П`ятниця, 26.04.2024, 18:22:13

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 14 » Місто і пам'ятки. Квітковий базар перетворився на «легенду»
12:07:06
Місто і пам'ятки. Квітковий базар перетворився на «легенду»
Мешканці Івано-Франківська, проходячи повз вулицю Новгородську,  не могли не звернути увагу на новий будинок, який виріс  позаду торгового центру, колись відомого за назвою «Тисячу дрібниць». Велетень-будинок досить легко помітити, завдяки оригінальному чорно-білому полосатому забарвленню та  чудернацькій архітектурній формі. Втім, не настільки чудернацькій, щоб вигідно виділятись з-поміж інших торгових центрів, а скоріше навпаки. Власне будинок  з такою  кількістю вікон більше нагадує  якесь траурне бюро чи іншу споруду, яка призначена бути максимально закритою від багатьох. Слід також зазначити, що у цій будівлі чотири поверхи, а з однієї сторони взагалі п’ять нараховується. Тож оглянути Станиславську Колегіату з вулиці Новгородської тепер неможливо.
Втім, більшість мешканців міста навіть не уявляє, як помиляється. Адже «насправді» вони бачать не великий  4-5 поверховий будинок, а маленький двоповерховий павільйон.
Отакої! Саме таким, на думку директора квіткового ринку, голови кооперативу «Первоцвіт» Олени Сазанкової,  має бути нове приміщення. Те ж запевняв і директор Інвестиційно-будівельної компанії «Арс-Дім» Віктор Рудницький, який у даному випадку виступає забудівником.  На першому поверсі «павільйону» мали бути квіткові магазинчики, а другий  поверх будівлі мали б окупувати невеликі бутіки й крамниці.
В квітні 2010 року директор квіткового базару Олена Сазанкова зібрала журналістів і розказала їм, що у планах квіткового базару  отримати нове приміщення. «Всі знають, що взимку квіти швидко мерзнуть і довго не зберігаються, саме тому продавцям  квітів необхідне нове приміщення.  І на допомогу нам прийшов Віктор Рудницький – директор «Арс-дім», оскільки інші будівельні компанії відмовились будувати в історичному центрі міста. Головним інвестором забудови є  квітковий ринок «Первоцвіт», а забудівником  - підприємство «Арс-буд»,- зазначила пані Сазанкова.  Та приводом прес-конференції тоді були не плани квіткарів, а скарга на начальника відділу охорони культурної спадщини управління культури івано-франківського міськвиконкому Ігоря Панчишина. Як повідомила керівник кооперативу «Первоцвіт», – «У нас є всі необхідні документи, дозвіл управління архітектури та містобудування, а пан  Панчишин вставляє нам палки в колеса». Пані Олени Сазанкова зауважила, що начальник відділу охорони культурної спадщини  написав листа в  Державну службу з питань національної культурної спадщини України з проханням заборонити будівництво через неправдиву інформацію міський, що надавалась під час оформлення дозволу на будівництво  – хтось із чиновників зменшив охоронну зону Колегіати.
Як розповів начальник відділу охорони культурної спадщини, охоронна зона Станиславської Колегіати сягає  від  майдану Андрея Шептицького, проходить вздовж вулиці Новгородської, аж до місця розміщення пивзаводу. Втім, на плані, який показала  директор квіткового ринку, цілком помітно, що охоронну зону Колегіати не взято до уваги, там йдеться виключно про зону самої пам’ятки архітектури.  На плані зона,  де не можна будувати, закінчується межами майдану Шептицького. І це ми маємо на увазі історичну будівлю загальнодержавного значення! Як зауважив Ігор Панчишин, охоронну зону цієї пам’ятки архітектури, здається, навмисне зменшили під цей об’єкт. Хто з чиновників це зробив – достеменно невідомо, але він не взяв до уваги того, що вздовж вулиці Новгородської проходить старий мур одного з міських оборонних бастіонів, залишки якого знайшли під час будівництва славнозвісного «квіткового центру».
«Під час закладання фундаменту тричі знаходили елементи Трипільської культури, - зауважує пан Панчишин. – Та ніхто там розкопки, звісно ж не  проводив. Адже головним завданням було збудувати будинок за будь-яку ціну на цьому місті».
Як мешканці міста побачили лише з часом, маленький двоповерховий павільйон перетворився на п’ятиповерховий будинок,  який ніяк «не вписується» в історичну частину міста, псує враження не лише франківців, а й гостей про Івано-Франківськ. Його, навіть, дехто нарік «Легенда-2» ( адже чорна скляна вежа торгівельного центру «Легенда» на площі біля міської Ратуші, на яку неодноразово нарікали місцеві краєзнавці та архітектори - це теж дітище Рудницького), за безглуздість будівлі  у параді історичних будівель.
Обман удався. Та прикладів обдурювання мешканців міста забудовниками чимало.  Майже у всіх випадках кількість поверхів після затвердження плану будівництва зростає в арифметичній прогресії. І зростатиме, допоки люди не скажуть: «досить!». А поки, є надія, що новий головний архітектор міста Володимир Гайдар не допустить більше «легенд» в Івано-Франківську.
Вікторія Біла

Переглядів: 590 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024