П`ятниця, 26.04.2024, 15:52:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 21 » Німецьке військове поховання у Надвірній
16:44:17
Німецьке військове поховання у Надвірній
У вересні ц. р. за­вер­шились тритижневі роз­­копки ос­танків ні­мецьких солдатів у Над­вірній. По­заду міської церкви Воз­движення Чесного Хреста вияв­лено війсь­кове гос­пі­тальне траншейне похо­вання 50 солдатів. Гос­пі­таль знаходився поблизу, у приміщенні тепе­ріш­ньо­го ліцею, а церковне под­вір’я, яке вва­жалось «не­дотор­каним» уможливило там поховання півсотні солдатів перед приходом радян­ських військ 1944 року. Тоді хо­вали лише вій­ськовиків, котрі по­мер­ли в госпіталі від різного роду поранень. Похорон відбу­вався з усіма війсь­ковими почестями та з капеланом.
Перепохованням цих людей займається Робоча група Німецької Народної Спілки в західних облас­тях України. Спіл­ка існує на пожертви німецького народу з 1996 року. Із 2003 р. робочу групу в західних областях очолює Мирон Старко. Спеціально для перепоховань у Львівсь­кій області взято в оренду земельну ділянку під Ні­мецький військовий сол­дат­ський цвин­тар часів Другої світової війни, ви­­ко­наний в європейському стилі. Число від­най­дених людей сягає уже 13 тисяч.
Кожен німецький солдат мав жетон з інформацією, який допомагає іден­тифі­кувати людей (но­­мер, код, група крові то­що). Коли вояк помирав, ниж­ню частину такого же­тону відламували і по­силали в архів у Берлін, додому йшла по­хоронка з датою, місцем і мож­ли­вою схемою захоронень. Саме завдяки такій чіт­кій задокументованості у наш час рідні можуть віднайти своїх померлих ро­дичів.
Також такі поховання віднайдено в Делятині, а нас­тупне місто, де пра­­цю­ватиме група, – Івано-Фран­ківськ. З інформацією про роботу пред­став­ництва Німецької На­родної Спілки та спис­ками похованих можна ознайомитися в Музеї історії Надвірнянщини.
Наталія ЗВАРЧУК,
науковий працівник музею історії Надвірнянщини
"Народна воля"

Переглядів: 554 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024