Субота, 27.04.2024, 08:49:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 14
Якщо зважити на той факт, що від давньоруського часу до сучасності не збереглося ікон із храмів Галицько-Волинської Русі, то можна уявити, яке значення мало відкриття, зроблене ленінградським реставратором М.Перцевим у фондах сакрального живопису Київського державного музею українського мистецтва. Сталося це на початку 60-х років минулого століття. Від працівників музею М.Перцев довідався, що старовинну ікону привіз до Києва у 1920 році відомий український дослідник і колекціонер Данило Щербаківський. На звороті іконної дошки він зробив запис: «Покров Пресвятої Богородиці – образ древнього типу. Анголи підіймають Влахернську ризу Богоматері. Східна Галичина. ХІV вік».
Ікона має розміри: 79,5x47,5 см. Намальована вона на суцільній смерековій дошці, яка була вкрита лляною паволокою, левкасом (затверділа суміш крейди і клею) і виконана в техніці яєчної те ... Читати далі »
Переглядів: 726 | Долучив: Dnister | Дата: 14.10.2011

9 жовтня минуло 125 років від дня народження письменниці, громадської діячки ХХ ст. Іванни Омелянівни Блажкевич (09.10.1886-02.03.1977 р). Цього дня у Залуквянському Будинку культури Галицького району зібралися поціновувачі творчості Іванни Блажкевич, серед яких вчителі та учні Залуквянської ЗОШ, батьківська громадськість, вдячні залуквяни, що прийшли  на учнівсько-батьківську конференцію, ініціатором проведення  якої виступив директор школи Володимир Чаграк. Глядачі у залі мали можливість переглянути прекрасне дійство «Пам’яті Іванни Блажкевич присвячуємо», сценаристом та режисером якого є заступник директора Зоряна Івасишин.
Вже стало шкільною традицією щорічно у часі відзначення роковин письменниці проводити різноманітні заходи. Цьогорічне святкування почалося ще у понеділок тематичною лінійкою «Вчителька державності». Усні журнали, віктор ... Читати далі »
Переглядів: 710 | Долучив: Dnister | Дата: 14.10.2011

13 жовтня на базі ТРО «Тисмениця» відбулися зйомки телемарафону, присвяченого 69-ій річниці створення УПА. Діалог із ведучою – головним редактором Надією Теличкан вели заступник голови районної державної адміністрації Володимир Дутчак, голова районної організації Братства вояків ОУН-УПА Петро Галига, історик, заступник голови обласної організації Спілка офіцерів України Ярослав Оленчук.
Глядачі зможуть побачити і почути цікаві тематичні бесіди, доповнені наочними матеріалами – архівними відеоматеріалами з історії районної організації Братства вояків ОУН-УПА та фотоілюстраціями з краєзнавчої та наукової літератури по історії УПА. Передача транслюватиметься в ефірі ТРО «Тисмениця» впродовж святкових днів 14 – 16 жовтня.
Тисменицька РДА
Переглядів: 598 | Долучив: Dnister | Дата: 14.10.2011

Уже 20 років директор Гвіздецької школи мистецтв Ігор Довганюк намагається врятувати унікальну пам’ятку архітектури державного значення – костел монастиря Бернардинів Непорочного Зачаття Найсвятішої Діви Марії у Гвіздці. Місце намолене – лише диво та вищі сили допомогли будівлі простояти без ремонту 300 років. І хоча костелом та монастирем мала б опікуватися держава, жодної копійки на реконструкцію і ремонт за весь час не надійшло. Наразі тут міститься Гвіздецька школа мистецтв – викладачі власними зусиллями, засукавши рукави, побілили стіни, поставили підлогу тощо. Ігор Довганюк каже, що збереження будівлі – практично справа всього його життя. Розчарувавшись у обіцянках, пан Ігор звернувся у громадську приймальню депутата обласної ради Богдана Гдичинського. Має на меті разом з молодіжним благодійним фондом «Заради добра», який створений з ініціативи Богдана Петровича, відкрити фонд порятунку пам’ятки. ... Читати далі »
Переглядів: 782 | Долучив: Dnister | Дата: 14.10.2011

Мешканці Івано-Франківська, проходячи повз вулицю Новгородську,  не могли не звернути увагу на новий будинок, який виріс  позаду торгового центру, колись відомого за назвою «Тисячу дрібниць». Велетень-будинок досить легко помітити, завдяки оригінальному чорно-білому полосатому забарвленню та  чудернацькій архітектурній формі. Втім, не настільки чудернацькій, щоб вигідно виділятись з-поміж інших торгових центрів, а скоріше навпаки. Власне будинок  з такою  кількістю вікон більше нагадує  якесь траурне бюро чи іншу споруду, яка призначена бути максимально закритою від багатьох. Слід також зазначити, що у цій будівлі чотири поверхи, а з однієї сторони взагалі п’ять нараховується. Тож оглянути Станиславську Колегіату з вулиці Новгородської тепер неможливо.
Втім, більшість мешканців міста навіть не уявляє, як помиляється. Адже ... Читати далі »
Переглядів: 590 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.10.2011

