Субота, 27.04.2024, 06:26:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 27 » Відбулися звітно-виборні збори пам’яткоохоронців Галицького району
22:02:31
Відбулися звітно-виборні збори пам’яткоохоронців Галицького району
24 жовтня відбулися чергові звітно-виборні збори Галицької районної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури. Ці збори є обов’язковим заходом, які передують обласній конференції Товариства, яка відбувається раз на 5 років (найближча відбудеться в листопаді ц. р. у м. Івано-Франківську). Захід проведено в приміщенні Національного заповідника «Давній Галич» - що не є випадковим, адже дана наукова установа вже майже два десятки років є відповідальною за збереження та виявлення пам’яток на терені Галицького району і є флагманом пам’яткоохоронного руху на Прикарпатті.
Для участі у звітно – виборних зборах прибули керівники районної організації УТОПіК, члени Товариства: працівники НЗ «Давній Галич», директори навчальних закладів, представники бібліотек, зацікавлені. Порядок денний зборів передбачав розгляд двох основних питань: 1. звіт голови районної організації Товариства;  2. обрання нового складу керівництва.
У своєму звіті голова районної організації УТОПіК п. Олександр Береговський чітко окреслив основні напрямки роботи у каденції, що завершується. Праця була систематичною, адже пам’яток у районі – кілька сотень. Зокрема, на території району зафіксовано 361 пам’ятку; з них: 69 – історії, 211 - археології, 73 – архітектури і містобудування, 8 – мистецтва. У районі діють 13 музеїв, 5 з яких є професійними. Галицька районна організація УТОПіК згуртовує 1762 члени.
Впродовж каденції встановлено ряд меморіальних таблиць; здійснювалася взаємодія в пам’яткоохоронній діяльності з навчальними закладами, правоохоронними органами, місцевим самоврядуванням, Національним заповідником «Давній Галич». Проблемним залишається діяльність музею «Берегиня» у Бурштині. У звіті п. О.Береговського прозвучало багато цікавих питань, які стоять перед районною організацією на даному етапі. 
Після заслухання звіту відбулися вибори керівництва організації на наступну каденцію. Одноголосну підтримку присутніх на громадську посаду голови районної організації УТОПіК здобув п. Олександр Береговський; відповідальним секретарем стала п. Марія Сохан. У своєму підсумковому слові на зборах, новообраний голова окреслив кілька напрямних на яких базуватиметься діяльність УТОПіК у наступній каденції. На його думку, ними є: «…необхідно виявляти і заносити до реєстру нові пам’ятки нашого району.  На сучасному етапі ця робота вимагатиме великих зусиль. Ми повинні поєднувати професійну і громадську працю для вирішення спільних пам’яткоохоронних завдань. Необхідно творити нові осередки Товариства. Важливими для Товариства є школи – як осередки формування майбутніх громадян, які дбатимуть за сучасне і майбутнє держави, пам’ятаючи за минуле. Закликаю навчальні заклади проводити уроки, тематичні заходи щодо вивчення історії Галицько-Волинського князівства у відповідних експозиційних приміщеннях Заповідника, за допомогою його наукових співробітників. Майбутнім товариства є наша юнь – передаваймо їй наші знання! Ми повинні зберегти для нащадків наші пам’ятки! Кожен небайдужий до історії, кожен, хто вболіває за збереження минулого - вже є симпатиком Товариства. Допоки є Галич, допоки є наш Національний заповідник – УТОПіК в районі буде працювати!». 
Отже, нова каденція праці районної організації УТОПіК розпочата. Не будьмо байдужими – прилучаймося і спільно зберігаймо нашу історію. Від кожного з нас залежить майбутнє спільної справи.
Андрій Чемеринський

Переглядів: 523 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024