Бандери проживала на еміграції. За цими документами можна встановити не тільки прізвища (а їх були аж три!), але й місця проживання у Австрії та Західній Німеччині. Ознайомившись із матеріалами виставки, учасники заходу зібрались у конференційному залі музею. Львівський історик, президент видавництва «Літопис УПА» п. Микола Посівнич після представлення розпочав презентацію книги «Степен Бандера». Нещодавно вона втретє перевидана із уточненнями та доповненнями, а об’єм книги збільшився до 500 друкованих сторінок. Знаковою є презентація в музеї не тільки в цю дату, яка пов’язана із загибеллю Степана Бандери, але й тому, що у виданні розміщені матеріали про діяльність музею, - наголосив п. Микола. З розповіді п. М. Посівнича присутні змогли почути багато цікавих та курйозних фактів, які траплялись під час роботи над виданням. З захопленням слухали маловідомі факти з життя Степана Бандери та його роботи в Закордонних Частинах (ЗЧ) ОУН.
На завершення презентації з рук автора видання завідувач музею отримав дві книги з дарчим підписом: одну як автор матеріалу про діяльність музею, а іншу до бібліотеки музею. Степан Лесів продемонстрував ще один подарунок до фондів музею, який зробила опікунка сестер Степана Бандери п. Анна Рудник (м. Дрогобич), передавши світлини. З рук завідувача музею грамоту отримав п. Андрій Леськів за свій вклад у розвиток музею – створення сайту музею: http://museum-bandera.if.ua .
З інформативним повідомленням до присутніх звернувся п. Роман Король – голова Івано-Франківської обласної організації УНА-УНСО. Зокрема, про подання апеляції на ганебні (!) судові рішення про скасування указів президента України стосовно присвоєння посмертно звання Героя України Степану Бандері та Роману Шухевичу; а також про стан спорудження у м. Калуші пам’ятника Роману Шухевичу.
Заходи продовжились дискусією на тему: «Роль молоді в утворенні національної ідеї в сучасній державі».
По завершенні презентовано відеоматеріали, серед яких виступ Стефка Бандери на жалобній академії на могилі діда – Провідника ОУН Степана Бандери в 2009 році, відео кліпи патріотичних пісень «Лицарський хрест», «Машингвери», та «Чорна вишиванка», а також сюжет із фільму «Мати», знятого Харківським обласним телебаченням (автор Людмила Морозова) в Старому Угринові про долю жінок родини Бандер.
Завершились заходи надвечір на сільському цвинтарі, куди молодіжна частина учасників жалобної академії під національними та організаційними знаменами принесла запалені смолоскипи та свічки, щоб помолитись за упокій душ Степана Бандери та його родичів. Які тут спочивають.
                                                                                                    Завідувач Історико-меморіального
музею Степана Бандери
Степан Лесів

Переглядів: 542 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024