Перша гра коломийського сезону 1930-ого - українського «Сокола» з польськими піхотинцями 49-ого, який тепер іменувався «Покуття», - завершилася нічийним результатом (3:3), хоча за свідченнями незаангажованої публіки, саме «соколи» настирливіше пресингували супротивника. Другого дня – матч у відповідь. У гравців «Покуття» заміна на двох «бомбардирів» зі Станіславова (Івано-Франківськ), в результаті чого чотири голи були на рахунку польської команди і один з української. Основний склад дружини «Сокола» творили: Онищук, Маруняк, Луцак, Родчин, Лепкий, Лесюк, Лукавецький, Трачук, Радиш, Григорчук, Зощук (змушений податися в еміграцію після війни). Свідок тих баталій та непересічний їх учасник інженер Степан Ґеник-Березовський так описав побачене у своїх спогадах: «Ходили слухи, що комендант полку, полковник Монд, обіцяв поставити  бочку пива для своїх гравців, коли ті вийдуть переможцями. Заощадив собі пан полк ... Читати далі »
Переглядів: 537 | Долучив: Dnister | Дата: 14.10.2011

Про що мріяли станіславці? 
Серед нацменшин міста явно виділялася команда польського військового  клубу «Покуття» - кращого у довоєнний період між польськими командами, створений на базі 49-ого п. п. Зразковий порядок, обов’язок, дисципліна робили свою позитивну справу. Головною підтримкою, хоча й тимчасовою, були легіонери знаменитого шлеського «РУХу», які в казармах нашого міста відбували вояцьку повинність. Свого часу начальником команди піхотинців був старший сержант  Гольд. Його підопічні гідно конкурували з футбольними клубами Станіславова. «Домашні» матчі відбувалися на власному, обгородженому полі, що розташовувався біля кінного манежу-райтарні. Від недавнього часу у тих стінах успішно процвітає всім відомий нині торгівельний центр «555» (не варто вважати це за рекламу закладу – автор тільки констатує факт). Із західного боку ста ... Читати далі »
Переглядів: 681 | Долучив: Dnister | Дата: 14.10.2011

Загальновідомим є факт, що Українська Повстанська Армія зародилась на Волині із партизанських загонів командира Тараса Боровця («Бульби»). Партизанська боротьба на Волині мала свої особливості, які опирались на  тамтешні теренові умови. В основному перші українські повстанці воювали із німцями, однак їхні дії носили локальний характер. Це був вияв спротиву німецькому окупаційному режимові. Проте саме ці частини стали авангардом національної боротьби українців за свою незалежну державу.
Розвиток повстанського руху в Галичині розвивався в іншому руслі. Коли на теренах Західної України появились радянські партизани Сидора Ковпака, то Головний Провід ОУН вирішив для боротьби із цим з’єднанням створити на території Галичини, а точніше у Карпатах, так звану УНС ("Українську Народну Самооборону»). Організаційну роботу зі створення загонів УНС мали провес ... Читати далі »
Переглядів: 756 | Долучив: Dnister | Дата: 14.10.2011

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 11.10.2011. № 679-р
м. Івано-Франківськ

Про відзначення в області 
69-ої річниці Української
Повстанської Армії

14 жовтня 2011 року виповнюється 69 років від дня створення Української Повстанської Армії. На відзначення цієї знаменної події та враховуючи її історичне значення :

1. Рекомендувати:
1.1. Районним радам, районним державним адміністраціям та виконавчим ... Читати далі »
Переглядів: 636 | Долучив: Dnister | Дата: 14.10.2011

За право називатися центром Європи сперечаються Україна, Польща, Словаччина, Білорусь і Литва. А де знаходиться центр Івано-Франківська? Мешканці й гості міста впевнені, що це – «ратуша-фонтан-стометрівка». Між тим, історично місто мало аж три чітко визначені центри, кожен з яких сформувався у різні епохи.

Базар і шибениці
Коли Андрій Потоцький заснував Станиславів, він вирішив нічого не вигадувати, а будувати місто за прийнятими європейськими зразками. У Середньовіччі всі західноєвропейські міста планувались приблизно однаково. На центральній площі стояв будинок магістрату – ратуша, яку зі всіх боків, немов кам’яним кільцем, оточували житлові будинки. До речі, німецькою кільце зветься «рінг». З часом назва трансформувалась у « ... Читати далі »
Переглядів: 689 | Долучив: Dnister | Дата: 14.10.2011

Про гору в парку Шевченка вже є багато легенд. Ось іще одна. Чоловіча тюрма «Діброва», яка стояла на Голуховського (тепер військова частина на Чорновола, 119а), була чоловічою. Від зовнішнього світу будівлю відділяв п’ятиметровий мур, який міцно охороняв в’язничні таємниці.
Відвідувачів до арештантів пускали дуже рідко, жінки роками не бачили своїх коханих чоловіків, дітей, братів, дідусів і внучатих племінників. І тоді представниці прекрасної статі пішли на хитрість. На пустирі, що був перед в’язницею, вони насипали величезну гору, з вершини якої можна було зазирнути на тюремне подвір’я. Оскільки відтоді на пагорбі чи не цілодобово товклись чисельні панянки, то гору в народі стали називати «Жіночою».
Звичайно, це тільки легенда. Краєзнавці стверд­жують, що гору насипали як оглядовий майданчи ... Читати далі »
Переглядів: 721 | Долучив: Dnister | Дата: 14.10.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024