Субота, 20.04.2024, 09:25:11

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 14 » Живе у пам’яті народній
21:03:36
Живе у пам’яті народній
9 жовтня минуло 125 років від дня народження письменниці, громадської діячки ХХ ст. Іванни Омелянівни Блажкевич (09.10.1886-02.03.1977 р). Цього дня у Залуквянському Будинку культури Галицького району зібралися поціновувачі творчості Іванни Блажкевич, серед яких вчителі та учні Залуквянської ЗОШ, батьківська громадськість, вдячні залуквяни, що прийшли  на учнівсько-батьківську конференцію, ініціатором проведення  якої виступив директор школи Володимир Чаграк. Глядачі у залі мали можливість переглянути прекрасне дійство «Пам’яті Іванни Блажкевич присвячуємо», сценаристом та режисером якого є заступник директора Зоряна Івасишин.
Вже стало шкільною традицією щорічно у часі відзначення роковин письменниці проводити різноманітні заходи. Цьогорічне святкування почалося ще у понеділок тематичною лінійкою «Вчителька державності». Усні журнали, вікторини, інсценівки її творів, конкурси ілюстрацій та декламації віршів письменниці, робота над сторінками щоденника «Жінка на бойовій лінії» – ось неповний перелік того, що передувало цьому дійству, яке представили учні 1-4 класів (під керівництвом учителя Уляни Наконечної) та члени  «Молодої Просвіти» і яке було одним із етапів реалізації проекту «Сторінки життя Іванни Блажкевич. Іванна Блажкевич і Залуква».
На сцені, немов кадри із документального фільму, відтворено сторінки  життя та діяльності Іванни Блажкевич – громадської діячки, вчительки, письменниці, яка безмірно любила дітей, бо завжди вбачала у них майбутнє України, виховувала гомінливу дітвору  у дусі великої любові до рідної землі, рідної мови, культури, звичаїв, традицій.
Маленькі першокласники із гордістю за свою землю розпочали свято віршами Іванни Блажкевич «Українка я маленька», «Хто я?», які жили у пам’яті залуквян та пошепки передавалися від покоління до покоління разом із іменем авторки та словами вдячності про «Пані вчительку», яка жила та працювала у Залукві у 1914-1920 роках.
Із словом – поклоном від благодатної тернопільської землі  виступила Світлана Сміх, співробітник ІППО, яка сказала, що пам’ять народу – це ознака щирості таланту Іванни Блажкевич. Про це свідчить і перебування її книжок у спецфонді із грифом «таємно» у товаристві книг Михайла Грушевського, Сергія Єфременка, Дмитра Чижевського, Леоніда Білецького, заборонених творів Івана Франка, Лесі Українки, багатьох українських вчених і письменників, небезпечних своєю любов’ю до України і вірою в її майбутнє. Пам’ять народу єднається з її ясним словом.
Лідія Майстук, учитель української мови та літератури, г
олова «Молодої Просвіти» Залуквянської ЗОШ І-ІІІ ст.

Переглядів: 708 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024