П`ятниця, 19.04.2024, 18:35:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 21 » Єпископ-страдник
16:42:47
Єпископ-страдник
За свідченням Романа Балагурака, брата Володимира,  їхня сім’я проживала у Косові, на Москалівці, по вул. Вітовського.
У 14 років, не сказавши нікому, Володимир пішов до монастиря. Висвячення у сан священика було здійснено у Москалівській церкві св. Василія.
Народився слуга Божий Володимир (чернече ім’я Григорій) Балагурак 5 липня 1909 року в Станиславові. З 1929 по 1936 роки навчався у духовних академіях у Добромилі та Кристинополі. 1 травня 1927 року склав василіянські чернечі обіти у Крехові. Рукоположений на священика єпископом Йосафатом Коциловським 21 травня 1934 року. У 1936-1938 роках перебував у монастирі отців Василіян у Станиславові. З 1941 до 1945 року був ігуменом монастиря отців Чину Святого Василія Великого у рідному місті.
Зі спогадів парафіян довідуємося: «Отець Григорій був ревним священиком, знаменитим проповідником, добрим організатором, а його прекрасний дзвінкий і милозвучний тенор заповнював чудовим тембром цілу церкву і губився у її високих оригінальних банях».
На початку 1945 року, після відновлення радянської влади, розпочалася хвиля арештів греко-католицького духовенства. У березні-квітні 1945 року Владика Григорій Хомишин таємно висвятив на єпископів отців, серед яких був і Григорій Балагурак. Його призначили генеральним вікарієм Станиславівської єпархії.
У жовтні 1949 року владику Григорія арештували. Із постанови про арешт від 13 жовтня 1949 р. читаємо:  «Является нелегальным греко-католическим епископом Станиславской епархии и руководит антисоветской деятельностью униатской оппозиции».
Владика Григорій відбував покарання у Челябінську (до 1955 р.), а після цього повернувся до Станиславова. 1957 року був ув’язнений удруге і висланий на довічне поселення до м. Коркіно, що неподалік м. Челябінська. Помер на засланні в жовтні 1965 року, в опінії святості.
Сучасники, з якими перебував на засланні владика Григорій, засвідчують: «Ми не знали, що то за людина. Він усім робив тільки добро, всіх слухав, нікому не відмовляв. Якби ми знали, що він священик, то не змушували б до такої тяжкої роботи».
Зі свідчень владики Софрона Дмитерка  ЧСВВ та с. Ігнатії Васько дізнаємось: за тілом о. Григорія до Челябінська (присілка Коркіно) поїхав о. Ігнатій Янтух  ЧСВВ, який представився на місці племінником покійного.
Тіло владики Григорія Балагурака було доправлено до будиночка, де мешкали сестри-мироносиці. Воно там лежало майже добу. У похороні взяли участь протоігумен о. Пахомій Борис, кілька підпільних священиків і владика Софрон Дмитерко.
Григорій Балагурак похований на Івано-Франківському міському кладовищі, що по вул. С. Бандери.
31 березня 1992 року Григорія Балагурака було реабілітовано прокуратурою Івано-Франківської області за відсутністю у його діях складу злочину.
«Бог нас, мов останніх поставив, мов на смерть призначених», — можуть ті василіянські засланці казати словами св. Павла. «І до тієї години голодуємо і терпимо спрагу й наготу та удари по лиці, і тиняємось і трудимося, працюючи своїми руками. Нас лають, а ми благословимо, нас гонять, ми терпимо, нас хулять, ми молимося. Мов сміття для світа стали ми і послідом до сьогодні».
о. Йосафат ФІТЕЛЬ ЧСВВ, ігумен монастиря Царя Христа, м. Івано-Франківськ.
Публікацію надала для друку дирекція Косівського філіалу обласного музею визвольної боротьби ім. С.Бандери

Переглядів: 676 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024