Субота, 27.04.2024, 05:02:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 3 » Експедиції в «Глибокий потік» продовжуються…
23:42:49
Експедиції в «Глибокий потік» продовжуються…
На сайті історико-меморіального музею Степана Бандери та в місцевій пресі нещодавно розміщувалась інформація про початок робіт по відновленню криївки в урочищі «Глибокий потік», яка знаходиться на межі сіл Старий Угринів та Бережниця. Саме ця  криївка була останнім пристанком Крайовому провіднику ОУН «Захід-Карпати» Степану Слободяну – «Єфрему» та ще семи підпільникам, серед яких була дружина «Єфрема» Марія Німа – «Марта». 
Обов’язком  усіх свідомих українців є відродження пам’яті про борців за нашу державність і прикладом цього є місце загибелі  «Єфрема» і його оточення. Ще в  1991 році на цьому трагічному місці було встановлено залізний хрест і з того часу жителі Бережниці та Старого Угринова щорічно, наприкінці листопада, збирались із представниками  духовенства, щоб  поминальною панахидою вшанувати тих, хто жертвуючи власним життям, намагався вибороти державність України.  
17 вересня 2011 року було здійснено другий етап (перший проходив 6 вересня) експедиції по відновлені криївки.  Ініціаторами такої справи стали працівники історико-меморіального музею Степана Бандери та Староугринівський осередок історико-просвітницького товариства  «Меморіал».  Активну участь у відновлювальних роботах беруть президент осередку  міжнародної федерації бойового Гопака в Івано-Франківській області Віктор Павлів, прихильник  Гопака Олександр Вашкевич,  представник історичного клубу «Холодний Яр» на Івано-Франківщині Станіслав Власов, голова Івано-Франківської обласної організації  СУМ в Україні Володимир Климентій та сумівець Калуської міської організації Василь Ільницький.
Учасниками відновлювальних робіт знайдено чимало речей, які є свідками підпільної діяльності: батарея акумуляторна, ніж, покришка від харчового бідона, лопатка саперська,  а також значна кількість використаних гільз вогнепальної зброї. Всі ці речі, після опрацювання, стануть  експонатами  музею Степана Бандери.
В процесі відновлювальних робіт весь час прослідковувались залишки обгорілих дерев’яних конструкцій криївки. 
В планах ініціаторів – цілковите відновлення криївки. Роботи ще чимало,  і тому звертаємось до всіх небайдужих та зацікавлених осіб взяти участь у відновлювальних роботах для збереження пам’яті для майбутніх поколінь.
За  інформацією для довідок звертатись за телефонами – (03472) 97-5-17.
                                                                                     Науковий співробітник музею Любов Іванюк

Переглядів: 611 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024